Editörün SeçtikleriKentManşet

Altyapısı yetersiz Batman sele teslim: Dört kişi hayatını kaybetti

0
Fotoğraf: Metin Yoksu
Fotoğraf: Metin Yoksu

Haber: Metin YOKSU

*

BATMAN – Dün (19 Kasım) gece etkili olan sağanak yağış sonrası Batman‘ın dört bir yanı sele teslim oldu. Özellikle kentin Seyitler, Petrolkent, Güney Kent, Cudi, Gap mahalleleri başta olmak üzere birçok mahallesi sular altında kaldı. Kentin en yoksul bölgeleri olarak kabul edilen Karşıyaka ve içinden İluh deresinin geçtiği mahallelerde yaşayan yurttaşlar gece boyunca uyumadı.

Batman Valiliği‘nin açıklamalarına göre sağanak yağış sonrası en az 300 ihbar alındı. Gece boyunca özellikle giriş katlardaki evleri su bastı. Kentin en işlek caddelerinden en kenar semtlerine kadar iş yerleri, evler ve ahırlar su altında kaldı.

Fotoğraf: Metin Yoksu

En büyük yıkım, Seyitler mahallesinde İluh deresiyle birleşen dere yatağında meydana geldi. Kentteki en yoksul yerlerden biri olan bu bölgede yıllardır derme çatma gecekondularda yaşayan ailelerin evlerinin tamamını sel suları bastı.

İnsan boyunu aşan sular, 54 yaşındaki Lalihan Güner, bir yaşındaki Asenat Güner, beş yaşındaki İsrafil Güner ile 9 yaşındaki Birgül Güner‘in hayatına mal oldu. Sel suları çocukları gece uykusunda yakaladı. Görgü tanıklarının anlatımlarına göre; herkesin can havli ile kendini kurtarmaya çalışıyordu, bu sırada sel suları çocukları alıp götürdü.

Fotoğraf: Metin Yoksu

Şehir sular altında kalırken…

Onlarca aile, evsiz kalırken kent sakinlerinin hafızasında hala 17 yıl önce yaşanan sel felaketi  var. Yurttaşlar altyapının iyileştirilmesi gerektiğini dile getiriyor.

İşte Batman sokaklarında düşen sağanak yağmurun ardından yaşananlar:

batman

Fotoğraf: Metin Yoksu

Yalınayak eşyalarını kurtarmaya çalıştı

Sel felaketinin ardından sokağa çıkmak neredeyse imkansızdı. Çoğu mahallede insanların evlerini su basarken sokaklarda şiddetli sel suları akıyordu. Bazı mahallelerde ikinci katlarda mahsur kalan aileler komşuların ve/veya ekiplerin yardımıyla, kepçelerle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Günün ilk ışıkları ile birlikte yağmur şiddetini azaltınca bilanço ortaya çıkmaya başladı. Seyitler mahallesinde AFAD, Jandarma Arama Kurtarma ve Belediye ekipleri yaşamlarını yitirenleri arıyordu. Diğer yandan da evleri su altında kalan aileler evlerinden aldıkları ekmekleri, eşyaları buldukları araçlara yükleyerek akrabalarının yanına gitmeye çalışıyordu. Elindeki ekmeği bırakmayan bir kadın objektiflere bu şekilde yansıdı.

Akrabalarını kaybeden İsmail Güner‘in de sel ile birlikte tüm eşyaları su altında kaldı. Ayakkabısı dahi olmayan İsmail Güner çıplak ayakla çamur altında kalmış eşyalarını çıkarmaya çalıştı. Burada yaşayan tüm akrabalarının evsiz kaldığını dile getiren İsmail, diğer yandan da ölen çocuklara ve yengesine üzülüyordu.

Olayın sıcaklığı ile ne yapacaklarını bilmediklerini ifade eden İsmail, nereye gideceklerini de bilmediklerini dile getirdi.

‘Neden kimse yardıma gelmedi?’

