2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün Seçtikleriİnsan HaklarıManşetTürkiye

Hatay’da ‘yağma’ iddiasıyla gözaltında ölüm

0

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay’da hırsızlık ve yağma girişimine karıştığı iddia edilen 27 yaşındaki Ahmet Güreşçi gözaltında hayatını kaybetti. Güreşçi’nin vücudunda işkence izleri tespit edildi.

Hatay’da Büyükburç Mahallesindeki evlerinden 11 Şubat’ta hırsızlık şüphesiyle gözaltına alınan iki kardeşten Ahmet Güreşçi hayatını kaybetti, Sabri Güreşçi’de işkence izleri tespit edildi. İşkence ve öldürmeyle ilgili olarak aile ifade verdi ve şikayetçi oldu. Sabri Güreşçi de ifadesinde tüm detayları anlattı kendisine şiddet uygulayan beş jandarmayı da teşhis ederek şikayetçi oldu.

Ölü muayene tutanağına göre, Ahmet Güreşçi’nin vücudunun birçok bölgesinde yaralanmalar var, beyinde kanama ve burnunda kırık tespit edildi. Kesin ölüm nedeni otopsi raporuyla anlaşılacak.

Güreşçi’nin avukatları: Göz altına alındıklarında sağlık durumları iyiydi

Güreşçi’nin avukatlarından Av. Mehdi Zana Akkaya, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada 11 Şubat sabah 10.30’da Ahmet Güreşçi ve ağabeyi Sabri Güreşçi’nin haklarında açılan hırsızlık ve yağma soruşturmasıyla Altınözü’de bulunan evlerinde jandarma tarafından gözaltına alındığını ifade etti.

Akkaya, Sabri Güreşçi’nin beyanında hırsızlık veya yağma gibi bir niyetleri olmadan, marketler açıldıktan sonra insanların ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yiyecek alabileceklerini düşünerek, sadece kendi ihtiyaçları kadar ürün aldıklarını belirttiğini aktardı.

Güreşçi kardeşlerin evlerinden jandarma tarafından çıkarıldıkları sırada aileleri, aile yakınları ve komşular tarafından görüldüğünü ve bu sırada sağlık durumlarının iyi olduğunun gözlemlendiğini kaydeden Akkaya, şunları söyledi:

Gündüz gözaltına alındıkları için tüm yakınları oraya gidiyor ve her ikisinin de gayet sağlıklı, daha öncesinde herhangi bir darp olayına maruz kalmadan, sağlıklı bir şekilde gözaltına alındığını söylüyorlar.

Baba İbrahim Güreşçi, aynı gün 19.30 saatlerinde çocuklarının durumunu sormak için jandarmaya gitti. Oradayken battaniye içerisinde birisinin arabaya bindirildiğini görmesinin ardından kendi oğlu olabileceğini düşünerek hastaneye kadar aracı takip etti. Hasta, müşahedeye almasından bir süre sonra vefat etti. Baba İbrahim Güreşçi, morga girerek vefat eden kişinin oğlu Ahmet Güreşçi olduğunu teşhis etti.

Gözaltında darp ve tecavüz girişimi

Avukat Erdoğan Akdoğdu ile birlikte Ahmet’in gözaltında bulunan ağabeyi Sabri ile görüşen Akkaya şunları aktardı:

“Görüşme yaptığımız esnada vücudunda darp ve cebir izleri görünür haldeydi. Aynı zamanda bedeninin başka yerlerinde de işkence izleri olduğunu tespit ettik. Sabri’nin burnu kırık, yüzünde bir sürü kesik var, ayağında ve ellerinde ezilme, şişlik ve yaralar var. Kendisinin beyanına göre haya bükme, jop ile tecavüz tehdidi ve tecavüz girişimi olduğunu kendisi iletti. Kendisinin sağlık durumunun bir tehlike haline gelmesinden sonra tedirgin olup onu Adana’ya hastaneye gönderdiklerini, sonra Ceyhan’a hastaneye gidip bir kısım tedavisinin yapılıp geri buraya getirildiğini aktardı.” 

Ahmet’in ölüm muayene tutanağı, onun da burnunun ve kaburgalarının kırık ve yüzlerinde izlerin olduğunu belirtiyor. Bu yaşadığı şeylerin hepsiyle, vefat etmesine neden olacak kadar kötü muameleye tabi tutulmuş.

