2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriKentManşetTürkiye

Antep’te depremzedeler hem aç hem açıkta: Bir tane AFAD ya da Kızılay çadırı görmedim

0

Dün sabaha karşı 6,5 ve 6,4 büyüklüğünde iki depremle sarsılan ve Kahramanmaraş‘ta yaşanan 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremlerden de olumsuz etkilenen Gaziantep‘te enkaz çalışmaları devam ederken, halk da bir  yandan soğuk, bir yandan açlıkla mücadele ediyor.

Gaziantep’in merkez ilçesinden gazeteci Ali Vefa Yurdal, insanların depremin şokunu hala üstlerinden atamadığını aktararak “Şu anda Antep’in mahalleleri ölü şehir gibi. Durgun, herkes şaşkınlık içinde. Kimse ne yaptığını bilmiyor. Bir otorite boşluğu var” dedi.

Arama kurtarma ekiplerin Gaziantep merkezine ancak 6 Şubat akşamından itibaren gelmeye başladığını aktaran Yurdal, öncesinde vatandaşların arama kurtarmaya yönelik bilinçsiz girişimlerde bulunduğunu aktardı:

Dün sabah bir tane belediye görevlisi çıkıp oradaki enkazı yönetmeye çalıştı. Gözlemlediğimiz kadarıyla insanlar iş makinelerini bilinçsizce enkaza soktu. Orada gerçekten kuralına uygun ve profesyonel bir çalışma yapılmadı, ta ki UMKE ya da AFAD‘ın kendi elemanları gelene kadar. O arada da enkaz altında kalanlar oldu diye düşünüyoruz.

Gündüzleri hava sıcaklığının 1 ila -1 derece seyrettiği, geceleri ise sıfırın altında 5-6’lara kadar düştüğünü kaydeden Yurdal, artçı sarsıntılar, açlık ve yaralanmanın yanı sıra düşük sıcaklıkların özellikle enkaz altındaki vatandaşlar için zor koşullar oluşturduğunu, ölü sayısının artmasından endişe duyduklarını belirtti.

‘Gıda ve çadır yardımı ulaşmadı’

Antep merkeze herhangi bir gıda yardımının da ulaşmadığının altını çizen Yurdal, “Çoğu fırın çalışmıyor. Çalışan fırınlarda da uzun kuyruklar var. Marketler kapalı. Dün hiç kimse marketini açmamıştı bugün de sadece birkaç tane market açık” dedi.

Yurdal, hava muhalefetine rağmen insanların sığınacak yer bulmakta zorlandıklarına ve yardım kuruluşlarından sağlanan çadırların yetersiz kaldığına dikkati çekti:

Demokrasi Meydanı var, burası Antep’in merkezi. Burada göstermelik 10 tane taziye çadırı kurulmuş. Sağı solu açık, insanlar kendileri kapatmaya çalışıyor. Şu ana kadar AFAD ve Kızılay‘ın hiçbir çadırını göremedim Antep’in merkezinde. İnsanlar ya arabada, ya bir ağacın duldasında battaniyelerle kendilerini soğuktan korumaya çalışıyorlar.

Hastanelerde yaralı trafiği yoğun

Yurdal, 25 Aralık Devlet Hastanesi‘nde depremden kaynaklı bilinen herhangi bir hasar oluşmadığını, bunun bölge halkı için büyük bir şans olduğunu dile getirdi:

Hastanemizde şu an bir hasar durumu olmadığı için tam kapasite çalışıyor. Yaralı trafiği yoğun. Çevre illerden, çevre ilçelerden yetersiz olanlar buraya getiriliyor. Yaralı sayısının fazlalaşmaması için dua ediyoruz.

