DünyaManşetUncategorized

Kuzey Kore, Güney’e çöp ve atık dolu yüzlerce balon gönderdi

0

Kuzey Kore, güney komşusuyla ‘mücadelesi’nde yeni bir strateji benimsedi: İçi çöp ve atık dolu devasa balonları Güney Kore‘ye göndermek.

Güney Kore ordusunun Müşterek Kurmay Başkanları (JCS) salı gecesinden itibaren Kuzey’den “büyük miktarda balon” geldiğini fark etmeye başladı ve çarşamba sabahı itibarıyla 150’den fazla balon tespit etti.

Yayımlanan fotoğraflar, dev balonların taşıdığı plastik atıklar, kullanılmış tuvalet kağıtları, piller, kağıt parçaları, çeşitli atıklar taşıyan balonların Güney Kore’nin sınır kentlerindeki yollara ve kaldırımlara saçıldığını gösteriyor.

JCS, balonların içeriğinin devlet kurumları tarafından analiz edildiğini belirterek, ordunun Birleşmiş Milletler Komutanlığı ile işbirliği yaptığını da sözlerine ekledi.

Açıklamada, “Kuzey Kore’nin eylemleri açıkça uluslararası hukuku ihlal ediyor ve vatandaşlarımızın güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor. Balonlardan doğacak tüm sorumluluk tamamen bu ülkeye ait olup, Kuzey Kore’yi insanlık dışı ve düşük seviyeli eylemlerini derhal durdurması konusunda sert bir şekilde uyarıyoruz.”

Yerel yönetimler ayrıca kuzey Gyeonggi ve Gangwon eyaletlerinde yaşayanlara “tanımlanamayan nesneler” konusunda uyarıda bulunmak için mesajlar gönderdi ve açık hava etkinliklerine karşı tavsiyelerde bulundu. JCS, paketlerin yerleşim alanlarına, havalimanlarına ve otoyollara zarar verme riski taşıdığını söyledi.

‘Psikolojik balon savaşı’

Kuzey Kore devlet medyası KCNA‘ya göre bu hareket, Kuzey’e sıklıkla propaganda broşürleri, yiyecek, ilaç, radyolar ve Güney Kore haberlerini ve televizyon dizilerini içeren USB bellekler de dahil olmak üzere materyaller gönderen Güney Koreli aktivistlere karşı misilleme amaçlı.

Kuzey Kore’den kaçanlar da dahil olmak üzere Güney’deki kampanyacılar, Güney Kore Parlamentosu’nun 2020’de bu tür eylemleri yasaklamasından sonra bile uzun süredir bu malzemeleri balonlar, insansız hava araçları ve sınır ötesi nehirde yüzen şişeler aracılığıyla gönderiyordu.

Kuzey Kore Ulusal Savunma Bakan Yardımcısı Kim Kang Il, Kuzey Kore’yi ülkelerinin sınır bölgelerine “çeşitli kirli şeyler” dağıtarak psikolojik savaş yöntemleri kullanmakla suçladı ve karşılık vereceklerini ilan etti.

Kuzey Kore’nin otoriter lideri Kim ise “Yakında Güney Kore’nin sınır bölgelerine ve iç kesimlerine atık kağıt ve pislik yığınları dağılacak ve bunları ortadan kaldırmak için ne kadar çaba gerektiğini doğrudan deneyimleyecek. Ulusal egemenliğimiz, güvenliğimiz ve çıkarlarımız ihlal edildiğinde derhal harekete geçeceğiz” diye konuştu.

2020 yılında çıkan ve iki ülke arasında balon göndermeyi yasaklayan yasa, Güney ordusunun bir zamanlar iki Kore arasındaki 2018 zirvesinin ardından ekipmanı geri çekene kadar Kuzey’e karşı psikolojik savaşın bir parçası olarak desteklediği hoparlör propaganda yayınlarını da kısıtlamıştı.

Ancak parlamento yasağı kabul ettikten sonra bile eylemciler balon göndermeye devam etmeyi planladıklarını söylemişti.

Bu ayın başlarında Özgür Kuzey Kore İçin Savaşçılar örgütü, Kuzey Kore’ye, Kim Jong Un’u kınayan 300.000 broşür ve K-pop ve müzik videoları içeren 2.000 USB çubuğu içeren 20 balon gönderdiğini söylemişti.

Kuzey Kore, onlarca yıldır dünyanın geri kalanından neredeyse tamamen yalıtılmış durumda ve hangi bilgilerin girip çıktığı üzerinde sıkı bir kontrole sahip. Filmler ve kitaplar da dahil olmak üzere yabancı materyaller, devletin onayladığı birkaç istisna dışında yasaklanmış durumda. Sığınmacılar, yabancı kaçak mallarla yakalananların sıklıkla ağır cezalarla karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.

Bu yılın başlarında Güney Koreli bir araştırma grubu, Kuzey Koreli gençlerin K-dramaları izleyip dağıttıkları için ağır çalışma cezasına çarptırıldığını gösterdiğini iddia ettiği görüntüleri yayımlamıştı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.