Meta, tacizi durdurmak için avatarlara ‘kişisel koruma alanı’ ekliyor

Geçen hafta bir kadın kullanıcının avatarının cinsel saldırıya uğradığını bildirmesinin ardından Meta, Horizon sanal gerçeklik deneyimlerinde tacizi durdurmayı amaçlayan bir 'sanal bariyer' koyacağını açıkladı.

Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi uygulamaların çatı şirketi olan Meta, tacizi durdurmayı amaçlayan Horizon sanal gerçeklik deneyimlerine bir “kişisel sınır” sistemi ekliyor.

Yeni özellik, Horizon Worlds oluşturma platformunda ve Horizon Venues canlı etkinlik hizmetinde varsayılan olarak etkinleştirecek. Böylece avatarların etrafında görünmez bir sanal bariyer oluşturularak diğer avatarların çok yaklaşmasını engellenecek, ancak birine yumruk atmak veya beşlik çakmak için kolunuzu uzatabileceksiniz.

Geçen hafta Meta’nın test kullanıcılarından olan bir kadın, programa girer girmez sanal ortamda bir çok erkek tarafından toplu tecavüze uğradığını ileri sürmüş; olay büyük tepki toplamıştı.

70 cm’lik yarıçap oluşturulacak

Yeni oluşturulan sınır sistemi, kullanıcıların başka bir avatara çok yaklaşmaları durumunda ellerini ortadan kaldırabilecek mevcut bir özellik üzerine kurulu. Şirketin açıklamasına göre, sanal ortama giren herkese yaklaşık 70 cm’lik bir sanal kişisel alan yarıçapı verilecek ve avatarlar arasında 1.5 metreye yakın bir alan yaratılacak.

Meta sözcüsü Kristina Milian, sistemin insanların sanal gerçeklikte nasıl etkileşime girdiğine dair standart normlar oluşturmayı amaçladığını ve kullanıcıların kişisel sınırlarını devre dışı bırakmayı seçemeyeceklerini söyledi. Bununla birlikte, insanların yarıçapın boyutunu özelleştirmesine izin verilebilecek.

Yeni yazılıma göre, herhangi biri kişisel alanınıza girmeye veya ışınlanmaya çalışırsa, hareketi durdurulacak. Ancak Milian, başka bir avatarın yanından geçebileceğinizi, böylece kullanıcıların girişleri engellemek veya insanları sanal alanda tuzağa düşürmek için sınır baloncuklarını kullanmak gibi şeyler yapılamayacağını söyledi.

Meta’nın değişiklikleri, uzun bir beta testinin ardından Horizon Worlds’ün halka açılmasından iki ay sonra kullanıma sunulacak. ‘Kişisel alan baloncukları’  VRChat ve Rec Room gibi eski sanal gerçeklik sosyal alanlarında standart bir seçenek olarak bulunacak ancak kullanıcılar bu hizmetlerde boyutlarını değiştirme veya kapatma olanağına sahip olacak.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR