Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Çataltepe köyü yakınlarında 33 yıldır faaliyet gösteren Marmotek A.Ş‘ye ait “Çataltepe, Çinko, Kurşun, Bakır (kompleks) Yeraltı Maden İşletmesi Kapasite Artırımı, Kırma Eleme Tesisi, Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi”ne verilen “ÇED olumlu kararı”nın iptali için açılan davada dün bilirkişi keşfi yapıldı.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Lapseki Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği, İda Dayanışma Derneği, İzmir 18 Mart Çanakkaleliler Derneği, Nusratiye, Dişbudak köylüleri ve muhtarları ile diğer civar köylerin muhtarları keşfe katıldı.
Mevcut madene ait tesisin girişinde başlatılan keşfe davacılar dışında yöre halkı alınmadı.
İnceleme sırasında projeye ait alanlar tek tek dolaşıldı ve davacılar tarafından ÇED raporunun eksik ve hataları bilirkişilere ve hakime anlatıldı.
Keşfin sonuna doğru, Nusratiye Göleti yakınlarında yaşayan köylü kadınlar da söz alarak “Biz köyümüzün yanına atık barajı istemiyoruz. Zehirlenmek istemiyoruz. Bu projeye razı değiliz” dedi.
Lapsekili köylüler taş ocağı için çed yapılmasına geçit vermedi
Lapseki’de içme suyu altın madeni şirketine kiralandı iddiası
Lapseki ormanlarında maden kıyımı: 34 hektarlık alan ‘kapasite genişletmeyle’ 13 kat artırılacak
Lapseki’deki ikinci altın madeninin ÇED toplantısı: Zehirlenen topraklardan sizin de çocuğunuz şeftali yiyecek!
Köy muhtarları Lapseki’de kurşun-çinko madenine karşı çıkıyor
Su havzasında; tarım alanları ve bal ormanı yakınlarında
Proje, bölgeye sulama suyu sağlayan Nusratiye Göleti ve Gürgendere göletinin su havzasında bulunuyor. Proje etrafındaki köylerde çok yoğun tarım ve hayvancılık, arıcılık yapılıyor. Arıcılığı teşvik etmek için de bir bal ormanı oluşturulmuş.
Projenin gerçekleştirilmesi durumunda bölgenin tarım ve hayvancılığı, çevre ve insan sağlığı olumsuz etkilenecek.
Keşif, yöre halkı ve davacıların “Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma!”, “Madenci Şirket, Köyümüzü Terk Et!” sloganları ile son buldu.
Keşfin sonucu daha sonra taraflara bildirilecek.