2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Maraş depremlerinde can kaybı resmi açıklamalara göre 43 bin 556’ya yükseldi

0

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 11 ili etkileyen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 43 bin 556’ya yükseldiğini aktardı. Soylu, “Bu depremlerde kaybettiğimiz vefat sayımız 43 bin 556. Az bir rakam değil. Her bir hayatını kaybeden vatandaşımıza karşı sorumluyuz” dedi.

Güncel hasar tespit oranının yüzde 75 ile 80 arasında olduğunu belirten Soylu, “600 binden fazla bağımsız bölüm yıkılmış, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı. Ticaret alanındakileri de eklerseniz 750 bini buluyor” diye ekledi.

“Deprem olarak değerlendirmek örtüşmüyor benim zihnimde” diyen Bakan, “Hatay ters dönmüş. Özellikle Hatay’ın içerisinde gezerken binaların birbirine girdiğini, depremi yaşayanlar da öyle anlatıyorlar”diye konuştu.

deprem

Türkiye‘nin yaşanan bu felaket için önceden hazırlıklı olduğunu ve afet yönetiminde kaos yaşanmadığını iddia eden Bakan, “Türkiye çok uzun zamandır bu hazırlıkları yapmamış olsaydı çok büyük bir kaos ile karşı karşıya kalırdı” dedi:

‣ Kızılay’ın Malatya’daki fabrikası afete rağmen çadır üretmiyor

“17’nci günde geldiğimiz noktada Hatay’da 2 bina var altında cenaze olduğunu düşündüğümüz. Diğer tüm bölgelerde çalışmalar tamamlandı. Çadır şehirler kuruldu, konteynerler kuruldu, kurulmaya devam ediyor.”

‣ Samandağ’ın yüzde 90’ı çadır bekliyor, gönderilenler dağıtılmıyor

Soylu, devletin imkanlarının afetten etkilenen tüm bölgelere ulaştırıldığını da öne sürdü; gidilemeyen köylerin tamamına ‘sortiler yapıldığını’ her tarafa, herkese ve her şeyle ulaşıldığını iddia etti.

‣ Antep’te depremzedeler hem aç hem açıkta: Bir tane AFAD ya da Kızılay çadırı görmedim

Afetten etkilenene bölgede özellikle mala kaşı suçlarda yüzde 20 azalma olduğunu aktaran Soylu, üç dört kişinin mala ilişkin suçlamalarla tutuklandığını belirtti ve “Burada abarttıkları gibi bir durum söz konusu değil” dedi.

‣ Hatay’da ‘yağma’ iddiasıyla gözaltında ölüm

Soylu, “Bütün bunlar yaşanırken hem toplumu dejenere etmeye çalışmak, güvensizlik oluşturmak çok yanlış. Ayrım yapmak da insanlık dışıdır” dedi:

‣ Deprem insan seçmedi, peki ya yetkililer?

“En çok çadırın geldiği yer de Hatay’dır. Orada ciddi bir çalışma ortaya koyuyorlar. Bütün sorunların en aza indirilebilmesi için mücadele ediliyor.”

You may also like

Comments

Comments are closed.