Üç iklim davasında 225 davacı
Yüksek Mahkeme, 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmamasının, gelecek nesillerin anayasal haklarını ihlal ettiğini ve hükümetin bu hakları koruma görevini yerine getirmediğini tespit etti.
Bu uzun vadeli hedef eksikliğinin aşırı bir yükü geleceğe kaydırdığını belirten mahkeme, hükümete, bu uzun vadeli hedefleri içerecek şekilde yasayı değiştirmesi için 28 Şubat 2026’ya kadar süre verdi.
İklim davası, küresel okul iklim grevi hareketinin Kore koluna öncülük eden Youth 4 Climate Action’ın, hükümetin yetersiz sera gazı azaltma hedeflerinin vatandaşların temel haklarını, özellikle de gelecek nesillerin haklarını ihlal ettiğini iddia ederek ilk davayı açtığı Mart 2020’de başlamıştı. Daha sonra, üç ek dava birleştirildi ve davacı sayısı 255’e çıktı.
Davanın açıldığı tarihte çocukları, bebekleri ve hatta bir fetüsü de kapsayan geniş bir yaş aralığını temsil eden davacılar, dava boyunca iklim politikasının gelecek nesiller üzerindeki uzun vadeli etkisine dikkat çekmişti.
Davada Kore hükümeti tarafından Karbon Nötrlüğü Çerçeve Yasası, Yürütme Kararnamesi ve Ulusal Temel Plan’da belirlenen ulusal sera gazı emisyon azaltım hedefinin uygun olup olmadığının da belirlenmesi istenmişti. Güney Kore hükümeti ulusal sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2018 emisyonlarına göre %40 oranında azaltmaya karar vermiş, ancak o tarihten bu yana herhangi bir standart oluşturmamıştı.
Diğer Asya ülkelerindeki iklim davalarını da etkileyebilir
Anayasa Mahkemesi, davacıların, hükümetin ülkenin karbon nötrlük yasasında yer alan bu hedefin anayasal hakları ihlal ettiği yönündeki iddialarını reddetti ve bu kısa vadeli hedefin yeterli olduğunu belirtti.
Karardan sonra davacılar ortak bir açıklamada “Bugün desteklenmeyen kısımlarla ilgili bir miktar hayal kırıklığı var. Ancak, bugünkü kararın iklim krizinin ötesinde herkesin haklarını korumada anlamlı bir ilerlemeyi temsil ettiği açıktır” dedi.
“Bugün karşı karşıya olduğumuz karar sadece davayı açan davacılar için bir zafer değil; iklim kriziyle mücadele ederken ulusal iklim müdahale sürecinden dışlanan herkes için de bir başarıdır.”
Kararın Güney Kore ile ile sınırlı kalmayıp Japonya ve Tayvan gibi benzer davaların görüldüğü diğer Asya ülkelerindeki iklim davalarını ve politikalarını da etkilemesi bekleniyor .