Gözaltındaki kimliği belirsiz dört kişinin daha darp edildiği iddiası

Ahmet ve Sabri Güreşçi ile birlikte toplam altı kişinin gözaltına alındığını bildiren Akkaya, diğer dört kişinin kimlik bilgilerinin teyit edilemediğini belirtti.

Sabri ile görüşmeye gittiğimizde Sabri yalnız, diğer dört kişi ayrı yerlerde tutuluyordu. Biz onları görmedik, ama Sabri’nin beyanına göre onların da darp edildiğini, yüzlerinde cebir ve şiddet izlerinin olduğunu söyledi, bunu henüz teyit etmedik.

Akkaya, diğer dört kişinin de aynı soruşturma kapsamında gözaltına alındığını fakat onlar hakkında başka suçlamaların da olduğunun tahmin edildiğini ekledi.

Avukatlar da işkence ile tehdit edildi

Akkaya, Akdoğdu ile birlikte göz altındaki Sabri Güreşçi’ye ilişkin işlemleri takip etmek ve işkenceyi belgelemek üzere Altınözü Jandarma Karakolu‘nda yaptıkları görüşmeler sırasında tehdit edildiklerini kendilerine  “Sizin de başınıza aynı şey gelir” dendiğini aktardı.

Buna ek olarak Sabri Güreşçi ile yapılan görüşmeler sırasında Akdoğdu’nun işkenceye delil tespiti amaçlı fotoğraf çektiği iddiasıyla hakkında tutanak tutulduğunu belirtti.

Avukat Akkaya, bugün savcılık tarafından Sabri Güreşçi’nin işkence gördüğüne dair ifadesinin alınacağını ve durumunun bugün belli olacağını, Ahmet Güreşçi’nin cenazesinin ise bugün Güreşçi ailesi tarafından defnedileceğini ifade etti.

İstanbul protokolüne uygun hareket edilmedi mi?

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hatay’da gözaltına alınan iki kardeşten Ahmet Güreşçi’nin hayatını kaybetmesine dair önerge verdi.

HDP milletvekili Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

  • Ahmet Güreşçi ve Sabri Güreşçi kardeşlerin olduğu alana silahlar ateşlenerek girildiği iddiası doğru mudur?
  • Sabri Güreşçi gözaltına alınırken kardeşi Ahmet Güreşçi ’nin “Ne oluyor?” demesi üzerine “Senin adin ne?” sorusuna “Ahmet Güreşçi” cevabı üzerine arananlar listesinde olmadığı halde “Sen de gel” denilerek Ahmet Güreşçi’nin de götürüldüğü iddiası doğru mudur?
  • Köylülerin ifadesinde; Güreşçi kardeşlerin ve dört kişinin araca binerken sapasağlam oldukları ancak araca bindirilirken dipçiklerle darp edilmeye başlandığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?
  • Sabri Güreşçi’nin “kaburgasının kırık, yüzü gözü dağınık, elleri ayakları şiş, jandarma karakollarında kolunu kaldırmaya hali yok” olduğu iddiası doğru mudur?
  • Ahmet Güreşçi ve diğerlerine “Haya burma işkencesi yapıldığı, ıslatarak dövüldükleri, tecavüz tehdidinin olduğu” iddiası doğru mudur?
  • Ahmet Güreşçi’nin ilk otopsisinde “darba bağlı burnunun kırık, vücudunda morluklar ve beyninde kanama” tespit edildiği iddiası doğru mudur?
  • Konuyla ilgilenen avukatlara “Sonunuz da bunlar gibi olur” denilerek tehdit edildikleri iddiası doğru mudur?
  • Doktorlara götürülürken otopsi yapılırken kolluk güçlerinin özellikle doktorlara yağma yapmışlardı denilerek otopsi yapılırken tam İstanbul protokolüne uygun hareket edilmediği iddiası doğru mudur?
  • Deprem sonrasında OHAL ilan edilmesi sürecinde kolluk güçlerinin yaşadıkları travma sebebiyle gözaltında kötü muameleye sebep olacak uygulamaların yaşanmaması için Bakanlığınızın aldığı önlemler nelerdir?
  • Deprem sonrasında OHAL ilan edilmesi ile kolluk güçlerinin istedikleri gibi davranacakları ve onlardan kimsenin hesap sormayacağı şeklinde bir algı olduğu iddiası doğru mudur?
  • Konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mı? Açılmış bir soruşturma varsa akıbeti ne durumdadır?

You may also like

Comments

Comments are closed.