Doğa MücadelesiManşet

Validebağ’da Koruma Amaçlı İmar Planlarının yürütmesi durduruldu

0

Üsküdar’da yer alan ve doğal sit alanı olmasına rağmen rehabilitasyon projesi adı altında tahrip edilmek istenen Validebağ Korusu için hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları’na karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi tarafından açıklanan kararda dava konusu işlemlerin 1’inci derece doğal sit alanı olduğu bu sebeple de plan değişikliğinin uygulanmasının telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte olduğu belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı aleyhinde Avukat Onur Cingil aracılığıyla açılan davada,  yürütmenin “davalıların savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar” durdurulacağı belirtildi.

Proje çalışmalarının başlayacağı söylenen Validebağ Korusu’nu savunmak için bölge halkı dört gündür nöbet tutuyor.

‘Plan yoksa uygulama da olamaz’

Kararı Yeşil Gazete’ye yorumlayan Avukat Onur Cingil, “Elbette bu planların tamamen iptal edilmesini bekliyoruz. Ancak şu anda planın yürütmesi durduruldu. Plan yoksa uygulama da olmaz. Dolayısıyla rehabilitasyon projesi için yapılan ihale de kadük kalır” dedi.

Şirketin bu karar sayesinde koruda ağaç budaması gibi faaliyetleri yapamayacağını ifade eden Cingil, “Ancak çöp toplamak için elbette girebilir. Üsküdar Belediyesi belediyecilik hizmeti verebilir” dedi.

İhale iptal davası da açıldı

İhalenin iptali için de bugün bir dava açtıklarını belirten Cingil, bunun dışında 2018 yılında Koruma Kurulu Kararı’nın iptali istemiyle açılmış bir dava daha olduğunu sözlerine ekledi.

Plan değişikliklerinin de bu Koruma Kurulu Kararı’na göre yapıldığını dile getiren avukat, eğer bu dava lehte sonuçlanırsa plan değişikliklerinin de otomatik olarak iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.