COP27Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Mısır’ın ‘güvenlik’ önlemleri COP27’deki tartışmaları kısıtlayabilir: Aktivistler endişeli

0
Fotoğraf: Sayed Sheasha / Reuters

Bu yıl Mısır‘ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenecek BM 27’inci Taraflar Konferansı’na (COP27) haftalar kala sivil toplum örgütleri ve iklim aktivistleri, Mısır hükümetinin aldığı anti-demokratik kararların seslerini duyurmalarına engel olmasından endişe ediyor.

6-18 Kasım arasında gerçekleşecek zirvenin ilk iki günü için hükümetin ‘güvenlik önlemlerini sıkılaştırması’ gerekçesiyle bu günlerdeki bazı  etkinlikler iptal edilmek zorunda kalabilir.

The Guardian‘ın aktardığına göre Mısırlı yetkililer, dünya liderlerinin müzakerelere katılmak üzere konferanslara gireceği 6 ve 7 Kasım’da bazı pavyon etkinliklerinin yapılmamasına karar verdi.

Birçok ülke ve sivil toplum grubu, hükümet liderlerinin için bir araya geleceği BM tarafından kapsanan “Mavi Bölge”de pavyonlar kurdu. Pavyonlar genel olarak bilim insanları, politikacılar, iş dünyası liderleri, ünlüler ve kampanyacılarla önemli iklim konularında fikir alışverişinde bulunmak için etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Ancak habere göre kendilerine, Pazartesi günü açılması planlanan etkinliklerin, ziyaret eden devlet başkanlarını içermediği sürece iptal edilmesi gerektiği söylendi.

Ele alınması gerekn tüm konuları konuşmak için iki haftalık etkinlik takvimlerini titizlikle hazırlayan sivil toplum, iptallerin tartışmaları kısıtlayabileceğinden ve zirvede devlet dışı aktörlerin dışlanacak olmasından endişe ediyor.

Medyanın Mavi Bölge içindeki pavyonlara erişiminin de büyük ölçüde kısıtlanması ihtimali, endişeleri daha da artırıyor.

‣ [COP27] Geri sayım başladı: Önemi ne, ne bekleniyor?

Nature Positive Pavilion‘un organizatörlerinden James Lloyd, The Guardian’a şunları söyledi:

“BM iklim toplantıları sadece devlet başkanları ve bakanların değil, daha geniş kapsamda iklim topluluğundan temsilcilerin ilerlemeyi yönlendirmeleri için de bir alan. Konferansın ilk birkaç günü, yerel yönetimler, şirketler ve ön saflardaki topluluklardan temsilcilerin  bir araya gelmesine ve iddialı taahhütleri değerlendirmesine ve eylem planlarını buna göre güncellemesine olanak tanıyor.

Fotoğraf: Isaac Kasamani / AFP

Zirvenin ilk gününde pavyonların kapatılmasının bu diyalog için kritik alanları ortadan kaldırmasından, net sıfır gündemini ileriye taşımada kritik olan önemli tartışmaları durdurmasından endişe duyuyoruz.”

Şarm El-Şeyh’teki zirve, COVID-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinden sonra düzenlenecek ilk BM iklim konferansı olacak. Kampanyacılar zirveyi iklim değişikliği konusunda seslerini yükseltmek ve hükümetleri harekete geçmeye zorlamak için çok önemli bir yer olarak görüyor.

Ancak, geçmişteki COP’larda yaptıkları gibi endişelerini mitingler ve protestolar yoluyla dile getirmenin, halka açık gösterilerin fiilen yasaklandığı ve aktivistlerin siyasi muhalefete yönelik geniş kapsamlı bir baskı altında olduğu Mısır’da daha zor olacağını düşünüyor.

Mısır şu anda zirveye katılmak için kalıcı olarak akredite edilmiş yalnzıca tek bir sivil toplum örgütüne sahip. Hükümet yakın zamanda, “sivil toplumun katılımının bir öncelik olduğunu ve yalnızca COP27 için geçerli olan tek yıllık bir akreditasyon sağlanarak 35 Mısırlı grup da dahil olmak üzere daha fazla STK’nın zirveye katılmasına yardımcı olduğunu” açıkladı.

Mısır Kişisel Haklar Girişimi’nin (EIPR) başkanı ve Mısır’ın en tanınmış kampanyacılarından biri olan Hossam Bahgat, Reuters’e verdiği demeçte bunun olumlu bir adım olduğunu ancak sürecin kamuya açıklanmadığını ve bazı gruplara başvuru için adil bir fırsat vermediğini söyledi:

“Sonuç olarak, akredite kuruluşlar listesinde çevre adaleti ve iklim adaleti üzerinde çalışanlar da dahil olmak üzere Mısır’daki bağımsız insan hakları örgütlerinin bir tanesi bile yok.”

‣ HRW: Mısır hükümeti COP27 öncesi aktivistleri baskı altına alıyor, Mısır: Akredite değiller

Reuters’a yazılı bir açıklama gönderen Mısır COP başkanlığı ise açıklamasında “bölgesel örgütler ve ulusal müzakere ekipleriyle istişareleri kapsayan “tamamen şeffaf” bir süreç yürütüldüğünü ve BM tarafından da onaylandığını” söyledi.

Açıklamada, Mısırlı grupların “iklim değişikliği konusundaki uzmanlıklarına” göre tavsiye edildiği belirtildi.

‣ Afrikalı genç aktivistler Mısır’da düzenenlenecek COP27 görüşmelerine katılmak için mücadele ediyor

Coğrafi zorluklar

Aktivistler arasındaki bir diğer endişe de, sıradan vatandaşların Şarm El-Şeyh’e ulaşımda karşılaşabilecekleri zorluk. Mısır’ın Sina yarımadasının güney ucunda yer alan şehir, bir yanda deniz, çöl tarafında ise beton ve tel bariyerlerle çevrili.

Şehre hava yolu dışında yalnızca  Süveyş Kanalı, İsrail sınırı ve Kuzey Sina‘ya doğru kuzeye uzanan ve Mısır güvenlik güçlerinin çok sıkı kontrol noktalarıyla dolu kara yolalrından ulaşım sağlanıyor.

“Konferansın kendisi için akredite olmayan birinin konferans süresince şehre erişmesi neredeyse imkansız olacak” diyen Bahgat, aktivistlerin bu yıl “önemli ölçüde daha sessiz ve çok daha düzenli” bir COP beklediklerini de sözlerine ekledi.

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.