Facebook ve Instagram‘ın sahibi Meta, Brezilyalı yatırım bankası BTG Pactual‘ın ormancılık kolundan 2038 yılına kadar 3,9 milyon adede kadar karbon dengeleme kredisi satın alma konusunda anlaştıklarını söyledi.
Anlaşmanın değerini açıklanmadı.
Veri sağlayıcısı Allied Offsets’e göre, geçen hafta ormancılık karbon dengelemelerinin ortalama fiyatı kredi başına 4,22 dolardı. Bu fiyatlandırmaya göre anlaşmanın değeri 16 milyon dolara kadar çıkabilir.
Karbon kredilerinin emisyon azaltımına katkısı var mı?
Karbon dengelemeleri, şirketlerin kurumsal iklim hedeflerine ulaşmak için başka yerlerde emisyonları azaltma eylemlerine ödeme yaparak sera gazı emisyonlarını dengelemelerine olanak tanıyor. Her kredi, bir metrik ton karbondioksit emisyonunun azaltılmasını temsil ediyor.
Meta ile BTG Pactual Timberland Investment Group (TIG) arasında imzalanan uzun vadeli sözleşme kapsamında, Facebook ve Instagram‘ın sahibi 1,3 milyon karbon kredisi satın almayı kabul ederken, ek 2,6 milyon kredi satın alma opsiyonuna da sahip.
Birçok araştırma, karbon kredilerinin emisyon azaltımında etkili olmadığı gibi, gerçek karbonsuzlaşma çalışmalarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor. Bugünkü koşullarda şirketler, sebep oldukları emisyonları azaltmak için kapsamlı bir yol haritası geliştirmeden de karbon kredisi satın alarak emisyonlarını dengeleyebiliyor. Bu durum, daha kapsamlı sürdürülebilirlik çalışmalarının ve iklim değişikliğiyle etkin mücadelenin önünü tıkıyor.
Ayrıca gönüllü karbon piyasaları ciddi bir şeffaflık sorunundan mustarip olduğu için projelerin etkinliğini güvenilir şekilde ölçebilecek, herkes tarafından kabul gören yöntemlerin eksikliği devam ediyor.
[İklim Masası] Karbon kredileri emisyonları azaltmada işe yarıyor mu?
Meta, anlaşmanın tek bir projeden elde edilen en büyük karbon giderme işlemi olduğunu ve 2030 yılında değer zincirinde net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünün bir parçası olduğunu söyledi.
Kredilerin, BTG Pactual TIG’in Latin Amerika’daki orman restorasyon projelerinden elde edildiği ve bu projeler kapsamında yedi milyondan fazla fidan dikildiği belirtildi.
Internet ve sosyal medya toplam elektriğin yüzde 4’ünü tüketiyor
İnternet ve sosyal medya kullanımındaki artış, bu dijital faaliyetin ekosisteme olan maliyetini de artırıyor. Dünya genelinde tüketilen toplam elektriğin yüzde 4’ü bilişim teknolojileri ve onları bir araya getiren küresel veri ağı tarafından tüketiliyor.
Dünyada kullanılan 7 milyar cep telefonunu ve veri ağını birbirine bağlayan dijital sistemi işletmenin bir yılda 600 milyon ton karbon salımına neden olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam küresel karbon salımının yüzde 4’üne denk geliyor.
Dünyada internet ve sosyal medya kullanımı her geçen yıl artıyor. Son bir yılda 300 milyon kişi daha internet kullanmaya başladı ve toplam internet kullanıcısı sayısı dünyada 4.5 milyara, Türkiye’de ise 62 milyona ulaştı.
Benzer bir artış sosyal medya kullanımında da görülüyor. Dünya genelinde sosyal medya kullanıcısı 3.8 milyara, Türkiye’de ise 54 milyona ulaştı.
Sosyal ağ sitelerinde ne kadar çok zaman geçirilirse, dijital ayak izi o kadar büyüyor. Bir sayfayı veya bir Facebook gönderisini “beğenmek” bile, veriler Facebook’un sunucularına kaydedildiğinden dijital ayak izi hanesine ekleniyor.
İklim değişikliğini o da körüklüyor: 2025’de elektriğin beşte birini internet tüketecek
Geçen haziran ayında TIG, Microsoft‘a 8 milyon karbon kredisi satışı duyurmuştu. Bu, dünya çapında bu tür kredilerin şimdiye kadarki en büyük işlemi.
Microsoft ve Meta’nın anlaşmaları, geçen yıl “telafi edici” taleplerin büyük ölçüde durmasının ardından yapıldı Gıda devi Nestle ve moda evi Gucci, emisyonları azalttığı yönündeki yaygın şüpheler nedeniyle kredi alımlarını azaltmıştı.