Doğa MücadelesiManşet

Mahkeme, Validebağ Korusu için yapılan imar değişikliğini durdurmada kararlı

0

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Üsküdar Belediyesi tarafından Validebağ Korusu‘yla ilgili imar planlarının yürütmesinin durdurulması kararına yapılan itirazı reddetti.

Koru için hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı hakkında, İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

‘Adalete güveniyoruz çünkü haklıyız’

Validebağ Gönüllüleri yaptığı açıklamada, “5-0 çünkü üç karar yürütmeyi durdurma kararı, iki karar yürütmeyi durdurma kararına itirazın reddi. Tamam, nihai bir karar değil. Yürütmeyi durdurma kararına ikinci kez itiraz etmişler. İkinci kez reddedilmiş. Beş kere daha itiraz edilse yine haklı olan kazanacak. Adalete güveniyoruz çünkü haklıyız” dedi.

Neler yaşandı?

Validebağ Korusu Şubat 2020 tarihinde İBB’den alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Üsküdar Belediyesi‘ne tahsis edilmişti.

Belediye ise Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi ile koruda bisiklet yolları, otopark, çocuk oyun alanı gibi yapıların inşa edileceğini duyurmuştu.

Üsküdar Belediyesi’nin proje yapımına 21 Haziran’da başlanacağını duyurması üzerine birinci derece doğal sit alanı olan korunun betonlaştırılmasına karşı çıkan halk nöbet başlatmıştı.

Validebağ Korusu için hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları’na karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ancak halk proje tamamen iptal edilene kadar nöbetlerini sürdüreceklerini söyleyerek nöbete devam etti.

Proje kapsamındaki yol genişletme ve düzenleme planı için iş makineleri koruya girdi. 2 Eylül tarihindeki teşebbüs, nöbet tutan halkın iş makinelerinin önüne geçmesiyle engellendi.

21 Eylül tarihinde koruya yeniden iş makineleri girdi ve molozlar dökülmeye başlandı. Nöbet tutan halk insan zinciri oluşturup poşetlere doldurduğu kumu ve molozu koru dışına çıkardı.

You may also like

Comments

Comments are closed.