Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Kozak’ta köylüler ÇED’e geçit vermedi: Kozak’ın madeni çam fıstığıdır!

0

Balıkesir’e bağlı Kozak Bağyüzü’nde faaliyet gösteren GÖLTAŞ Granit Firmasının 14,82 hektarlık mevcut proje alanını 118,19 hektara çıkarmak için yaptığı başvuru üzerine yapılması planlanan ÇED toplantısı köylülerin ve sivil toplum örgütlerinin itirazı sonucu yapılamadı.

Bergama ve Ayvalık’tan ilgili toplantı nedeniyle bölgeye gelen doğa savunucuları Kozak’ta devam eden taş ocağı çalışmalarından dolayı fıstık çamlarının ciddi boyutlarda zarar gördüğünü, insan sağlığının da tehlike altında olduğunu vurguladılar.

ÇED toplantısı kararı Kozak Bağyüzü’nde 14.82 hektarlık bir alanda faaliyet gösteren GÖLTAŞ Andezit Firması’nın proje alanını 118.92 hektara çıkarmak üzere yaptığı başvuru sonucu çıkmıştı. Yöre halkı, Ayvalıklı ve Bergamalı doğa savunucuları ile Bergama Belediyesi yetkileri ÇED toplantısının yapılacağı Bağyüzü Muhtarlığı önüne gelerek ÇED toplantısı yaptırmayacaklarını belirttiler.

Bakanlık ve firma yetkililerinin “itirazlarınızı dinleyelim” önerisine de karşı çıkan halk “zaten yöremizde faaliyet gösteren taş ocakları hakkında yeterince deneyim yaşattınız” cevabını vererek firmanın ve bakanlık yetkililerinin anlatacaklarını da dinlemek istemediklerini söyledi. Kozak’ın en değerli madeninin fıstık çamı olduğunu belirten yöre halkı bölgenin aynı zamanda tarım ve hayvancılıkla geçindiğini, taş ocaklarının bu yağması sonucu köylerinde giden fazla sayıda inan olduğunu ve birkaç yıl içinde yörede yaşayan insan kalmayacağından korktuklarını belirttiler. Halkın projeye karşı çıkması üzerine toplantının yapılamadığına dair tutanak tutulması üzerine yetkililer Bağyüzü’nden ayrıldı.

Granit işletmesi, proje konusu yatırım için proje alanını genişletme talebinin yanısıra granit üretim kapasitesini ise 4.900 m3’den 50.000 m3 /yıl’a çıkarmayı planlıyor. Söz konusu alan 1.derece tarım arazisi ve orman vasfında bir arazi olduğu için köylüler ve başta Bergama Çevre Platformu olmak üzere çevreciler, bölgedeki tahribatı 10 kat arttıracak olan bu projeyi engellemeye çalışıyor.

 

Haber ve Fotoğraflar: Müge Okur

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.