Mavi en sıcak renktir Bakü’de – Buğra Solmaz

Mavi, Azerbaycan’da heteroseksüel olmayan bireyleri tanımlamakta kullanılan bir kelime, gökkuşağı renklerinden biri. Mavi en sıcak renktir Bakü’de.

Azad LGBT üyesi İsa Şahmarlı intihar etti. Zorlu, ezilmiş, dışlanmış hayatına annesinin reddetmesinin son aşama olup yaşamına son verdiği iddia ediliyor. İntihara kalkışmadan önce Facebook’ta şu notu paylaşıyor.

“Gidiyorum. Hepiniz hakkınızı helal edin. Bu ülke, bu dünya bana göre değil… Ben mutlu olmaya gidiyorum… Anneme de deyin ki, onu çok seviyorum. Hepiniz ölümümde günahkârsınız. Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil. Elveda.”

11 isa_sahmarli1

İsa bizden biri. Çok fazla bir şey istemiyordu, sadece el ele dolaşabilmek sevdiğiyle Bakü sokaklarında. Büyük bir özveriyle kurdukları Azad LGBT’de tüm Mavi’ler için mücadele veriyordu. Fazla cesaret gerektiren şeyi yapmıştı: açılmak.

O, dediği gibi günahkârlar yüzünden erken ayrıldı mücadeleden. Şimdi yoldaşlarına daha büyük görevler düşüyor Azerbaycan’da, Türkiye’de, dünyada. Daha çok Mavi’yi kaybetmemek için, siyah ve beyazın dışında renklerin de olduğunu göstermek için mücadeleyi büyütmeliyiz Çünkü; bizi hasta eden cinsel yönelimimiz, kimliğimiz değil; onların yasaları, tehditleri, anlayışsızlıkları. Çünkü bizi intihara sürükleyen yaşamayı istemememiz değil, nefes almamıza izin vermemeleri.

12 isa_sahmarli3

Direneceğiz; dünya, bütün renklerini kabul edene dek!

Not: Azerbaycan da LGBTİ bireyler için hiçbir yasal güvencenin olmadığı ülkelerden. Türkiye’deki gibi nefret söylemi, nefret suçu kapsamında cinsel yönelimleri, cinsiyet kimliklerini koruyan hiçbir madde yok anayasalarında. Hatta muhalif siyasetçiler -Azerbaycan Halk Cephesi partisi başkanı Ali Kerimli gibi – eşcinsel olmakla ’’suç’’lanıp bastırılmak isteniyor. Yazar Alekper Aliyev’in 2009’da yayımlanan Artuş ve Zaur isimli biri Ermeni diğeri Azeri iki eşcinselin aşkını anlattığı romanı Azerbaycan’da bu iki tabuya değiniyordu fakat toplumda sert şekilde karşılandı, tehditler aldı, kitapları toplandı. Şair ve ressam Babi Badalov, cinsel yöneliminden dolayı tehditlere maruz kalıp 2011’de sığınmacı olarak Paris’e yerleşti. 2012 Eurovision Şarkı Yarışması’nın yapıldığı Bakü’de LGBTİ eylemlerinin olacağı rivayetleri ülkede gerilime neden oldu. İran, büyükelçisini geri çağırdı.

Bunların dışında Azerbaycan’da resmî hiçbir LGBTİ derneği bulunmamaktadır. İnsanlar açılamamakta, açık alan mücadelesi yapamamakta. Topluluklar birkaç Facebook grubundan ve Azad LGBT gibi kapalı örgütlenmelerden ibaret.

Bu yazı ilk olarak kaosgl.org/ da yayınlanmıştır

12 Buğra Solmaz

 

 

Buğra Solmaz

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Balık ekmek yemekle olmaz, Marmara’nın suyunu için!-Mehveş Evin

Ne yazık ki müsilaj felaketini balık yemek, denize girmek, denizin yüzeyini temiz görmeye indirgemek, bu büyük ekolojik krizi durdurmanın önündeki en büyük engel.

Marmara Denizi’ndeki kirlilik sorununa bir çözüm: Agroekoloji – Bülent Şık

Agroekolojik yöntemler sulardaki nitrat kirliliğini azaltıcı bir sonuç doğurur ve bu da içme suyu kaynaklarının korunması anlamına gelir.

Örgütlü sessizlik – Arat Dink

Zeki Tekiner, dört ay önce başka bir silahlı saldırıdan şans eseri ölümcül bir yara almadan kurtulmuştu. Vali’yi olayın siyasi boyutu olduğuna ikna edememişlerdi. Dostları Nevşehir’den bir süre uzaklaşmasını istediler. O, “Bana Nevşehirliden zarar gelmez” dedi, kaldı. Su, tanıdık akıyor, değil mi?

Marmara Denizi’ndeki müsilaj kirliliğinde kömürlü termik santrallerin etkisi incelenmeli- Pelin Cengiz

İstediğiniz kadar yüzey temizliği yapın, bir yeri temizlerken diğer taraftan atık devam ediyorsa buna temizlik denir mi?

Marmara’nın ölümü: İstanbul kolera salgınına hazır mı – Bülent Şık

Denizdeki müsilajin kolera salgını getirmesi mümkün. Ama her şeye rağmen devam etmekten ziyade durmayı, onarmayı öne çıkarmalıyız. İnsan, bitki, hayvan ve çevre sağlığını bir bütünün birbiriyle ilişkili parçaları olarak görmeye çalışarak çözümler arayacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR