ManşetTürkiyeYeşillerden

Kuruluş başvurusu bir yıldır bekletilen Yeşiller Partisi: Zamanı gelmiş bir fikirden daha güçlüsü yoktur

0

Yeşiller Partisi’nin kuruluş başvurusu yapmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Gerekli belgeleri İçişleri Bakanlığı’na 21 Eylül 2020 günü teslim eden parti yetkilileri bir açıklama yaparak, bir yıldır belgelerinin bakanlıkta bekletildiğini bildirdi. 

Temmuz ayında parti temsilcileriyle görüşen Bakanlık yetkilileri, Yeşiller Partisi’nin hem Bakanlığı hem de Bakanlık görevlilerini dava etmiş olmasını gerekçe göstererek kuruluşunu beklettiklerini söylemiş; partinin kuruluşunun hukuka aykırı ve keyfi bir şekilde engellendiği de böylece ortaya çıkmıştı.

Partiden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bu bir yıl içerisinde yaşadığımız tek ekolojik, siyasi ve toplumsal sorun keşke Yeşiller Partisi’nin hukuksuz ve yetki aşımı yapılarak engellenmesi olsaydı. İklim krizinin sonucu olarak artık daha yoğun şekilde yangın, sel ve kuraklıklar yaşıyoruz. Ekonomik kriz genciyle yaşlısıyla herkesin yaşamını etkiliyor. Toplumsal kriz ülkenin yaşama sevincini yok ediyor; gelecek umutları kayboluyor.

Bütün bu acı tablo Yeşiller Partisi’nin siyasi önceliklerinin ve çözüm önerilerinin ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Değil bir sene daha, bir saniye bile kaybetmeye tahammülümüz yok.”

‘Bir saniye kaybedecek zamanımız yok’

Hayatın her alanını etkileyen ekolojik, ekonomik ve toplumsal krizlere karşı çözüm önerileri getiren Yeşiller Partisi’nin Türkiye genelinde örgütlenmesi ve halkla siyasi parti çatısı altında buluşmasının engellenmeye çalışıldığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

“Fakat engellenemez. Yeşiller Partisi’nin de, savunduklarının da, gelecek tahayyülünün de önüne geçilemez. Zamanı gelmiş fikirden daha güçlü bir şey yoktur. Artık dünyada da, Türkiye’de de Yeşiller için değil bir gün bir saniye bile kaybedecek zaman yok. Evimiz yanmaya devam ediyor. Bu yangını söndürmeye şimdi daha da kararlı, daha da hazırlıklıyız!”

Neler yaşandı?

Yeşiller Partisi kuruluşlarını bildirmek amacıyla 21 Eylül’de Siyasi Partiler Kanunu’nun 8’inci Maddesi’nde talep edilen belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim etti.

Ancak İçişleri Bakanlığı “alındı belgesi” vermeyerek partinin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğrattı.  Partinin kurucu üyeleri ve avukatlarının defalarca telefonla ve bakanlık binasına giderek yetkililerle görüşme talebi, CİMER üzerinden yaptığı başvuru ve resmi yazışmalar yanıtsız kaldı.

Yargıya taşındı

Bu gelişmelerin ardından Yeşiller Partisi durumu yargıya taşıdı ve bir kampanya başlattı. İdari Mahkeme’de açılan davanın reddedilmesi sonrası parti Asliye Mahkemesi’ne yönlendirildi.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nda görevli iki bürokrat hakkında da “görevi ihmal” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Parti, buna karşı verilen takipsizlik kararına da yine itiraz etti.

Partinin kuruluşunun İçişleri Bakanlığı’nca engellenmesi Meclis gündemine de getirilmişti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.