İklim KriziManşet

HRW: Mısır hükümeti COP27 öncesi aktivistleri baskı altına alıyor, Mısır: Akredite değiller

0

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW), bu yıl Kasım ayında yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP27) ev sahibi Mısır hükümetinin, çevre aktivistlerini baskı altına aldığını söyleyen bir rapor yayımladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, çevreci grupların ülkenin doğal çevresini korumak için gerekli olan bağımsız politika, savunuculuk ve saha çalışması yürütme kabiliyetini “ciddi şekilde kısıtladığı” için eleştiren raporun yayınlanmasının ardından iddiaları reddetti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Abu Zeid, “Çevre gruplarının COP27’ye katılımıyla ilgili son HRW raporunda bu tür iddialar ve yanlışlıklar olması talihsizlik. Rapor, bilinmeyen kaynakların ve kimliği belirsiz grupların konferansa katılımlarının önünde potansiyel engel olduğunu iddia eden ifadelerine dayanmaktadır” dedi.

Zeid, sivil toplum kuruluşlarının COP oturumlarına katılımına ilişkin kural ve prosedürlerin herkes tarafından bilindiğini ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) sekreterliği tarafından duyurulduğunu söyledi. “Bu kurallara göre, UNFCCC tarafından akredite edilmiş herhangi bir kuruluş konferansa katılma hakkına sahip.”

HRW, raporda Mısır hükümetini, çevreci gruplar içindeki aktivistleri taciz, tutuklama ve yıldırma yoluyla ülkeden kaçmaya zorladığını söylüyor ve “Bu kısıtlamalar toplanma ve örgütlenme özgürlüğü haklarını ihlal ediyor ve Mısır’ın çevre ve iklim eylemi taahhütlerini yerine getirme yeteneğini tehdit ediyor” tespitinde bulunuyor.

Diğer çevre savunuculuğu grupları da Mısır hükümetinin COP27’ye katılmasına izin verilecek sivil toplum gruplarının sayısını sınırlandırması, planlanan protestoları sıkı bir şekilde kontrol etmesi, konferansın sınırlarında kordon altına alınmış bir alanda yalnızca sınırlı gösterilere izin verilmesiyle ilgili endişeli.

HRW çevre ve insan hakları direktörü Richard Pearshouse, “İnsan hakları ve güçlü iklim eylemi arasında, ikisi ayrı alanlarmışçasına temel bir gerilim kuruluyor. Şimdi bu gerilimin gerçekten ortaya çıktığını görüyoruz.”

COP27, 6-18 Kasım tarihleri ​​arasında Mısır’ın Sina Yarımadası‘ndaki Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenecek.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.