Maden şirketlerinden Kozak Yaylası’na rahat yok

Taş ocaklarının yuttuğu Bergama'da köylüler şirketlere direnemiyor.

İzmir‘in Bergama ilçesinde, Aşağıcuma ve Hacıhamzalar mahallelerinde bulunan Aktaş Madencilik‘e ait granit ocağının faaliyet alanının genişletilmesi için gerekli ÇED süreci başlatıldı. Ocak, halihazırda 35 hektarlık alanda faaliyet gösteriyor, bu alanın 189 hektarlık alana çıkarılması isteniyor.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ise söz konusu taş ocağının ruhsat sahası içerisinde tarla ve fıstıklık vasıflı alanlar var.

‘Artık köylüler şirketlerin peşinden koşuyor’

ÇED onayı gelirse, işletmenin yıllık 3.000 m3 (8.100 ton) olan üretim kapasitesi 110.000 m3’e (297.000 ton) çıkarılacak. Ruhsat sahasının yanına malzeme (ürün) stok sahaları, atık madde stok alanları ve bitkisel toprak depolama alanlarının da kurulmasıyla işletmenin yayılacağı toplam alan 250 hektarı geçecek. Bu bölgedeki tarım arazisinin yok edilmesi demek.

Yeşil Gazete’ye açıklama yapan Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel‘e göre, çam fıstığının merkezi olan Bergama’da artık köyler taş ocaklarıyla çevrelenmiş durumda. Bölge çam fıstığı ağaçları yönünden son derece zengin olsa da, taş ocakları üretimi verimsizleştirmiş. Bu da, düne kadar bölgenin asıl sahibi olan köylüleri taş ocağı şirketleri karşısında savunmasız bırakmış.

Köylü yoksul düştü ve taş ocağı sahipleri peşinden koşmaya başladı. Eskiden, çam fıstığı verimliyken taş ocağı sahipleri köylülerin peşinden koşardı şimdi tam tersi oldu.

‘Kozak Yaylası’nın iki geçim kaynağı…’

Engel, 17 köylü Kozak yaylasındaki durumu acı acı gülerek, “Kozak Yaylası’nın temel geçim kaynağı çam fıstığı. İkinci kaynak ise taş ocakları…” sözleriyle  özetliyor.

Engel, Türkiye’de çam fıstığının yaklaşık yüzde sekseninin  buradan toplandığını ancak taş ocakları ve madenlerin ormanları ve tarım alanlarını yok ederek büyük bir kayba yol açtığını belirtiyor. Engel, bu nedenle çam fıstığından alınan verimin geçen 11 12 yıl içinde yüzde doksan oranında düştüğünü söylüyor.

‘Komşu köylü’ işletmeye iltimas

Yıllık 3 bin metreküplük kapasitesi olan Aktaş Madencilik, Kozak‘ın yerli firmalarından. Yıllık kapasitesini yüz on bin metreküpe çıkarmak istiyor. En son 74 bini gördüklerini söyleyen Engel bunu “devasa bir artış” olarak değerlendiriyor.

Bununla birlikte yerel yönetimlerde yerli işletmelere karşı deyim yerindeyse bir “hoşgörü” söz konusu:

Bölgede son dört beş yıldır taş ocağı sayısı çok arttı. Köyde beş taş ocağı var altıncısı açılacak, muhtara halkı bilgilendirme toplantısından önce diyorum ki, ‘Nefes alamayacak haldesiniz, gelin karşı çıkalım.’ Muhtar diyor ki ‘İşletmeci komşu köyden. Bunu da geçirelim de, bundan sonra yabancı bir işletme gelecek ona karşı duralım.’

Maden işletmelerinin çevrede yol açtığı yıkımın uydudan görüntüsü.
Maden işletmelerinin çevrede yol açtığı yıkımın uydudan görüntüsü.

Engel’e göre, belediyeler de bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. Köylünün zor durumda olduğunu ve taş ocağı firmalarıyla pazarlığa mecbur kaldığını söyleyen Engel, pek çok kez Büyükşehir Belediyesi‘ne başvurduklarını, endemik türlerle ilgili hassasiyetlerini dile getirdikleringi ancak hiçbir yanıt almadıklarını anlatıyor: “Köylü çaresiz, yerel yönetimler de istihdam açısından bakıyor olaya.”

 

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR