EnerjiManşetSağlık

Maraşlılardan Çevre Bakanlığı’na: Yeni santral için onay vermeyin!

0
Fotoğraf: Umut Vedat

Çelikler Holding Afşin Elbistan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin Afşin-Elbistan A Termik Santrali‘ne eklemek istediği 668 MW kapasiteli iki yeni ünite için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararı bekleniyor.

ÇED için İnceleme Değerlendirme Komisyonu; Afşin-Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Çevre Hukuku Ağı temsilcilerinin katılımıyla 2 Nisan’da toplanmıştı.

‘ÇED başvurusu reddedilsin’

Mevcut santrallerin kirliliğiyle mücadele eden halk ve örgütler, bakanlığın ÇED başvurusunu geri çevirmesini istiyor.

Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu temsilcisi Mehmet Dalkanat, mevcut santrallerin halkın suyunu, havasını ve toprağını zehirlediğine dikkat çekerek endişelerini dile getirdi. Dalkanat, “Bilimsel çalışmalar son 20 yılda buradaki kanser vakalarının 8 kat arttığını gösteriyor. Bu gerçekleri görmezden gelmeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED başvurusunu geri çevirmesini bekliyoruz” dedi.

‣ Afşin Elbistanlılar kömürlü termik santrallere ek ünite istemiyor

Afşin Elbistan’da termik santral planlarının iptali için 16 bin imza teslim edildi

Mevcut santraller binlerce erken ölüme yol açtı

Afşin A ve B santralleri toplamda sekiz üniteye sahip. Ancak mevcut santrallerde mevzuata uygun limit değerlerini sağlayabilen baca gazı arıtma tesisi bulunmuyor. Ayrıca bölgede yapılan çalışmalar, santrale yakın bölgelerde arsenik, kurşun ve demir gibi ağır metallerin ve iz elementlerin önemli ölçüde arttığını gösteriyor.

Fotoğraf: Umut Vedat

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı rapora göre Afşin A Termik Santrali, işletmeye başlandığı 1984 yılından bu yana 16.530 kişinin erken ölümüne yol açtı.

Maraş-Afşin’in Çoğulhan mahallesinde kurulması planlanan iki yeni ünitenin ise en üst düzey filtreler kullanılsa bile 1900 erken ölüme yol açacağı hesaplandı.

Afşin’deki termik santralin kapasite artışı masada: 17 bin 500 erken ölüme neden olmuştu

Kirlilik Dünya Sağlık Örgütü limitlerini aştı

Yılın 200 günü ulusal limit değerlerinin üzerinde hava kirliliğine maruz kalan Maraş, Türkiye’de hava kirliliğine bağlı en çok ölümün yaşandığı on şehirden biri. Maraş’ın hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün metreküpte 24,64 mikrogram olarak belirlediği yıllık limit değerinin 5 ile 8 katına denk geliyor.

Fotoğraf: Umut Vedat

‘Dünya kömürden çıkmaya hazırlanıyor’

Dalkanat, dünyanın kömür enerjisinden çıkmaya hazırlandığına dikkat çekerek güneş enerjisinin kömür için bir alternatif olabileceğini söyledi. Özellikle depremden toparlanmaya çalışan bölgelerde çatı ve arazi tipi güneş santralleri yerel halka da istihdam sunabilir.

Türkiye’nin 2053 için verdiği kömürden çıkış taahhüdünü hatırlatan Dalkanat, “Ek ünitelerin çalışma takvimi bu plana hiç de uygun görünmüyor. Çok kısa bir süre sonra kapatmak zorunda kalacağımız bir proje için hem maliyet hem de çevresel kayıplarımız açısından uygun bir yatırım olmayacağı çok açık” dedi.

Bir kanser başkenti: Kömürün kara lekesi, Elbistan’dan nasıl silinecek?

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.