Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Validebağ Korusu’nda nöbet tutan halk iş makinelerinin önüne geçti

0

İstanbul Üsküdar‘da bulunan ve 1’inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı statüsünde bulunan Validebağ Korusu’na giren iş makineleri koruda nöbet tutan halk tarafından engellendi.

Üsküdar Belediyesi tarafından yapılmak istenen Bakım ve Rehabilitasyon Projesi‘ne korunun ekosistemine zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkan halk uzun süredir nöbet tutuyordu.

Üç ayrı yürütmeyi durdurma kararı var

İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi, daha önce korunun millet bahçesi yapılmasını uygun bulan koruma kurullarına karşı 2018 yılında açılan davada, 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı’nın (KANİP) iptali için açılan davada ve projenin ihalesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Projeye karşı üç yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen iş makineleri projede de yer alan yürüyüş yolunu yapmak için koru içerisine girdi ve kum döktü.

‘Çukurları dolduracağız diye girdiler’

Yaşananları Yeşil Gazete’ye anlatan Validebağ Gönüllüleri‘nden Arif Belgin, “Aslında Üsküdar Belediyesi çalışmaya dün başlamıştı. Yolların çukurlarını dolduracaklarını söylediler. Biz de buna çok tepki vermedik” bilgilerini paylaştı.

Ancak bugün çukur doldurma işini büyüttüklerini aktaran Belgin, “İki kamyon kum ve dozer getirdiler. El arabalarıyla da kumu yola yayıyorlardı. İki metrelik yeterli genişlikte bir yol var, onu üç metreye çıkarmaya kalkıyorlar. Biz de buna karşı çıkıyoruz” dedi.

‘Yürütmeyi durdurma kararını uygulamalılar’

Koruyu korumak için nöbet tutanların çalışmaya itiraz ettiklerini aktaran Belgin, “İmar planı için verilen kararının yanı sıra iki ayrı yürütmeyi durdurma kararı var. Bu sebeple çalışmaya devam edemeyeceklerini söylediğimizde ‘Bizi ilgilendirmiyor. Bu çalışma proje kapsamında yapılmıyor’ cevabını aldık” ifadelerini kullandı.

Koruma Kurulu’ndan izin almaları gerektiğini belirterek çalışmayı şimdilik engellemeyi başardıklarını ifade eden Belgin, “Hukuk tektir ve herkese eşit şekilde uygulanmalı. Üsküdar Belediye Başkanı’nın hangi kararı uygulayıp hangi kararı uygulamayacağını söyleme lüksü yok” tepkisini gösterdi.

‘Desteğe ihtiyacımız var’

Arif Belgin’in aktardığına göre nöbetçilerin itirazları üzerine çalışmalar şu anda durmuş durumda. Ancak işçiler hala sahada beklemeye devam ediyor.

Sabah saatlerinde yalnızca altı kişinin alanda bulunduğunu sonrasında sayılarının 60 kişiye kadar çıktığını belirten Belgin, “Maalesef çok azız. Daha fazla desteğe ihtiyacımız var” çağrısında bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.