ManşetKadın

Metaverse’e test için giren kadın kullanıcı, ‘toplu sanal tecavüze’ uğradı

0
Facebook‘un yeni Metaverse sanal evren girişimi Meta, beklenmedik bir olayla sarsıldı. Meta’nın test kullanıcılarından olan bir kadın, programa girer girmez sanal ortamda bir çok erkek tarafından toplu tecavüze uğradığını ileri sürdü.Metaverse, holografik avatarlar ve video içeren gerçek hayatı simüle eden 3B sanal gerçekliği ifade ediyor. Bugünlerde yaygın bir kullanım haline gelen terimin  ilk olarak Neal Stephenson‘un 1992 bilim kurgu romanı Snow Crash‘d , sanal dünyalarda bir araya getirilmiş avatarları hayal ettiği yerde kullanıldığına inanılıyor .

Metaverse evreninde insanlar sanal gerçeklik kaskları, artırılmış gerçeklik gözlükleri, akıllı telefon uygulamaları gibi cihazlar kullanarak çalışıyor ve oyun oynuyor. Son dönemlerde, yine Metaverse üzerinden dünya kentlerinde arazi ve önemli yapıtlarla NFT dijital sanat eserlerinin alım -satımı ve sanal ticareti de yapılıyor.

Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi uygulamaların çatı şirketi olan Meta’nın tepe yöneticisi Mark Zuckerberg yeni girişiminin kullanıcıların sadece ekrana bakmanın ötesine geçerek sanal bir gerçekliğe dalmaları olarak tanımlamıştı.

‘Girer girmez saldırıp fotoğrafımı çektiler’

Ancak Londra merkezli bir teknoloji firması olan Kabuni Ventures için Metaverse Research başkan yardımcısı olarak çalışan Nina Jane Patel adlı kadın, test kullanımı için girdiği Meta’da travmatik bir şok yaşadı.  Kendi blogunda olayı anlatan Patel, sanal ortama girdikten sonra 60 saniye içinde, önce orada bulunan erkeklerin sözlü cinsel tacizine, ardından diğer avatarların toplu tecavüzüne uğradığını ve fotoğraflarının çekildiğini aktardı.

“Güvenlik bariyerini çalıştırmaya bile vakit bulamadım, donup kaldım. Çok hızlı ve korkunç bir deneyimdi” diyen kadın, “Kaçmak istediğimde ‘hoşlanmamışsın gibi yapma’ diye bağırdılar. Her şey gerçek üstü gibiydi. Bir kabus yaşadım” ifadelerini kullandı.

Sanal gerçekliğinin temelde akıl ve vücudun gerçekle sanal tecrübeler arasındaki farkı anlayamaması üzerine tasarlandığını vurgulayan Patel “Bir anlamda fizyolojik ve psikolojik tepkim bunun gerçek hayatta gibi olduğu yönünde oldu” dedi

Meta: Blok kullanın

Olayın “kesinlikle bir talihsizlik” olduğunu belirten Meta Başkan Yardımcısı Vivek Sarma ise test kullanıcıların istemedikleri diğer kullanıcılarla etkileşime girmesini engelleyen blok özelliğini kullanmasını önerdi.

Sharma şirket olarak Meta’yı genel kullanıma açmadan önce iyileştirmeler yapmak istediklerini belirtti.

Bir yıl önce yalnızca davetlilerin katıldığı bir beta testinden sonra Meta, Horizon Worlds‘ü 9 Aralık’ta Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada‘da 18 yaş ve üstü herkese test için açılmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.