Marmara Gölü için ‘köprüden önce son çıkış’: Göle su vermezseniz kaybediyoruz

Gördes Çayı'nın suyunun Gördes Barajı'na hapsedilmesi nedeniyle su akışı kesilen ve yok olmak üzere olan Marmara Gölü için yöre halkı ve çevre aktivistlerinden yardım çığlığı: Su verilmeden bir yaz daha geçirirse göl tamamen yok olacak.

Geçen ağustos ayında tamamen kuruyan Manisa‘daki Marmara Gölü şu anda sadece yağmur sularıyla can buluyor. Göl çevresinde yaşayan ve balıkçılıktan geçimini sağlayan halk, gölün kurumasıyla göç etmek zorunda kalıyor. Gölün kuruması, balıkların yok olmasına kuşların gölü terk etmesine neden oluyor. Göl kıyısındaki sosyo-ekonomik yaşam ve biyoçeşitlilik bu yok oluştan olumsuz etkileniyor. Su verilmeden bir yaz daha geçirirse göl tamamen yok olacak.

‘Başka Marmara Gölü yok’

Gölün ana besleme kaynağı olan su, DSİ tarafından inşa edilen Gördes Barajı’nda tutuluyor. Gölü beslemek için inşa edilen besleme kanallarından göle su verilmiyor. Gölün kuruması ve balıkçılığın tamamen sona ermesi nedeniyle insanların sağlıklı bir çevrede yaşama hakları ihlal ediliyor.

Göldeki suyun yoğun olduğu dönemlerde senede ortalama 90 ton balık çıkardıklarını belirten Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi üyesi Rafet Kerse 2016 yılında su tutmaya başlayan Gördes Barajı’ndan sonra olanları şöyle anlatıyor:

“Gölün ana kaynağı Gördes Çayı’ydı. Gördes Çayı Gördes Barajı’nda tutulunca gölümüz 2021 yılında tamamen kurudu. Bizim balıkçılık faaliyetlerimiz 2019 Ağustos ayında sona erdi. Bir yetkili Marmara Gölü’ne gelip de demiyor ki, Marmara Gölü neden kurudu? Kuraklık yüzünden çok mağduruz, göç etmek zorunda bırakılıyoruz ama gideceğimiz başka bir Marmara Gölü yok. Gölümüze su verilmesini, eski haline kavuşmasını istiyoruz” dedi.

Doğa Derneği: Devlet Su İşleri’ni göreve çağırıyoruz

Çalışmalarını Marmara Gölü üzerinde yoğunlaştıran Doğa Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, yetkililerin görevini yapmadıklarını belirtti. Gölün kurutulmasıyla ekosistemin ve biyoçeşitliliğin göz ardı edildiğini ifade eden Kılıç şunları söyledi:

“2017 yılında Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ilan edip koruma altına alınan Marmara Gölü, sonraki üç yıl içinde kurutuluyor. Marmara Gölü için çalışan tüm kamu kuruluşlarının göldeki yok oluşu sessizce izlediklerini, buradaki kuşların ve üreticilerin çığlığını duymadıklarını görüyoruz. Devlet Su İşleri’ni göreve çağırıyoruz. Gördes Barajı’ndan ve asıl amacı gölü beslemek olan Ahmetli Regülatörü’nden göle su verilmeli. Bir yaz mevsimini daha su verilmeden geçirirse, Marmara Gölü sadece coğrafya kitaplarında kalır, burada yaşayan canlıları ve yerel kültürü yok etmiş olursunuz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yagi Tayfunu Vietnam’a ulaştı: 21 kişi öldü, altyapıda büyük hasar var

Son on yılların en güçlü tayfunu Yagi, Çin'de büyük hasara yol açtıktan sonra Vietnam'ı vurdu. 21 kişi öldüğü felakette, en az 229 kişi yaralandı.

Su krizi yaşayan Kırşehir’de altına hücum: Yerel yöneticiler ve halk isyanda

Kırşehir'de Koç Holding ile AKP'li Nasıroğlu'nun Fernas Şirketiyle ortak kurduğu şirket, su kıtlığı yaşayan Kırşehir'i altın çıkarmak için parselliyor. Yeni şirketler de yolda.

İzmir’de gebe bir köpeği asarak katlettiler

Gebe bir köpeğin asılarak katledildiğini duyuran İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları, 'Bu ilk değil, yeni yasa canilere ve katillere cesaret verdi. Yetkililerden yanıt bekliyoruz' dedi.

Borçka’da doğa savunucusu Dursun Ali Koyuncu tutuklandı

Artvin-Borçka'da ağaçların kesilmesini önlemek isterken öldürülen Reşit Kibar için yapılan eylemlerde konuşan Dursun Ali Koyuncu ev baskınıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

Bangladeş’te iklim krizi ve hak arayışları giyim endüstrisini endişelendiriyor

Bangladeş gibi ülkelerin hem yoksulluk ve sömürü hem de iklim krizinin aşırı sonuçlarıyla mücadele ediyor olması ikisinin de sebebinin aynı olmasından kaynaklanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR