ManşetTürkiyeYeşillerden

İçişleri Bakanlığı’ndan itiraf: Yeşiller Partisi’nin kuruluş sürecini bekletiyoruz

0

Kuruluşları İçişleri Bakanlığı gerekli evrakları teslim etmediği için dokuz ayı aşkın bir süredir hukuksuz bir şekilde engellenen Yeşiller Partisi, Ankara’daki İçişleri Bakanlığı’nı ziyaret etti.

Yapılan görüşmede İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Yeşiller Partisi’nin hem Bakanlığı hem de Bakanlık görevlilerini dava etmiş olmasını gerekçe göstererek kuruluşunu beklettiklerini söyledi.

Böylece partinin kuruluşunun hukuka aykırı ve keyfi bir şekilde engellendiği Bakanlık tarafından doğrulanmış oldu.

Yeşiller konuyu yargıya taşımıştı

Yeşiller Partisi kuruluşlarını bildirmek amacıyla 21 Eylül’de Siyasi Partiler Kanunu’nun 8’inci Maddesi’nde talep edilen belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim etmişti.

Ancak İçişleri Bakanlığı “alındı belgesi” vermeyerek partinin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğrattı.  Partinin kurucu üyeleri ve avukatlarının defalarca telefonla ve bakanlık binasına giderek yetkililerle görüşme talebi, CİMER üzerinden yaptığı başvuru ve resmi yazışmalar yanıtsız kaldı.

Bu gelişmelerin ardından Yeşiller Partisi durumu yargıya taşıdı. İdari Mahkeme’de açılan davanın reddedilmesi sonrası parti Asliye Mahkemesi’ne yönlendirildi. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nda görevli iki bürokrat hakkında da “görevi ihmal” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Parti, buna karşı verilen takipsizlik kararına da yine itiraz etti.

Yeşiller Partisi: Kabul etmiyoruz

Bakanlık tarafından yapılan itirafın üzerine açıklama yapan Yeşiller Partisi, “Defalarca denenmesine rağmen, soruları ve bilgi alma çabaları yanıtsız bırakılan bir partinin kuruluşu, en temel demokratik haklarından biri olan örgütlenme hakkı, tamamen dava süreçleri bahane edilerek askıya alınmaya, yok sayılmaya, mücadelesi zayıflatılmaya çalışılıyor” dedi.

Açıklamada “Türkiye’nin ekoloji temelli siyaset anlayışının kurumsallaşmasına en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde Yeşiller Partisi’nin kuruluşunun bizzat devlet eliyle engellenmesi kabul edilemez!” ifadeleri kullanıldı ve bu hak ihlaline ve bu antidemokratik tavra karşı mücadelenin devam edeceği belirtildi.

Yeşiller Partisi tarafından başlatılan ve şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişinin imzacı olduğu imza kampanyası da bulunuyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.