DünyaHayvan HaklarıManşet

Güney Kore’de köpek eti tüketimine karşı yasa tasarısı kabul edildi

0
Fotoğraf: Ahn Young-joon / AP

Güney Kore parlamentosu salı günü köpek eti yenmesi ve köpek etinin satılmasını yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti.

Köpek eti yemek bir zamanlar dayanıklılığı arttırmanın bir yolu olarak görülüyordu. Ancak daha fazla Korelinin köpekleri evcil hayvanı olarak görmesi ve köpeklerin öldürülme şekline dair eleştirilerin artmasıyla birlikte bu uygulama bazı yaşlı insanlarla sınırlı olarak nadiren tüketilir hale geldi.

‣ Güney Kore’de köpek yemek yasaklanıyor

Reuters‘ın aktardığına göre, hayvan hakları aktivistleri, çoğu köpeğin eti için öldürülürken elektroşokun kullanıldığını ya da asıldığını ifade ediyor. Diğer yandan köpek etinin ticaretini yapanlar, kesim işleminin daha “insancıl” hale getirilmesinde ilerleme kaydedildiğini iddia ediyor.

Altı köpek ve sekiz kedi evlat edinmiş bir hayvansever olan Başkan Yoon Suk Yeol‘un eşi Kim Keon Hee‘nin de köpek eti tüketimini şiddetle eleştirmesiyle yasağa destek arttı.

Üç yıl sonra yürürlükte

İktidar partisi tarafından önerilen ve diğer yasa tasarılarında genelde görülmeyen şekilde iki partinin de desteğini alan tasarı, tek meclisli parlamentoda iki çekimser oyla 208 oy gibi ezici bir çoğunlukla kabul edildi.

Amacı “köpek eti tüketimini ortadan kaldırmak” olarak açıklanan yasa, üç yıllık bir sürenin ardından yürürlüğe girecek.

İnsan tüketimi için et üretmek amacıyla köpeklerin yetiştirilmesi ve öldürülmesi üç yıla kadar hapis ve/veya 30 milyon won ile cezalandırılacak.

Tasarıda köpek eti yemeye yönelik herhangi bir ceza öngörülmüyor.

Fotoğraf: Kim Hong-Ji / Reuters

Bir hayvan koruma grubu olan Uluslararası İnsani Kore Toplumu‘nun İcra Direktörü Chae Jung-ah konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

Çoğu Koreli vatandaşın köpek yemeyi reddettiği ve bu acının tarih kitaplarına geçtiğini görmek istediği bir dönüm noktasına ulaştık.”

Seul merkezli Hayvan Refahı Farkındalığı, Araştırma ve Eğitim kuruluşu tarafından pazartesi günü (8 Ocak) yayınlanan bir ankette, katılımcıların yüzde 94’ünden fazlası geçen yıl köpek eti yemediklerini ve yaklaşık yüzde 93’ü gelecekte de yemeyeceklerini söyledi.

‣ Güney Kore’de köpek eti yasağına karşı yetiştiriciler sokağa döküldü

570 bin köpek mağdur

Köpek eti yetiştiricileri ve satıcılarından oluşan bir koalisyon olan Kore Yenilebilir Köpekler Derneği yetkilisi Son Won-hak, bu konuyu ülkenin Anayasa Mahkemesi‘ne götürmeyi planladıklarını söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Güney Kore Tarım Bakanlığı, Nisan 2022 itibariyle yaklaşık bin 100 çiftlikte ve yaklaşık bin 600 restoranda servis edilmek üzere 570 bin köpek yetiştirildiğini tahmin ediyor.

Köpek eti tüketen ülkeler

Hayvanlara insancıl muameleyi savunan Humane Society International örgütüne göre, Asya‘da her yıl kesilen 30 milyon köpek, Güney Kore dışında, Çin, Vietnam, Endonezya ve Kuzey Kore‘de de yeniyor.

Örgüte göre, Asya’daki kadar olmasa da, köpek eti dünya çapında Gana, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Kuzey Hindistan ve listedeki tek Avrupa ülkesi olan İsviçre‘nin bazı kırsal bölgelerinde de yeniyor.

Köpek eti tüketimi, insanda domuz etinde de denk gelinen trişinella hastalığı, kolera ve kuduz salgınlarıyla ilişkilendiriliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.