Sivil Toplum

Marmaralı öğrencilerden ODTÜ’ye destek bildirisi

0

Marmara Üniversitesi Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Topluluğu (MadiMar) yayınladığı bildiri ile ODTÜ’deki öğrencilere destek verdi. Kulüpten yayınlanan bildiride yaşanan olaylar nedeniyle duyulan kaygı ve ODTÜ öğrencilerine ve hükümet tarafından mağdurlaştırılan tüm kesimlere destek mesajlarına yer verildi.

MadiMar üyeleri tarafından yayınlanan ortak bildiride yaşanan olayların hemen ardından Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nün de destek verdiği hükümet yanlısı basın duyurusunun Marmara Üniversitesi öğrencilerinin görüşlerini yansıtmadığı ifade edildi. Üniversitelerin son yıllardaki tutumlarının demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçtiğinin kaydedildiği bildiride şu ifadeler kullanıldı:

“18.12.2012 tarihinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde emniyet güçleri tarafından öğrencilere uygulanan şiddet tabanında temel haklarının çiğnendiği uygulamaların hemen ardından 24.12.2012 tarihinde Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nün de aralarında bulunduğu bazı üniversite rektörlüklerince yapılan açıklama, başta biz Marmara Üniversitesi öğrencilerinin görüşlerini yansıtmamaktadır. Özgürlük üzerinde iktidara ya da kurumlara özgü bir sınırlandırmaya gidilemez. Dolayısıyla Üniversitelerin özgürlüğünün sadece öğretim elemanlarının araştırma ve ifade özgürlüğünden ibaret olduğu düşünülmemelidir. Öğrencilerin düşüncelerini ifade yolları, kimliği, çeşitliliği ve protesto özgürlükleri de üniversite ortamının ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye’de son yıllarda öğrenciler üzerinde artan baskılara sessiz kalan, akademik özgürlüklere yapılan müdahaleler karşısında geri planda kalmayı tercih eden üniversite yönetimlerinin, ülke yönetimini elinde bulunduranlara yakın ve güzel görünmek amacıyla yaptıkları bildirileri ayrıca KCK adı altında hizaya sokulmaya çalışan Kürt siyasetçilere, Ergenekon’la ilişkilendirilen gazetecilere, en temel haklardan biri olan “parasız eğitim” talebinde bulunan öğrencilere karşı yürütülen sistematik hukuksuzluğa karşı çıkıyoruz ve tüm bu olanları demokrasi tarihine kazınmış kara lekeler olarak addediyoruz. Biz, Marmaralı öğrenciler olarak Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nün yapmış olduğu açıklamayı reddediyor ve ODTÜ’lüler ve devlet tarafından mağdurlaştırılan herkesle dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.”

(Kaos GL)

 

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.