YerelDoğa MücadelesiKoronavirüs SalgınıManşet

Koronavirüs bahane, eylem yasağı şahane

0

Mersin Valiliği ve Hatay Valiliği’nin şehir çapında getirdiği yasakların ardından Çanakkale Valiliği de 25 Temmuz Cumartesi günü şehir genelinde eylem ve etkinliklerin yedi gün süreyle askıya alındığını duyurdu.

Valilik tarafından yapılan açıklamada yasağın gerekçesi olarak “Koronavirüs salgının il genelinde de son zamanlarda artış göstermesi ve planlanan eylem/ etkinlikler nedeniyle başka kişilere de bulaşma riski taşıdığı” gösterildi.

Ayrıca açıklamada 7 Temmuz tarihinde 450 hektar ormanın yanmasına sebep olan Gelibolu Yarımadası yangınına da değinilerek “yangının kısa sürede büyümesinin en önemli unsurunun sıcakların ve rüzgârların yoğun olmasından kaynaklandığı değerlendirildiğinden” eylem ve etkinliklerin askıya alınması kararına vardıkları belirtildi.

Çanakkale ve çevresinde vaka sayısı

Her ne kadar gerekçe olarak koronavirüs salgını ve çıkan yangınlar gösterilse de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Çanakkale yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının en düşük olduğu illerden birisi.

25 Temmuz tarihinde yayınlanan listede Çanakkale ili ve çevresindeki bölge Türkiye’nin diğer kesimlerine kıyasla güvenli bölgeler arasında yer alıyor:

25 Temmuz koronavirüs vakalarının bölgelere göre dağılım haritası

Yılmaz: Zamanlaması oldukça manidar

Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuki Komisyonu Başkanı Avukat Ahmet Ozan Yılmaz Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada Covid-19 salgınının kesinlikle önemli ve önlem alınması gereken bir durum olduğunun altını çizdi.  Bilim insanlarının da ikinci dalga uyarısı yaptığını hatırlatan Yılmaz, “Bu doğrultuda alınacak düzenlemelere bir itirazımız yok” dedi.

Ancak yasağın tam da Kazdağları mücadelesinin birinci yıl dönümünde yapılmak istenen basın açıklamasının öncesinde gerçekleştiğini hatırlatan Yılmaz, bu durumun “oldukça manidar” olduğunu belirtti.

‘Yasaklar Cuma namazında uygulanmıyor’

Koronavirüs salgınına yönelik bir düzenleme getirilecekse toplumun bütün kesimine eşit bir şekilde uygulanması gerektiğini belirten Yılmaz, “Bu yasaklar Ayasofya’da binlerce kişi Cuma namazı için bir araya geldiğinde, iktidar partisinin eylemleri ve toplantıları söz konusu olduğunda uygulanmazken çevre eylemleri söz konusu olduğunda uygulanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamayı “eşit muamele” olmadığı için hukuki bulmadığını belirtti.

‘Geriye yönelik bir yasak mevcut’

Karar ile ilgili bir başka sıkıntının ise geriye yönelik açıklanması olduğunu belirten Yılmaz “Kazdağları için gerçekleştirilecek eylemin birkaç saat öncesinde yasak açıklandı. Ancak söz konusu yasak günün başlangıcını da kapsıyordu. Bu durum, idare hukuku açısından sıkıntılı” dedi.

Neler yaşandı?

Kazdağları’nda yapılmak istenen maden faaliyetlerine karşı Kirazlı‘da başlatılan çadır nöbetinin birinci yıl dönümünde 25 Temmuz Cumartesi günü saat 21.00’de Çanakkale Merkez’de önünde, 26 Temmuz Pazar günü ise saat 16.00’da Kirazlı’da basın açıklaması yapmak için çağrıda bulunuldu.

Eylemin birkaç saat öncesinde Çanakkale Valiliği açıklama yayınlayarak il genelinde eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu. Çanakkale Merkez çay bahçesinde bir araya gelen eylemcilere dağılacakları sırada polis Valilik kararını gerekçe göstererek müdahale etti.

Meriç: Çarşıda insanlar dip dibe

Gözaltına alınan kişiler 26 Temmuz sabah saatlerinde serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlardan Kaan Meriç Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Koronavirüs gerekçesi son derece anlamsız bir gerekçe. Çarşıda insanlar dip dibe hiçbir sorun yok. İnsanlar yan yana gelip müzik yapıyor bir sorun yok. Ayasoyfa binlerce kişi yan yana Cuma namazı kılıyor bunda bir sorun yok. Ancak bizim maske takarak geldiğimiz eyleme koronavirüs diyorlar.

 

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.