Macaristan Monsanto’nun GDO’lu mısır tarlalarını imha etti

GDO’lu ürünlerin tamamen yasak olduğu Macaristan’da Monsanto şirketince bazı çiftçilere el altından dağıtılan GDO’lu mısır tohumları ekilen tarlaların imha edildiği, bu tohumları dağıtan şirketlere de el konulduğu bildirildi.

Konu hakkında açıklama yapan Kırsal Kalkınma Bakanlığı Besin Zinciri Kontrol ve Tarım Genel Müdürü Endre Kardeván; “Macaristan herhangi bir yerinde GDO’lu tarım yapılmasına izin verilemez. GDO’lu mısır ekilmiş tarlalar tespit edildi. Polenlerin çevreye yayılması ve toprağa bulaşmasına yönenilik önlemler alındıktan sonra bu tarlalarda ürünler imha edildi” dedi.

Tohum şirketlerinin çiftçilere ücretsiz tohum vererek GDO’lu ekimler yaptırdıklarını açıklayan Kardeván; Macaristan yasalarına göre GDO’lu tohumların ülkeye girmesi her ne şekilde olursa olsun yasaktır. Bu yasağa rağmen tohumların gizlice sokulmuş, ekim yaptırılarak Macaristan tarım alanları ve florası kirletilmek istenmiştir. Yasağı ihlal edenler asla cezasız kalmayacaktır. Dışişleri Bakanlığımızda GDO’lu tohumları izinsiz olarak ülkeye sokan tohum şirketleri hakkında çalışma yürütmektedi şeklinde konuştu.

Macaristan, Kırsal Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Lajos Bognar ise ele geçirilen GDO’lu ekim yapılan tarlanın 1.000 dönümlük bir alan olduğunu, tohumların ise Monsanto ve Pioneer şirketlerine ait ait olduğunu bildirdi. Macaristan’ın birçok Avrupa ülkesinin aksine biyoteknolojiye karşı cesur bir duruş sergilediğini belirten Müsteşar Yardımcısı Lajos Bognar; “Macaristan, pek çok Avrupa Birliği ülkesinin aksine, genetiği değiştirilmiş (GDO) tohumları yasaklanmış olan bir ülkedir” diye konuştu.

Macar basınında yer alan haberlere göre GDO’lu tohumları Macaristan’a sokan Monsanto ve Pioneer şirketlerinden elde edilecek tazminatlar bu durumdan zarar gören çiftçilere ödenecek.

(gıdahareketi.org)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR