ManşetDoğa Mücadelesi

Elbistan’da kömüre karşı mücadelenin öncülerinden İbrahim Yalçın hayatını kaybetti

0

Kahramanmaraş Elbistan-Afşin Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu emekçilerinden doğa savunucusu İbrahim Yalçın, geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayata veda etti.

Memleketi Elbistan’daki kömürlü termik santrallere karşı mücadelenin öncü isimlerinden Yalçın’ın cenazesi, yarın saat 12.00’de Elbistan Küçükyapalak Köyü Cemevi‘nden kaldırılacak.

1952 doğumlu Yalçın, 1980’li yıllarda İngiltere, Almanya ve ABD‘de askeri sahalarda sivil işçi olarak çalıştı, Ankara‘da çalıştığı dönemde Harp-İş bünyesinde işçi hakları için sendikal mücadele verdi.

Yalçın, 2015’te Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’nun kurulmasına öncülük etti, bölgenin kömürlü termik santrallere karşı verdiği hukuki mücadelenin de en büyük takipçisiydi. Ankara’da ikamet eden Yalçın, Elbistan Küçükyapalak Köyü’ndeki arazisinde çiftçilik de yapıyordu.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, İbrahim Yalçın’ı şu sözlerle anııyor:

“Platformun kurulduğu 2015’ten beri İbrahim Abi, yaşamının her dakikasını Elbistan ve Afşin’in temiz hava hakkı, yaşam hakkı için,; insanlar, tabiatın yaşamı için mücadelesine adamıştı. Keskin bir mücadele aklıydı onunki. Hukuki süreçleri de dahil her şeyi çok yakından takip etti. Termiklere karşı bölgede geniş ilişkiler ağı kurdu Platformun emekçileriyle beraber.

Biz 2018’in sonlarında tanıştık, o zamandan beri aynı mücadelede, omuz omuza çalışıyoruz. En son Afşin’deki termik santralin genişletme projesi için yapılan ÇED toplantısında da beraberdik. Çok özel bir insandı. Onu şimdiden şimdiden çok özlüyorum.

Hız kesmeden mücadeleyi devam ettireceğiz. Onun mücadelesini yaşatacağız. Kendisiyle artık değiliz ama mücadelesiyle beraberiz.”

Yalçın, Greenpeace’in “Kahramanmaraş nefes alsın” kampanyasında şöyle demişti:

“Her ne kadar devlet burayı bir enerji havzası olarak görüp, buradaki yaşamı, doğayı, tabiatı yok etmeyi hedeflemiş olsa bile, hayatta her şey para değildir. Biz, hayattan zevk alarak yaşamak istiyoruz. Toprağa dokunarak, üreterek tabiatın ekolojik dengesini korumak ve yaşamı devam ettirmek için bu mücadeleyi sürdürüp direneceğiz.”

İbrahim Yalçın’ın Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu‘ndan mücadele arkadaşı Mehmet Dalkanat, “Elbistan önemli bir değerini kaybetti. Kılavuzumuzdu, önümüzü aydınlatıyordu” diyor:

“Yeri doldurulmaz bir arkadaşımızı kaybettik. Bölgenin çevre sorunlarına karşı mücadelenin, kurucusu, yöneticisiydi, tüm yükünü omuzlardı. O, buradaki çevreci çaba ve çalışmaların lokomotifiydi, biz vagonduk. Elbistan kaybetti.

Kamu yararına, halk için olan her mücadeleye her direnişe destek veren, halkın yanında duran ve bunun için teklif beklemeyen bir arkadaşımızdı. Ankarada da çevreyle ilgili mücadelemizin Ankara ayağını yürütüyordu, bakanlıklarla ilgili her şeye, ÇED süreçlerine sahiplik yapıyordu, bizleri haberdar ediyordu. Önümüzde yürürdü, yolu aydınlatırdı.

Termik santrallere karşı bakanlıklarda koşturdu, vilayetlerde, il müdürlüklerinde, ÇED toplantılarında halkı için yoruldu. Hiçbir zaman ağzından bir şikayet duymadım.

Halkını seven, sadece çevre için değil, her tür adaletsizliğe göğüs geren, karşı duran bir direnişçiydi. Çevre hassasiyetine sahip herkes için, doğa için, hepimiz için çok büyük bir değer kaybı, bu yüzden acımız çok büyük.

Bayrağı yere düşürmeyeceğiz. Bıraktığı yerden hedefini, heyecanını taşıyacağızbütün çevrecilerle birlikte. Yalnız Elbistan’da değil, tüm Türkiye’de çevre platformlarıyla destek ve dayanışma içinde hep birlikte hatırasını yaşatacağız.”

Temiz Hava Hakkı Platformu‘ndan Deniz Gümüşel de Yalçın’ın ailesine ve mücadele arkadaşlarına başsağlığı dileyerek üzüntüsünü şöyle dile getiriyor:

“Afşin ve Elbistan halkının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının, temiz hava hakkının yılmaz bir savunucusuydu İbrahim Bey. Çok büyük bir yıkıma karşı mücadelenin öncü isimlerindendi.

Çok zor bir coğrafyada, sistematik bir kömür yıkımının olduğu bir yerde İbrahim Yalçın, bütün bu yıkıcı sürece karşı çalışan, emek veren, mücadeleci bir beyfendiydi. Çok inançlıydı, mücadelesine inanıyordu. Afşin ve Türkiye’deki kömüre karşı mücadele için çok büyük bir kayıp.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.