Marmara Gölü’nden arda kalan: Kuruyan göl arazisi işgal edilmesin diye artık komandolar nöbet tutuyor

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan ve tüm çağrılara rağmen yanlış su politikaları yüzünden kurutulan Manisa'daki Marmara Gölü'nden arda kalan arazi, kaçak tarım yapmak isteyenler arasında kavgalara sahne olunca, İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı komandolar nöbet tutmaya başladı.

Manisa‘nın en önemli kuş cenneti niteliğindeki Marmara Gölü; sivil toplum kuruluşları ve çevrecilerin yıllarca süren uyarı ve çağrılarına rağmen gölü besleyen yeraltı ve yer üstü sularının aşırı kullanımı, Gördes Çayı ve Ahmetli Deresi‘nin sularının Gördes Barajı’nda toplanması yüzünden geçtiğimiz 10 yıllık süreç içerisinde kurudu.

‘Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan’ tescilli göl, Türkiye’deki 184 Önemli Kuş Alanı’ndan ve 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biriydi ve geçtiğimiz seneye kadar kış aylarında yaklaşık 65 bin su kuşunu ve nesli tehlike altına girmeye yakın olan tepeli pelikan türünün dünya nüfusunun yüzde 9’unu besleniyordu.

Gölde kayıklar karaya oturdu, balıkçılık bitti. Öyle ki, Türkiye’nin ilk  iklim davası Marmara Gölü balıkçıları adına açıldı. 

Marmara Gölü için ‘köprüden önce son çıkış’: Göle su vermezseniz kaybediyoruz

Çevre aktivistlerinden ölüme terk edilen Marmara Gölü için çağrı: Acilen su bırakın!

Zemininde derin yarıkların oluştuğu göl tabanında kaçak şekilde tarıma başlandı. Arazi paylaşım konusunda anlaşamayan çiftçilerin arasında sık sık yaşanan tartışmalarda bir kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Gözaltına alınan 8 şüpheliden 3’ü de tutuklandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü 2021-2022 yıllarında gölü işgal eden 88 kişiye toplamda 550 bin 417 TL cezai işlem uyguladı.

Manisa’nın kuş cenneti, Marmara Gölü göz göre göre yok oluyor

Marmara Gölü’nü kurtarmak için Ombudsman’a başvuru yapıldı

Şimdi ise kuruyan gölden arda kalan araziyi korumak için İl Jandarma Komutanlığı görevlendirildi. Tedbirlerin sıkılaştırıldığı alanda  jandarma komandolar nöbet tutmaya başladı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR