Mısır’da hükümet aleyhtarı eylemler yedinci gününde de devam ederken, polis başkent Kahire’nin bazı noktalarındaki mevzilerine geri dönmeye başladı.
Binlerce eylemci, 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek yönetimini yoksulluk, işsizlik ve siyasi özgürlüklerin kısıtlanmasından sorumlu tutarak geçen haftadan itibaren sokakları dolduruyor.
100 kadar kişinin hayatına mal olan olayların Cuma gününden itibaren büyümesiyle, polis sokaklardan çekilmiş, yerini ordu birlikleri almıştı.
Mısır İçişleri Bakanı Habib el Adli, polise orduyla işbirliği içinde çalışma talimatı verildiğini söyledi.
Ancak eylemciler, baskılarını artarak sürdürmeye kararlı olduklarını söylüyor.
Önce genel grev, sonra dev miting
Mısırlı göstericiler bugünden itibaren süresiz genel grev ilan edilmesi çağrısında bulunuyor.
Banka ve okullarla borsa, haftanın ikinci iş günü olan Pazartesi de kapalı kaldı. Fırınlar önünde de uzun kuyruklar oluştuğu haber veriliyor.
Muhalif gruplardan 6 Nisan hareketi, talepleri gerçekleşmeden hayatın normale dönmesine izin verilmemesini istiyor.
Kent merkezinde dün geceden itibaren sokağa çıkma yasağına meydan okuyarak toplanan binlerce kişi ise yeni bir yürüyüşe hazırlanıyor.
Kahire’de gerçekleşecek eyleme ülkenin her yanından katılım çağrısı yapıldı. Ancak bugün ülke genelinde tüm tren seferleri durduruldu. Kararın ardından yarınki mitinge katılımın önlenmesi olduğu belirtiliyor.
Kent merkezindeki Tahrir Meydanı’nda bazı tahminlere göre 50 bin kişi var.
Aralarında Müslüman Kardeşler’in de bulunduğu bir muhalif partiler cephesi ise, yarın Kahire’de bir milyon kişinin katılacağı bir eylem düzenlemeyi hedefliyor.
Eylemlerin odağı olan Tahrir Meydanı’na giden yollar dikenli tellerle kesilmiş durumda.
Kentteki BBC muhabirlerinden Tim Wicox ise merkezde bugün devam eden hareketliliğe rağmen Kahire’nin geri kalanında hayatın normale dönmekte olduğunu, sokakların işlek göründüğünü aktarıyor.
Başkent semalarında askeri helikopterler dolaşırken, ordunun da kente giriş çıkışlardaki kontrol noktalarında önlemleri artırdığı belirtiliyor.
Tahrir Meydanı dün de eylemlerin odağı olmuş, burada göstericilere hitap eden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun eski başkanı Muhammed el Baradey, ‘değişim geliyor” demişti.
Dün ayrıca, İskenderiye, Mansura, Damanhur ve Süveyş kentlerinde de eylemler düzenlendi.
Yeni hükümet kuruldu
Yeni kabinede maliye ve içişleri bakanlıklarında değişikliğe gidildiği konusunda iddialar bulunuyor.
Reuters haber ajansı Maliye Bakanı Yusuf Butros-Gali’nin yerini yolsuzluklarla mücadele alanında etkin olan Cevdet el Malt’ın alacağını duyurmuştu, ancak el Malt haberleri yalanladı.
Bazı kaynaklar göstericilere sert müdahale dolayısıyla eleştirilen İçişleri Bakanı Habib el Adli’nin de görevden alınacağını, yerini eski cezaevleri sorumlusu General Mahmud Vegdi’nin alacağını belirtiyor.
Devlet televizyonunda Mübarek’in yeni atanan Başbakan Ahmet Şefik’e gönderdiği mektup okundu.
Mübarek mektubunda önceliğin ekonomiye verilmesini istiyor ve siyasi partilerle diyalog içinde anayasa ve yasamaya ilişkin reformlar için adım atılmasını talep ediyor.
Obama liderlerle görüşüyor
Mısır’daki gelişmeler bölge ülkelerinde olduğu kadar, batılı güçlerce de yakından izleniyor.
Beyaz Saray yönetimi ise Başkan Barack Obama’nın Mısır’daki krizi ele almak üzere Türkiye, İsrail, Suudi Arabistan ve İngiltere başbakanları ile görüştüğünü açıkladı.
İngiltere Başbakanı David Cameron adına yapılan açıklamada iki liderin Mısır’da ‘halkın sıkıntılarına yanıt verecek’ bir hükümete sarsıntısız bir geçiş ihtiyacı konusunda hemfikir olduğu belirtildi.
Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, BBC’ye açıklamasında Mısır’da değişimin kesin olduğunu, ancak bunun istikrarlı şekilde gelişecek, evrimsel bir süreç olması gerektiğini belirtti.
Orta Doğu Dörtlüsü’nün elçisi olan Blair, ABD ve Avrupa’nın da bölgede değişim sürecine yardım etmek üzere el uzatmasını da savundu. Blair iki ülkenin değişim sürecinde ‘yorumcu’ olmaktan çıkıp oyuncu haline gelmesi gerektiğini söyledi.
Yabancılar kaçıyor
Gösterilerin ortasında kalan binlerce yabancı turist ise ülkeden tahliye ediliyor.
Amerika Birleşik Devletleri charter uçakları ile vatandaşlarını Kahire’den Kıbrıs’a naklediyor.
Çin, Japonya ve Avustralya da vatandaşlarını tahliye etmek için kendi uçaklarını gönderdi.
Pek çok ülke de vatandaşlarına Mısır’a seyahat etmeme tavsiyesinde bulunuyor.
Türkiye’de de dahil pek çok Avrupa ülkesi ile Güney Kore ve Endonezya’da da Mübarek aleyhtarı gösteriler düzenlendi.
(BBC ve NTV’den derlenmiştir)
Yeşil Gazete