‘Cana geleceğine mala gelsin’ diyerek ailelerine bir şey olmadığına sevinenler de var ama geceyi dahi nerede geçireceklerini bilmeden yaşadıklarını ifade eden Şengül Güner, dere boyunca sıralanan evleri sayarak gece boyunca sekiz evin tamamen sular altında kaldığını ve evlerin çoğunun yıkıldığını dile getirdi.

Dere yatağı boyunca sıralanan evlerin kimisinden eser dahi kalmazken kimilerinin yalnıza duvarlarının ayakta kaldığını söyleyen Güner, “Ölenlere mi yanalım, kalanlara mı üzülelim bilmiyorum. Şimdi gidecek yerimiz de yok. Çocuklarımız aç, evlerde neyimiz var neyimiz yok hepsini kaybettik” dedi.

Vahide Güner ise yaşadıklarını ve tepkisini şöyle dile getirdi: “Uykuda sele yakalandık. Akrabalarımız öldü. Şuradaki evde sadece yerdeki fayanslar kaldı. Çocuklarımız çıplak ayakla kaldı. Akrabalarımız imdadımıza yetişti. Bir akrabamızı gece elektrik çarptı. Gece saat 00.00 gibi telefon açarak polisi, AFAD’ı aradık. Onlardan sadece ‘ilk başta kurtarabiliyorsanız kendinizi kurtarın’ yanıtını aldık. Neden kimse bize yardıma gece gelmedi.”

’17 yıl önce de dere yatağıydı, selden etkilenmemişti’

Güner ailesinin komşularından Şakir Çiftçi‘nin tanıklıkları da şöyle: “Gece sel olur olmaz 84 yaşındaki annemi sırtıma alıp taşıyarak buradan uzaklaştırdım. Korkunç bir su vardı. Evlerimiz, hepsi su altında kaldı. Annemin kileri tamamen su altında kaldı. 17 yıl önce burası dere yatağıydı. 17 yıl önceki sel felaketinde burasına bir şey olmamıştı. Fakat geçtimiz yıllarda dere yatağı ıslah edilerek kanal sistemi oluşturuldu ve bugün durum ortada. Eğer derenin üzeri kapatılmasaydı belki de bunlar yaşanmayacaktı. Yukarıda yaklaşık 500 metre yukarıdaki evlerde yaşayan çocuklar buraya kadar sürüklendi. Bir çocuğun cansız bedenini kendi ellerim ile çıkararak ekiplere bilgi verdim.”

Bir yandan da alanda inceleme yapılırken Güner ailesinin çocuklarından birisi yarı çıplak ve elinde kürekle oyun oynuyor. Arka tarafta dere yatağındaysa ekipler ölen çocukların cansız bedenini arıyor.

Su altında kalan evlerden birinin duvarında yazan “Bu hayatta yaşamak boşuna, bedenim çürüdü Batman sokaklarında” yazısı geriye kalan anılardan biri olarak objektifimize yansıyor.

Batman

Altyapı yetersiz

Alanda dolaşırken incelemelerde bulunan Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses ile karşılaşıyoruz.

Daha iki gün kentte bir panel yaparak iklim krizinin etkilerini, aşırı doğa olaylarını akademisyenler eşliğinde konuştuklarını hatırlatan Şenses, “Belki zamanı değil ama dere ve çay kenarlarının imara açılmasının önlenmesi gerekiyor. Burada da yaptığımız incelemelerde dere yatağında evler görüyoruz. Savcılığın etkili bir soruşturma yaparak sorumlular hakkında adil bir yargılama ile sonuçlanması gerekiyor. Biz de konunun takipçisi olacağız. Batman’da 17 yıl önce bir sel felaketi meydana gelmişti. Batmanlıların halen bu hafızasında bulunuyor. Bir yandan büyükşehir olacağı söyleniyor kentin ama gördüklerimiz yaşadıklarımız alt yapının yetersiz olduğunu bize gösteriyor” diyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.