Spor

Münih halkından kış olimpiyatlarına red

0

Münih’te 2022 Kış Olimpiyatları adaylığı için yapılan referandumdan ‘hayır’ çıktı.

Münih’in 2022 Kış Olimpiyatları adaylığı için yapılan referandumdan geçici sonuçlara göre yüzde 52,1’i ‘hayır’ oyu çıktı. Yaklaşık 1 milyon 100 bin kişi referandumda oy verme hakkına sahipti. Referandum sonucu Olimpiyat taraftarı kesimlerde şok etkisi yarattı. “Oylamanın halkta spor organizasyonlarına karşı eleştirel tavrın arttığını gösterdiğini” belirten Almanya Olimpiyat Komitesi Başkanı Michael Vesper, “Son söz söylendi. Artık yapılabilecek bir şey yok” dedi. Münih Belediye Başkanı Christian Ude, Olimpiyat karşıtlarını eleştirdi. Ude, “Tepki, Rus ve Çin siyasetinden Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni (IOC) sorumlu tutan bir boyuta vardı“ dedi.

Bavyera Eyalet Parlamentosu’nun Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Ludwig Hartmann,, “Referandum sonucu bundan sonra Almanya genelinde gidilecek Olimpiyat adaylıklarının geleceğini etkileyecek“ dedi. Hartmann, “Referandum sonucu spora değil IOC’nin kâr hırsına karşı bir tepki olarak görülmeli” diye konuştu.

Olimpiyat şampiyonu kayakçı Maria Höfl-Riesch, „Çok üzgünüm. Birileri mutlaka çıkan bu karardan ötürü ileride pişman olacaktır“ dedi. Kayakla atlama sporcusu Sven Hannawald ve Alman buz hokeyi milli takımı teknik direktörü Pat Cortina da referandum sonucunu hâyâl kırıklığıyla karşıladılar.

Münih’in 2022 Kış Olimpiyatları’na aday olmasına karşı çıkan “NOlympia” ittifakının sözcüsü Ludwig Hartmann, “Kentler değil, IOC kentlere uyum sağlamalı” dedi. “NOlympia” ittifakı taraftarları, referandum başarılarını kutladı. Karşıtlar, Olimpiyatlar çerçesinde yapılacak inşaatların çevreye zarar vereceğini, kenti borç yükü altına sokacağını savunuyor. IOC ile yapılacak sözleşmelere de karşı çıkılırken Olimpiyatlar’ın kentte gayrımenkul fiyatlarının tırmanışına yol açacağından kaygı duyuluyordu.

Almanya en son 1972’de Olimpiyatlar’a ev sahipliği yapmıştı.

(DW)

 

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.