Dünyaİklim KriziManşet

Avrupa’nın sıcak dalgaları, sağanaklar, seller, orman yangınlarıyla geçen ‘aşırı’ yazı

0
Avrupa

Sıcak dalgası, şiddetli yağışlar, seller ve orman yangınları başta olmak üzere aşırı hava olayları, 2023 yazı boyunca Avrupa kıtasının dört bir yanında etkisini gösterdi.

Orman yangınları Batı Avrupa‘nın büyük bölümünü ve Akdeniz ülkelerini kasıp kavururken, sel ve yağmur fırtınaları Hırvatistan, Avusturya ve Çekya’nın aralarında bulunduğu Orta Avrupa ülkelerinde tahribata yol açtı.

Bilim insanları, iklim değişikliği ile küresel hava fenomeni El Niño‘nun bileşiminin, aşırı hava olaylarına katkıda bulunduğuna işaret ediyor. El Niño, Pasifik Okyanusu’ndaki sular normalden çok daha fazla ısındığında ortaya çıkıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), El Niño’nun 2023’ün sonuna kadar bu güçte veya daha yüksek bir seviyede devam etmesi ihtimalinin güçlü olduğunu açıklıyor.

‣ Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz

Orta Avrupa’da kaosa yol açan seller

Almanya, Avusturya, Macaristan, Slovenya, Çekya ve Gürcistan, son zamanlarda şiddetli yağış ve ani sellerin vurduğu ülkelerden yalnızca birkaçı.

Bu hafta sonu, bir aylık yağmurun yalnızca 24 saat içerisinde yağmasıyla, Slovenya’da büyük tahribat meydana geldi. Yağışlar, üç kişinin ölümünün yanı sıra 500 milyon Euro değerinde hasara neden oldu.

Avrupa

euronews‘ün aktardığına göre, Avusturya’da şiddetli yağış Karintiya ve Styria bölgelerini vururken, Macaristan’da Tuna Nehri yataklarından taştı.

Macar hükümeti, ülkede devam eden aşırı hava koşullarına rağmen, Gürcistan’da Shovi dağ beldesinde 18 kişinin ölümüne neden olan aşırı yağmurun neden olduğu toprak kaymasının ardından ülkeye yardım göndermeyi kabul etti.

‣ Araştırma: Küresel ısınma La Niña ve El Niño olaylarını daha güçlü hale getirecek

Orman yangınları, binlerce kişinin tahliye edilmesine neden oluyor

Bazı ülkelerde benzeri görülmemiş seller meydana gelirken, diğerleri günlerce kontrol altına alınamayan orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Kıtadaki rekor sıcaklıklar, Portekiz‘in orta kesimlerinden Yunanistan’ın başkenti Atina‘ya kadar orman yangınlarının çıkmasına neden oldu.

Sıcak dalgaları karada ve denizde yeni sıcaklık rekorlarını beraberinde getirdi ve birçok ülke yaşamı tehdit eden yüksek sıcaklıklara karşı uyarılar yayımladı.

Katalonya‘nın kuzeydoğu bölgesinde, orman yangınları en az 500 hektarlık araziyi küle çevirdi ve 130’dan fazla kişi tahliye edildi.

Alevler bu hafta sonu Fransa sınırına doğru sıçradı ve yerel Katalan kasaba ve köylerindeki birçok insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Alevlerin 24 saatte yaklaşık 320 hektarlık alana yayıldığı ve 4 bin evin elektriksiz kalmasına neden olduğu tahmin ediliyor.

Önümüzdeki günlerde sıcaklıkların güney İspanya ile orta ve güney Portekiz’de 43℃‘ye ulaşması beklenirken bu durumun daha fazla orman yangınına neden olabileceğinden endişe duyuluyor.

Avrupa

Şimdiye dek, ülkedeki alevler yaklaşık 70 bin hektar araziyi küle döndürdü. Geçen yılki rekor yangınlarda yanan alan ise yaklaşık 300 bin hektar idi.

Portekiz’de ise aşırı sıcak havanın tutuşturduğu alevlerle mücadele etmek için orta ve güney bölgelere binden fazla itfaiyeci ve 12 yangın söndürme uçağı konuşlandırıldı.

Yunan adalarının çoğunda da birden fazla yangın çıktı ve binlerce kişi tahliye edildi. Rodos‘un yüzde 10 ila 20’si küle döndü. Alevlerin Kiotari, Gennadi, Pefki, Lindos, Lardos ve Kalathos sahil köylerini sarmasının ardından köy sakinleri ve turistlerden oluşan 20 kişi tahliye edildi.

‘İklim değişikliği, orman yangını riskini en az yüzde 30 artıyor’

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.