Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Muğla İdare Mahkemesi Sinpaş davasını reddetti

0
Sinpaş

Sinpaş GYO‘nun Marmaris Milli Parkı içerisinde yer alan ve doğal güzellikleriyle ünlü Kızılbük Koyu‘nda devam ettirdiği otel projesine dair ruhsatların iptali için Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği ile birlikte yaşam savunucularının başvurduğu iki ayrı davanın ilkine ilişkin mahkeme, mevcut işlemlerde hukuka aykırılık bulunmadığına karar vererek, dava konularını reddetti.

Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi’nin uzun soluklu mücadelesinin sonunda alınan mahkeme kararının, esasa ilişkin bilirkişi raporları ve davacıların itirazlarına dair maddi gerçeklikler göz ardı edilerek verildiği ifade ediliyor.

Sinpaş-Kızılbük Oteli inşaatında ‘tuhaf işler’!

Marmaris Kent Konseyi ve yerel aktivist gruplar, Sinpaş GYO’nun projesine karşı mahkemenin kararını temyize götürme ve Marmaris’in doğasını koruma mücadelesini sürdüreceklerini ifade ediyor.

Marmaris Kent Konseyi tarafından paylaşılan bildiride şu ifadeler yer aldı:

Muğla İdare Mahkemesinden, Marmaris’in doğasını katleden ve Marmaris’in sarı öküzünü almak isteyen Sinpaş’a karşı açmış olduğumuz iki ruhsat iptal davasının ilki için karar çıktı. Bu davada ana itiraz konusunu ilgilendirmeyen sorularla bilirkişi raporu hazırlatıldı ve karar davanın esasına girmeyen bilirkişi raporuna dayandırıldı. Bilirkişilere sorulması gereken sorularımız, rapora itirazlarımız mahkeme heyetince değerlendirilmeye alınmadı, yok sayıldı. Hatta süreci analiz ettiğimizde verilen karar bizler için sürpriz olmadı.

Konu Sinpaş olunca; milli parkta dinamit kullanma, kendine ait olmayan milli parkı talan ve işgal etme, inşaat yasağında ve mahkeme kararı sonrası inşaat faaliyetlerine devam etme dokunulmazlıkları kolayca geliyor. Şimdi de mahkemeler, davacı olan bizlerin davalara yönelik itiraz ve değerlendirmelerini, maddi gerçeklikleri yok saymayı rutin bir işlem gibi görüp karar veriyorlar.

Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi olarak tıpkı ÇED olumlu kararının iptali için verilen kararda olduğu gibi bu kararı da temyiz edip kentimizin, halkımızın haklarını korumaya ve mücadeleye devam edeceğiz. Hangi dokunulmazlık kalkanı olursa olsun “sarı öküzü” Sinpaş’a vermeyeceğiz. Maddi delillerin ışığında elbet adalet tesis edilecektir.

Sinpaş’ın projesine ilişkin davada mahkemeden red-i avukat kararı
Sinpaş-Kızılbük’te ‘ÇED olumlu’ kararının iptali davası reddedildi
Aktivistler uyardı: Sinpaş, Marmaris Limanı’nı foseptik çukuruna çevirecek, durdurun!

Sinpaş Kızılbük’te ne olmuştu?

Marmaris İçmeler Mahallesi’ndeki Kızılbük bölgesindeki otel projesi, 30 yıl önce Emin Hattat tarafından başlatıldı. 1988’de, 150 dönüm orman alanı içinde yer alan 310 dönümlük denize sıfır arazi üzerinde beş yıldızlı bir otel inşaatına başlandı. Ancak, 550 odalı ve 1100 yatak kapasiteli bu otel, 2006’da Emin Hattat’ın iflası sonucu tamamlanamadı.

2009’da Sinpaş Holding bu araziyi satın aldı ve 2010’da 1400 lüks konut yapımı için başvuruda bulundu. Belediye bu talebi reddetti, ancak Muğla Valiliği, 2021’de orman yangınlarından kısa bir süre sonra, devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Marmaris Kent Konseyi, bu kararın iptali için dava açtı.

Açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, Valiliğin kararının yasalara aykırı olduğu; projenin kıyıya, denize, bölgedeki endemik türlere ve ekolojik bütünlüğe zarar verdiği tespit edilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.