Dünyaİklim KriziManşet

[COP28’e doğru] Kral Charles BM İklim Zirvesinde açılış konuşması yapacak

0
Fotoğraf: Birleşik Krallık hükümeti

Kral Charles, geçen yıl Liz Truss hükümeti tarafından Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesine (COP27) katılmamasının tavsiye edilmesinden bir yıl sonra Birleşik Arap Emirliklerinde (BAE) yapılan bu yılki zirveye (COP28) katılacağını bildirdi.

Charles, konferansın açılış töreninde küresel liderleri bir araya getiren Dünya İklim Eylemi Zirvesinin açılış konuşmasını yapacak. Bu, Charles’ın hükümdar olduktan sonra iklim krizine dair yaptığı ilk önemli konuşma olacak.

Liz Truss‘un başbakanlığı döneminde Charles, göreve henüz gelmiş olması nedeniyle zirveye katılmasının “doğru bir fırsat olmadığının” belirtilmesi üzerine geçen yılki zirveye katılmama talebini kabul etmişti. COP27’ye katılım sağlayamadığı için hayal kırıklığına uğradığı öne sürülen Charles, bunun yerine Buckingham Sarayı‘nda önde gelen uzmanlar için zirve öncesi bir resepsiyon düzenlemişti.

Bu yıl ise Charles’ın BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan tarafından davet edilmesinin ardından Downing Street lidere yeşil ışık yaktı. Birleşik Krallık hükümetinin talebi Kral Charles zirveye 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında katılacak.

‣ Başbakan Truss istemedi: Kral 3. Charles COP27’ye katılmayacak

Buckingham Sarayı’ndan yapılan basın açıklamasında “Kral, BAE Başkanı’nın ev sahipliğinde Dubai‘de düzenlenecek olan zirvede bir açılış konuşması yapacak. Kral BAE’deyken COP28 öncesinde bölge liderleriyle görüşme fırsatı bulacak” denildi.

Kral Charles, zirve kapsamında Galler Prensi iken kurduğu Sürdürülebilir Piyasalar İnisiyatifi‘nin (SMI) COP28 Başkanlığı stratejik ortaklığıyla düzenlediği ve dünya iklim eylem zirvesine paralel olarak düzenlenen iki günlük bir etkinlik olan COP28 iş ve hayırseverlik iklim forumunun açılış resepsiyonuna katılacak.

Kral, Galler Prensi olarak daha önce 2021’de Glasgow‘da COP26‘nın açılış töreninde açılış konuşmasını yapmış ve dünya liderlerini iklim kriziyle mücadele için “savaşçı bir tutum” benimsemeye çağırmıştı. 2015 yılında Paris’te düzenlenen COP21‘de de Charles, iklim kriziyle mücadele için “askeri tarzda geniş bir kampanya” çağrısında bulunmuş ve dünya liderlerini “milyarlarca değil trilyonlarca dolar” harcamaya davet etmişti.

Birleşik Krallık’ın yeni hükümdarı, çevre ve iklim için ne anlama geliyor?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.