DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Koronavirüs vakaları artıyor, dünya yeniden kapanıyor

0

Koronavirüs vaka sayıları, ikinci dalgayla birlikte dünya genelinde yeniden tırmanışa geçti. Hızla artan vaka ve ölüm sayılarına karşı hükümetler de ‘normalleşme döneminde’ kaldırdıkları tedbirleri yeniden uygulamaya koymaya başladı.

Koronavirüs salgınına yakalanan vakalarla ilgili bilgilerin derlendiği Worldometer’ın paylaştığı verilere göre dünya genelinde bugüne kadar virüs sebebiyle 1 milyon 205 bin 321 kişi hayatını kaybetti.

Birleşik Krallık’ta vakalar tırmanışta

Virüs saptanan 33 milyon 756 bin 959 kişi sağlığına kavuşturken, halen tedavi görmeye devam eden 11 milyon 861 bin 290 hasta bulunuyor.

Birleşik Krallık’ta vaka sayısı 989 bin 745 olurken, virüs sebebiyle can kaybı ise 46 bin 229’a yükseldi. Vakalarda artış sebebiyle Nottingham, Broxtowe, Gedling, Rushcliffe ve Warrington bölgeleri “çok yüksek Covid-19 uyarı seviyesine” dahil edildi.

Bu uyarıya göre belirtilen bölgelerde bar ve eğlence mekanları kapanıyor, şehirlerde farklı hane üyelerinin kapalı ve açık mekanlarda bir araya gelmesi de yasaklanıyor.

Dört haftalık karantina

Başbakan Boris Johnson, 5 Kasım Perşembe gününden itibaren 4 haftalık bir karantina kararı aldıklarını duyurdu.

Karantina kapsamında temel ürünlerin satıldığı marketler ve eczaneler hariç tüm perakende mağazaları kapatılacak. Bar ve restoranlar sadece paket servisi sunacak. Mart ayındaki ilk karantinanın aksine okullar ve üniversiteler ise açık kalmaya devam edecek.

İnsanlar evlerinden yalnızca eğitim, iş, yiyecek alışverişi ve egzersiz gibi belirli sebepler kapsamında çıkmalarına izin verilecek. Farklı hane halkı üyeleri bir araya gelemeyecek.

‘Ekonominin yanı sıra akıl sağlığını da etkiliyor’

Johnson, düzenlediği basın toplantısında, kısıtlamaların ekonominin yanı sıra akıl sağlığı üzerinde de etkisi olduğunu bildiğini belirtti. Ancak virüsün öngörülerden daha hızlı bir şekilde yayıldığını söyleyen Johnson, önlem almazlarsa durumun çok daha kötü olacağı uyarısında bulundu.

Bazı bölgelerdeki hastanelerin haftalar içinde kapasitelerini doldurma tehlikesi bulunduğunu ifade eden Johnson, “Can kaybı yüksek olacak ve sağlık uzmanları kimin ölüp kimin yaşayacağına karar vermek zorunda kalacak” dedi.

Almanya’da eğlence yerleri bir ay boyunca kapalı

Almanya da artan vaka sayıları nedeniyle koronavirüse karşı tedbirlerini artıran ülkelerden. Ülkede bar, kafe, sinema ve eğlence yerleri bir ay boyunca kapalı kalacakken, okullar, kuaförler ve marketler ise açık olacak. Restaurantlar ise sadece paket servis hizmeti verebilecek.

Süper marketler ise, metrekare büyüklüğüne göre içeriye müşteri  alabilecek.  Sinema, tiyatro, operalar, spor salonları, yüzme havuzları ve eğlence yerleri gibi benzer tüm işletmeler bir ay boyunca kapalı kalacak.

Ülkede salgın kaynaklı ölüm sayısı 10 bin 452 olurken, aktif vaka sayısı ise 149 bin 448 olarak açıklandı.

Fotoğraf: Andreas Gebert/Bloomberg

Yunanistan’da gece sokağa çıkma yasağı

Yunanistan’da artan koronavirüs vakaları sebebiyle 3 Kasım Salı gününden itibaren bir ay süreyle gece saatleri sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Başkan Kiryakos Miçotakis, ülkede vaka yoğunluğuna göre iki kategorili risk ayrıştırılmasına gidildiğini belirtirken, birinci bölgeye dahil olan kentlerde kamuya açık tüm mekanlarda maske takma zorunluluğu olacağını vurguladı.

Yine birinci bölgedeki üniversitelerin tamamında uzaktan eğitim verilecek ve yüzde 50 kapasiteyle de evden çalışma modeli uygulanacak. Ülkede toplam vaka sayısı 37 bin 196 olurken, koronavirüs sebebiyle 620 kişi de hayatını kaybetmişti.

Avusturya’da kültür ve spor faaliyetleri yasak

Avusturya’da koronavirüs tedbirlerini artıran ülkeler arasında. Ülkede kültür ve spor faaliyetleri tamamen yasaklanırken, yeme-içme sektöründe işletmeler paket servis dışında hizmet vermeyecek.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, lise son sınıflarda ve üniversitelerde uzaktan eğitime geçileceğini duyururken, anaokulu ve ilkokullarda yüz yüze eğitimin devam edeceğini belirtti.

Ülkede ayrıca belirli durumlar dışında 20.00-06.00 saatleri arasında dışarı çıkma yasağı uygulanacak. Avusturya’da 104 bin 925 kişide koronavirüs tespit edilirken, virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1109’a çıktı.

İspanya’da tepki toplayan yasak kararı

İspanya, 25 Ekim’de aldığı olağanüstü hal (OHAL) kararını meclis kararıyla 9 Mayıs’a kadar uzatmıştı. OHAL kapsamında ülkede gece sokağa çıkma yasağı uygulanıyor ve 6 kişiden fazla toplanılmaya da izin verilmiyor.

Bazı bölgelerde ise yiyecek-içecek ve eğlence sektörlerini kapsayıcı kısıtlamalar uygulanırken, ülkenin yüzde 85’inde serbest dolaşıma kısıtlama getirildi.

İspanya’da koronavirüs kaynaklı vaka sayısı 1 milyon 185 bin kişiyi aştı, can kaybı ise 35 bin 878’e çıktı.

Yasaklara karşı protesto

İspanya‘da aşırı sağcı gruplar ve Covid-19 salgınını reddeden gruplar yeni tip koronavirüs salgınında artan vakalar üzerine alınan geniş çaplı önlemleri protesto etmek için hafta sonunda sokağa çıktı.

Hafta sonunda polis ve eylemciler arasında arbedelerin yaşandığı gösterilerde 47 kişi gözaltına alındı, 23’ten fazla kişi ise yaralandı.

Fransa’da sokağa çıkma yasağı

Daha önce de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, koronavirüs salgınıyla ilgili aldıkları yeni tedbirleri açıklamıştı.  Macron, vakalarda yaşanan artış sebebiyle 30 Ekim itibariyle ülke genelinde 1 Aralık’a kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurmuştu.

Fransa’da üniversiteler dışında okullar açık kalacak. Ülkede bugüne kadar virüs kaynaklı ölüm sayısı 37 bin 19 olurken, virüse yakalananların sayısı 1 milyon 413 bin 915’e çıktı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.