ManşetEditörün SeçtikleriMedya-İnternet

Muhabirlerimiz Metin Yoksu ve Ruşen Takva, ÇGD’den ödüllerini aldı

0

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından verilen ‘2021 Yılın Başarılı Gazetecileri’ ödüllerinde, Hasankeyf haberiyle Yerel Medya Haber Ödülü’ne layık görülen Metin Yoksu ve Afgan göçüne ilişkin haberleriyle Rafet Genç Haber Ödülü‘nü kazanan Ruşen Takva, düzenlenen törende ödüllerini aldı.

Metin Yoksu ‘Suya gömülen Hasankeyf’ten sonrası: Elektriksiz, susuz derme çatma yaşamlar’ haberinde, Ilısu Barajı’nın yok ettiği köyleri gezerek, çadırlarda yaşayan insanlarla görüşmeler yapmış, fotoğraflar çekmiş ve tahribatın insani boyutta sürdüğünü gözler önüne sermişti.

Yerel Medya Haber Ödülü‘nü alan Yoksu, şu konuşmayı yaptı:

“Son yıllarda ne kadar tartışma konusu olursa da gazetecilik bir noktada usta çırak ilişkisi içerisinde ilerler. Çoğu zaman ustanızla yan yana gelemezsiniz. Benim de ustalarım var. Onlar hakikati yazdıkları için öldürülen failleri devlet tarafından saklanan gazeteciler.

İsimlerini saymak mümkün değil. Yüzlerce gazeteci hakikati yazdıkları için öldürüldü. Ben de burada hepimizin ismini bildiklerini sayacağım. Musa Anter, Uğur Mumcu ve Metin Göktepe, benim ustalarım. Onlardan kalan miras bana hakikati ortaya çıkarmak için güç veriyor. Hakikati ortaya çıkarırken de taraflı olmam gerektiğini fısıldıyorlar her masa başına geçtiğimde.

Benim tarafım şiddete uğrayan kadının, Kürdün, Ermeni‘nin yanı. Benim tarafım cinsel istismara uğrayan çocuğun yanı. Benim tarafım işkenceye uğrayan köylülerin yanı. Benim tarafim Dicle vadisinde katledilen börtünün böceğin yanı. Benim tarafim kepçelerle mezarları tahrip edilen Süryani halkının yanı.

Metin Yoksu

“Gazetecilik yaparken elbette ki hepiniz kadar korkuyorum. Bu topraklarda gazetecilik yaptığınızda iktidarın sopası hep tepenizde. Gözaltı ve tutuklanma hepimiz önünde sürekli duruyor. Bazen haberleri yazarken korkuyorum ama tam o esnada ustalarımın sesi yardımıma koşuyor.”

Ne mutlu ki hala korkusunu yenen birçok gazetecilik mecrası var ve bizler de gazetecilik yapabiliyoruz. Ödül aldığım haberimi yayımlayan Yeşil Gazete sayesinde, coğrafyamda yaşanan ekolojik yıkımları anlatma imkanı buluyorum.

Bu ödülü alarak en güzel cevabı vermiş olduk

Van başta olmak üzere Doğu Anadolu’dan haberler üreten gazeteci Ruşen Takva ise Afgan göçüne ilişkin haberleriyle Rafet Genç Haber Ödülü‘ne layık görüldü.

Ruşen Takva, Sınır boyunda insanlık dramı berdevam: Umuda yürüyenler
dosya haberinde Suriye ve Afganistan‘dan İran ve Irak üzerinden kaçak yollarla Türkiye‘ye giren mültecilerin yüzlerce kilometrelik yolculuklarına eşlik etmişti.

Ödülünü alan Takva‘nın sahnedeki konuşması şöyle oldu:

“Çok keyifli bir giriş oldu benim adıma. Az önce orada otururken de fark ettim, onlarca canlı yayına bağlandım böyle bir heyecan yaşamamıştım. Bu heyecanı yaşamak çok önemliydi, bunun için çok teşekkür ederim.

Haber ilk yayımlandığı zaman İçişleri Bakanlığı hiç şaşmaz bir şekilde, hep beklendiği şekilde haberi yalanlamayı tercih etmişti. Bununla birlikte yerelde aynı onun gibi düşünen, kendinden var ettiği gazeteciler de aynı onun gibi beni hedef göstererek haberi yalanlamaya gitmişti.

Fakat orada Bakanlık haberi doğruladı, bir ay sonra da Cumhurbaşkanlığı böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığımızı söyledi. Ben doğrulanmıştım ama bizi hedef gösterenler, halaaynı fikirde konuşmaya devam ettiler.

Peki bugün onlara ne oldu? Hala gazetecilik oynamaya devam ediyorlar. Ama biz bu ödülü alarak en güzel cevabı vermiş olduk.

Akabinde bize soruşturmalar, mahkemeler açıldı. Gerçi kısa süre içerisinde beraat ettik ama bu görüntüleri çekerken yanımda olan arkadaşım Şenol‘a, hukuki süreçte başımıza gelen her şeyde hem avukatlığımı hem yoldaşlığımı yapan sevgili Burcu‘ya ve bu kelimeleri tek tek dinleyecek olan anneme çok teşekkür ediyorum. ”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.