2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Samandağ’ın yüzde 90’ı çadır bekliyor, gönderilenler dağıtılmıyor

0
İki büyük depremin vurduğu Hatay‘ın Samandağ ilçesinde 17 gündür halkın çadır ihtiyacı karşılanmadı. Halkın yüzde 90’ının çadır beklediğini belirten depremzedelerden Hayrettin Atar, gönderilen 30 çadırın muhtar tarafından dağıtılmadığını söyledi.
Merkez üssü Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından 20 Şubat’ta merkez üssü Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçesinde iki büyük deprem daha meydana geldi. İlk depremde büyük hasar gören Samandağ’da, ikinci depreme rağmen geçen 17 günde yeterli sayıda çadır verilmedi. Sağanak yağışların da etkili olduğu ilçede, son depremde hasarlı yapıların yıkılmasına rağmen en büyük eksiklik olan çadır sorunu giderilmiyor.
Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına, göre, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz‘ın dahi canlı yayınlarda çadır istediği ilçede, depremzedelerin neredeyse yüzde 90’ı çadır sorunu yaşıyor. Yaşanan son depremin ardından gittiğimiz ilçede konuştuğumuz depremzedeler, devletin 17 gündür ilçeye konteyner ve çadır getiremediğini ifade etti. Söz konusu durumu bir devlet politikası olarak değerlendiren depremzedeler, Alevilerin yoğun olduğu ilçenin insansızlaştırılmak istendiğini söyledi.

10 gün boyunca yardım gelmedi

Kutudere Mahallesi‘nde evi yıkılan Hayrettin Atar, ilk depremin ardından arama kurtarma çalışmalarının eksik olduğunu söyledi. Atar, kuzenlerinin 10 gün boyunca enkaz altında kaldığını, çağrılarına rağmen kimsenin gelmediğini belirterek, “Ne itfaiye ne kepçe hiçbir şey gelmedi. Askeri yardım dahi gelmedi. 10 gün boyunca ‘Kaldırın beni kaldırın’ diye bağırdılar. Ben çekiçle nasıl kaldıracağım. Çekiç nasıl kaldıracak. Erken gelinseydi, binlerce insan yaşardı” dedi.

‘Gelen çadırlar dağıtılamıyor’

İlçede 20 Şubat’ta meydana gelen ikinci depremle birlikte şartların daha kötüye gittiğini ifade eden Atar, çadır ihtiyaçlarının karşılanmadığını söyledi:  “Milletin yarısından fazlası dışarıda. Muhtarın yanına gittiğimizde, bize ’30 tane geldi, dağıtamıyoruz’ dedi. Dünkü depremin ardından sıkıntı üstüne sıkıntı yaşıyoruz. Yağmurun altında, araç bagajının altında kalıyoruz.”

Depremzedeler 17 gündür çadır bekliyor

Geçen 17 günde çadır taleplerinin karşılanmadığını dile getiren Atar, “Bir kilo bulgur, bir kilo şeker gönderiyorlar. Bir de meyve suyu gönderiyorlar. Ama ihtiyacımız olan çadır. Dünde 200 ev yıkıldı. Sadece çadır ve yakacak lazım. Poşetleri, petleri toplayarak ısınıyoruz. 5 çocuğum var, hep boş petleri yakıp ısınıyoruz. Ne soba ne odun gelmiyor” diye konuştu.

Depremzedelerin yüzde 90’ı çadır bekliyor

Depremde evi yıkılan yurttaşlardan Yalçın Arslan da dışarıda kendi imkanlarıyla ayakta kalmaya çalıştıklarını anlattı. Arslan, kötü hava koşullarına rağmen çadırların kendilerine ulaşılmadığını belirterek, “Kendi imkanımızla kurduğumuz naylondan çadırda oturuyoruz. İlçe halkının yüzde 90’ının çadıra ihtiyacı var” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.