Hava ulaşımı açıldı, kara ulaşımı kapatıldı

AFAD tarafından yapılan uyarılarda, yol trafiğinin sağlık kuruluşları ve yardım ekipleri için açık kalabilmesi için halkın mümkün olduğunca araçla trafiğe çıkmamasının önerildiğini aktaran Yurdal, vatandaşlar için şehirlerarası ulaşımın bu nedenle zor olduğunu ifade etti. Yurdal, hava trafiğinin iki günlük duraksamanın ardından 7 Şubat günü öğle saatlerinde yeniden açıldığını bildirdi:

“Nurdağı-Antep arasındaki karayolunda bazı deformasyonlar söz konusu, özellikle depremin yarıkları. Yola sadece buraya yardıma gelen ya da görevli araçlara geçiş veriyorlar. Uçaklar öğlen civarıyla havaalanına iniş yapmaya başladılar. İki gündür hava trafiği de durmuştu. Bugün gün içinde de farklı ülkelerden yardım ekipleri kurtarma ekipleri gelmeye başladı.”

Yurdal, Antep’e 40 kilometre uzaklıktaki Sakçagözü ilçesinde büyük bir olumsuzluk yaşandığına dair ihbar aldığını ve bilgiyi teyit etmeye çalıştıklarını belirtti:

Şu anda Antep ile Nurdağı arasındaki Sakçagözü diye bir ilçeye gidiyorum. Orada çok büyük bir olumsuzluk olduğunu söylüyorlar. Sayıyı zikretmek istemiyorum ama vatandaşların cenazelerinin cami avlusuna sığmadığı bilgisi geldi. Bunu teyit etmeye çalışıyoruz.

Halkın gıda yardımına ihtiyacı var

Pusula Gazetesi‘nin yazarlarından Barış Kaya, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde halkın daha büyük depremler yaşanacağından endişe duyduğunu söyledi.

İlçeye henüz gıda yardımı ulaşmadığını aktaran Kaya, dün hiçbir gıdaya erişim bulunmazken bugün (7 Şubat’ta) birkaç fırının açıldığını ve fırınların önünde uzun ekmek kuyruklarının oluştuğunu ifade etti.

Fedakarlık yapıp fırınlarını açarak millete ekmek yapmaya çalışan ustalarımız var, onlara denk geldim ama birilerinin ekmek dağıttığını görmedim. Birkaç fırını gezdim, fırınlarda uzun kuyruklar var. Sosyal medyada gördüğüm kadarıyla bir iki tane fırın ücretsiz ekmek dağıtıyor, diğerleri ücretli satıyor.

Kaya, “Sular kesik zaten, millet kendi imkanlarıyla çeşmelerden bulabiliyorsa buluyor” diyerek, ilçede insanların ciddi bir içme suyu sıkıntısı da yaşadığına değindi.

Arama kurtarma ekiplerine yoğunlaşan AFAD’dan halka henüz gıda desteği sağlanamadığına dikkati çeken Kaya, “AFAD’dan da yemek yardımı yapıldığını ben görmedim şu ana kadar. Antep’in iç bölgelerinde çarpık kentleşme var, bir de normal kentsel dönüşüm var. Çarpık kentleşme olan alanlarda millet kendi imkanlarıyla çadır kurmaya çalışıyor şu anda. Ben AFAD’ın çadır dağıttığını görmedim.” dedi.

Ekipler elinden geleni yapıyor ama yetersiz kalıyor

Bölgeye AFAD ve arama kurtarma ekiplerinin geldiğini ve ekiplerin elinden geleni yaparak çalıştığını aktaran Kaya, “Herkes elinden geleni yapıyor şu anda ama yeterli mi bilmiyorum. Çünkü alan çok geniş olduğu için ister istemez ekipler yetersiz kalıyor” diye konuştu.

Kimse evlerde duramıyor, insanlar binalara giremiyor, hepsi dışarda. İnsanlar şehir dışına yönelmiş durumdalar. Gün boyunca araçlar çalıştığı için de millet petrole akın ediyor. Arabası olanlar şehir dışına çıkıyor, arabası olmayanlar da boş bir yer bulduğunda kendi çabalarıyla çadır kurmaya çalışıyor.

Şahinbey ilçesinde hala hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü aktaran Kaya, “Islahiye ve Nurdağı ilçelerinde son aldığımız bilgilere göre bayağı bir yıkılan bina var. Oraya bizzat gitmedik fakat aldığımız bilgilere göre orası daha kötü durumdaymış” bilgisini paylaştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.