Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Kozak Yaylası’na RES projesi: Kuşların göç rotasını tehdit ediyor

0

Sabancı Holding bünyesinde yer alan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., İzmir, Manisa ve Balıkesir sınırındaki orman, tarım ve mera alanında 60 türbinlik Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) kurmak için başvurdu. Rüzgâr türbinlerinden bir kısmının İzmir’deki Kozak Yaylası‘na dikilmesi planlanırken, kuşların göç rotası olumsuz etkilenecek.

Artı Gerçek‘in haberine göre; Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., İzmir, Manisa ve Balıkesir’in kesiştiği alanda kurmak istediği Uygar RES projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. 18 Ağustos’ta İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu‘nda görüşülecek projeye göre İzmir’in Bergama, Balıkesir’in Burhaniye ve Savaştepe ile Manisa’nın Soma ilçelerinin kesiştiği alana 60 adet rüzgâr türbini dikilmesi planlanıyor. Yıllık bir milyar kilowatt saat elektrik enerjisi üretebilecek santral 630 milyon TL’ye mal olacak.

‣Maden şirketlerinden Kozak Yaylası’na rahat yok
‣Kozak’ta köylüler ÇED’e geçit vermedi: Kozak’ın madeni çam fıstığıdır!
‣Bergama yine ayakta: Kozak Yaylası’na çevre yolu diye maden yolu yapıyorlar

12 bin 500 hektarlık alana kurulması planlan Uygar RES, İzmir – Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı ve Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı göre orman, tarım, mera ve ağaçlandırılacak alanlar üzerine kurulacak.

Öte yandan proje kuşların göç rotasında da kalıyor. Projenin tanıtım dosyasında “Bölge, Türkiye üzerinden geçen tali göç rotalarının yakınında ve üzerinde bulunmakta olup bu durum RES sahasının göçler açısından izlenmesi gerektiği anlamına gelmektedir. RES sahası, başta leylek (Ciconia ciconia), kara leylek (Ciconia nigra), atmaca (Accipiter nisus), küçük kartal (Hieraaetus pennatus), küçük orman kartalı (Aquila pomarina), kerkenez (Falco tinnunculus) ala doğan (Falco vespertinus), yoz atmaca (Accipiter brevipes) ve şahin (Buteo buteo) olmak üzere 9 türün dolanım bölgesinde bulunmaktadır” denildi.

Kamulaştırma tehdidi

Proje alanı 17 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde. Hazineye ait arazilerin yanı sıra yöre halkına ait tarım arazilerinin de üzerine yapılması planlanan RES projesi için kamulaştırma kararı alınacak. Ormanlık alanlardaki ağaçlar için de kesim kararı alınacak. Türbinlerin dikileceği alanlarda ve yol güzergâhında kalan on binlerce ağaç kesim tehdidi altında.

Bölge aynı zamanda Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi’ne (BERN) göre kesin koruma altında çok sayıda canlının da yaşam alanları arasında.

Proje kapsamında rüzgâr türbini dikilmesi planlanan alanların bir kısmı ise “Fıstıkçamı Tabiat Parkı” ilan edilmesi istenen Kozak Yaylası sınırları arasında yer alıyor. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, “Firmalar ölçümler yapıp en iyi rüzgârın olduğu yerlere türbinleri dikme konusunda çok ısrarcı oluyorlar. Oysa buralar orman ve mera. Mesela Çamoğlu Merası 12 bin küçükbaş ve 5-6 bin bin büyükbaş hayvanın beslendiği bir yer” dedi.

‘Rüzgar ve güneş enerjisi santralleri artık alternatif değil’

Meraların, ormanların tamamen firmaların kaderine terk edildiğini vurgulayan Engel “Burada doğru planlama maalesef yok. Düne kadar alternatif olarak savunduğumuz rüzgar ve güneş enerjisi santralleri artık alternatif olmaktan çıktı. Firmalar tamamen ormanlarımıza, meralarımıza göz diker hale geldi. Köylüler böylesi bir şeye asla izin vermeyecektir. Sanki Türkiye sömürge bir ülke, istedikleri gibi at koşturuyorlar. Üstelik de teşvik ediliyorlar. Rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri artık kanayan yara haline geldi. Bu anlamda yöre köylerimizle bu mücadelenin içinde olacağız” ifadelerini kullandı.

Kozak Yaylası, maden şirketlerinin de hedefinde. İdeal Stone Madencilik tarafından işletilen granit ocağının kapasite artışı için 2020’de ÇED onayı alınmış ancak çevre örgütleri ve bölge halkının girişimleri sonucu İzmir 6. İdare Mahkemesi şirketin ÇED iznini iptal etmişti. Üç yıl sonra şirket yeniden kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

You may also like

Comments

Comments are closed.