Hafta Sonu16. İstanbul BienaliHaftasonuKültür-SanatManşet

Kundura Sahne, Tuğçe Tuna’nın atölyeleri ile açılıyor

0

Beykoz Kundura’nın tarihi atmosferinde geçtiğimiz sene Kundura Sinema ile hayata geçirdiği Kazan Dairesi Projesi’nin devamı olan Kundura Sahne, Kasım ayı itibariyle çağdaş performans sanatları alanında yer vereceği farklı içeriklerdeki etkinlikleri sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Çağdaş performans sanatlarına odaklanan, yenilikçi ve disiplinlerarası bir alan yaratarak İstanbul’un kültür-sanat haritasında kısa sürede önemli bir yer edinmesi beklenen Kundura Sahne, etkileyici ve fonksiyonel tasarımı ile bir sahneden daha fazlasını sunmayı hedefliyor. Hollandalı Theater Advies ve TenBras firmalarının danışmanlığında tamamlanan restorasyonuyla dikkat çeken Kundura Sahne’nin seyirci kapasitesi, oturarak 220, ayakta ise 500 kişiye kadar çıkabiliyor. Kundura Sahne, mekâna özgü projeler üretip sahneleyecek ve aynı zamanda gerçekleştireceği iş birlikleriyle farklı projelere ev sahipliği yapacak.

Kundura Sahne’nin ilk misafiri: Tuğçe Tuna

Ödüllü koreograf, çağdaş dans ve performans sanatçısı, yönetmen, güncel hareket teknikleri ve eğitmen olan Tuğçe Tuna, Kundura Sahne’nin ilk misafiri olarak 9 Kasım Cumartesi günü “İçinde Yaşadığım Mekân: Beden” isimli atölye çalışmasını gerçekleştirecek. Dans ve hareket terapisi temelli atölye, kendini dansa açmak isteyen herkesi Kundura Sahne’ye davet ediyor. Bedende yeniden öğrenme, fiziksel farkındalık yaratma ve kinestetik zekâyı kuvvetlendirmeyi amaçlayan bu atölye alışagelmiş içsel ve bedensel kalıpların ötesine geçerek bağımsız bir ve yargısız bir alan yaratmayı hedefliyor.

16.İstanbul Bienali’ne paralel, ücretsiz olarak gerçekleşecek atölye programı öz tanıklık, itki ve bilinmeyene güven başlıkları ile üç bölümden oluşuyor. Tuğçe Tuna eğitmenliğinde gerçekleşecek atölyeye 14 yaş üzeri herkes http://www.beykozkundura.comsitesi üzerinden başvuru formunu doldurarak katılabilir. Bu atölyenin tekrarı 24 Kasım Pazar günü Öğretmenler Günü’ne özel olarak Beykoz ilçesinde yer alan ilk ve orta dereceli okullarda eğitmenlerine yönelik olarak ücretsiz düzenlenecek.

Beden Farkındalığı ve Dans Atölyesi

Tuğçe Tuna’nın gerçekleştireceği ikinci atölye, çalışma zinciri, bedenin bireysel kinesiolojik işleyişini analizi ve bedende bütünsellik ve bağlantısallık anlayışı ile somatik araştırmalar çerçevesinde tasarlanmış. Bireyin fiziksel özelliklerini geliştirmeyi, hareket alışkanlıklarını anlamayı ve farklı hız ve hareket kaliteleri, koordinasyon, hafıza ve kuvvetlendirme egzersizleriyle kişinin bedensel özgürlüğünü, hâkimiyetini arttırmayı amaçlayan bu atölye Kundura Sahne’de ücretli olarak gerçekleştirilecek.

Tuğçe Tuna

Ödüllü koreograf, çağdaş dans ve performans sanatçısı, yönetmen, güncel hareket teknikleri ve çağdaş dans sanatı eğitmeni olan ve beden odaklı terapi alanında çalışan Tuğçe Tuna, varoluşla olan iletişimini beden, hareket, efor ilişkisi üzerinden kuruyor.

1983’ de ADOB Çocuk Balesi’nde dans etmeye başladı. 1996’da MSGSÜ Sahne Sanatları Bölümü birincisi ve konservatuvar ikincisi olarak onur derecesiyle mezun oldu.

1993’den beri uluslararası festival, organizasyon ve akademilerde; koreografisini gerçekleştirdiği disiplinlerarası dans ve performans sanatları eserleri, dans sanatçılığının yanı sıra, çağdaş dans ve güncel hareket teknikleri, hareket terapisti eğitmenliği, sanat yönetmeni ve hareket terapisti olarak yer alıyor.

Akademik eğitmenlik deneyimi 1996 yılında MSGSÜ Çağdaş Dans Anasanat Dalı’nda başlayan Tuna; 2000 yılından beri Avrupa’da: Stockholm, Viyana,  Salzburg (SEAD 2002-2014), Köln, Berlin, Essen, Stuttgart, Stralsund, Paris, Angers, Lublin, Prag, Slovenya, İsrail, Yunanistan’da profesyonel eğitimler gerçekleştirdi ve eğitimlerine, gösterilerini sahnelemeye devam etmekte.

Sanatçının son eseri 45’Lik Abud Efendi Konağında üretilmiş olup halen sahneleniyor. BEDEN DAMLALARI eseri ile 2017 İstanbul Bienali sanatçısı olan Tuğçe Tuna’nın diğer eserleri arasında; ‘İZ TAKİBİ’ Pera Müzesi, (Bana Bak! 2018 sergisi), TMMOB tarafından onurlandırılan EN KÖTÜ İŞ, St.Pulcheri Fransız Lisesi’nde sunulan GÖVDE GÖSTERİSİ, DEPLASMAN Hasköy Yün ve İplik Fabrikası (2013 Almanya Arena Festivali Jüri Ödülü), ISLAK HACİM Bayrampaşa Eski Ceza Evi, MAKİN. B.D.N, Enerji Müzesi, DÜŞÜNME FOBİSİ Aziz Nesin Sahnesi, VERTİGO Proje 4L Güncel Sanat MüzesiTORTU İstanbul Modern,  ‘Hücre’, ‘Eko’, ‘Tuzla…Buz..’ gibi mekan spesifik ürettiği eserleri ve 2000’de kurulan farklı bedensel özelliklere sahip kişilerce üretilen gösterimler ve atölye çalışmaları olan ‘Farklı Bedenlerle Dans’ projeleri  bulunuyor.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.