ManşetTürkiye

Can Atalay’ın AYM başvurusunun görüşülmesi ertelendi: TİP Almanya’dan eş zamanlı eylem

0

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen ve mazbatasını alan Şerafettin Can Atalay’ın ve diğer Gezi tutsaklarının hukuksuzca Silivri Cezaevi‘nde tutukluluğunun devam etmesine ve bu doğrultuda TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın başlattığı “Özgürlük Yürüyüşüne” ilişkin TİP Almanya örgütü, dün (11 Ekim) Berlin, Münih, Köln ve Frankfurt’ta eş zamanlı basın açıklaması yaptı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), bugün (12 Ekim) Gezi davasında aldığı 18 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Atalay’ın bireysel başvurusunun görüşmesini ileri bir tarihe erteledi. DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, toplantı öncesinde başvuruya ilişkin çalışmasını tamamlayan AYM raportörü, Can Atalay’ın haklarının ihlal edildiği yönünde görüş bildirmişti. Bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine, Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü gereği dosyanın görüşülmesinin başka güne bırakıldığı öğrenildi.

TİP Almanya Gezi tutukluları için özgürlük çağrısında bulundu

AYM kararının öncesinde Can Atalay ve diğer Gezi tutsaklarına yönelik anayasal hukuksuzluklara ve bu doğrultuda TİP Genel Başkanı Erkan Baş’ın başlattığı “Özgürlük Yürüyüşüne” değinilen, Almanca ve Türkçe yapılan açıklamalarına CHP Bavyera Münih Örgütü, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF), Sol Parti de katıldı.

Eylemciler usulsüzlüklere derhal son verilmesini ve Can Atalay’ın serbest bırakılmasını talep etti. Ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“14 Mayıs seçimlerinde Hatay halkının iradesiyle seçilen Milletvekilimiz Can Atalay hala tutsak. Seçildiği gün bırakılması ve depremzede Hatay halkının ona verdiği Milletvekilliği görevine başlaması gerekirken, bir hafta önce, Gezi Davası’nda aldığı ceza Yargıtay tarafından onandı.

Anayasa mahkemesi, Milletvekilimiz Can Atalay’ın bireysel başvurusunu değerlendirmek üzere toplandıktan sonra görüş bildirme görevini AYM Genel Kurulu’na verdi. Yargılama sonunda Can Atalay ve Gezi tutsaklarına verilen hukuksuz ve gayrı meşru cezalara ve Türkiye’nin içine itildiği esarete karşı Genel Başkanımız Erkan Baş’ın Hatay’dan başlattığı ve Ankara’da son bulacak olan Özgürlük Yürüyüşü’nü dünyanın dört bir tarafına duyuruyoruz ve herkesi bu uzun yürüyüşün parçası olmaya davet ediyoruz.”

“Gezi Türkiye’deki milyonların direnişidir, Gezi Direnişi tarihimizin yüz akıdır ve Gezi’yi savunuyoruz. Gezi Davasında tutsak edilen tüm arkadaşlarımızın özgürlüğünü istiyoruz. Anayasa Mahkemesi’ni açıklayacağı görüş öncesi; cezaevindeki Milletvekilleri ile ilgili daha önceki emsal kararları gözetmesi ve yeni bir hukuksuzluğa imza atmaması konusunda uyarıyoruz.”

“Tüm dostlarımızı, Gezi’yi var eden milyonları Özgürlük Yürüyüşü’ne katılmaya, Can Atalay’ın ve tüm Gezi tutsaklarının serbest bırakılması için mücadeleye davet ediyoruz. Yürüyüşümüz her gün Saray’dakiler tarafından sömürülen emekçilerin, kadınların, gençlerin yürüyüşüdür. Yürüyüşümüz, Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’a özgürlük yürüyüşüdür. Bir adım da sen atarsan milyonlarca adım atmış olacağız. Çünkü onlar bir avuç, biz milyonlarız!”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.