‘Köpekleri toplatma ve öldürme’ yasası Meclis’e geliyor, hak savunucuları sokakta

Geçen hafta yapılan AKP MYK'sında Erdoğan'a sunulan ve onun da 'uygun bulduğu'; sokakta yaşayan köpeklerin toplatılması ve 'hasta' olanlarla 'tehlikeli' bulunanların hemen öldürülmesini içeren taslak, önümüzdeki hafta Meclis'e geliyor.

AKP‘nin, Hayvan Hakları Kanunu‘nda değişiklik yaparak, sokakta yaşayan hayvanların toplatılmasını ve sahiplenme olmazsa öldürülmesini içeren kanun değişikliği teklifinin önümüzdeki hafta Meclis’e sunulması bekleniyor.

Meclis’e sunulmadan önce muhalefet partileriyle de paylaşılması planlanan ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu‘nun 13 maddesinde değişiklik yapılması öngörülen teklifte, hayvanların toplatılmasından vazgeçilmediği, barınaklara konulacak hayvanlardan “hasta” ve “tehlike arzeden”lerin öldürüleceği şeklinde bir revizyon yapıldı.

Teklifin ilk taslağında sahipsiz ve sağlıklı sokak hayvanlarının toplatılarak sahiplenen olmaması halinde bir ay içinde öldürülmesine ilişkin düzenleme hayvanseverler ve hayvan hakları aktivistlerinin büyük tepkilerine sebep olmuş, bunun üzerine AKP Grubu meseleyi “taraflarla” görüşmeye ve rapor hazırlamaya karar vermişti.

Sunum yapıldı, Erdoğan ‘uygun’ buldu

Yapılan çalışmalar bir ayı aşkın bir süre devam etti. Ancak veterinerler, hayvan hakları örgütleri ve hak savunucularından herhangi bir görüş/değerlendirme alınmadı.

Duvar‘dan Ceren Bayar‘ın aktardığına göre, söz konusu rapor tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. Pazartesi günü gerçekleşen AKP MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “uyutma” ile ilgili itirazları hatırlatarak bilgi almak istedi. Öngörülen düzenlemelerin Erdoğan tarafından da uygun bulunması üzerine teklifin Meclis’e sunulmasına karar verildi.

Gerekçe: Sokaklar, köpekler için riskli’ymiş!

Mevcut düzenlemede sokak hayvanlarının bulundukları yerlerden alınıp kısırlaştırıldıktan ve/veya tedavileri yapıldıktan sonra alındıkları yere bırakıldıklarını hatırlatan AKP kaynakları, “Sokakta köpekler için açlık, soğuk, hayati tehlike var. Köpekleri sokaklardan almamız lazım. Hayvanların evsel atıklarla beslenmesi bile onlar için risk” dedi.

‘Mahallenin maskotu’na dokunmayacaklarmış!

AKP’ye göre, tüm hayvanlar sokaklardan toplanarak barınaklara götürülecek, ancak “Mahallenin maskotu olan, uysal, insanlara zarar vermeyen köpeklere dokunulmayacak. Sürüler halinde gezen ve insanlar için, hatta birbirleri için tehlike arz edenler toplanacak.”

Tartışmalı “öldürme” düzenlemesinin teklifte “kısmen” yer alacağını ve “tüm kesimlerin memnun olacağı” bir formül ürettiklerini belirten AKP’li yetkililer, “sadece” kuduz, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırgan ve rehabilite edilemeyen hayvanların bekleme süresi olmaksızın direkt öldürüleceğini belirtti.

Sokakta yaşayan hayvanlar için yasa teklifi yazılıyor: Hasta ve rehabilite edilemeyenler öldürülecek
‣ Kuduz bahanesiyle katliam yasası meşrulaşmaz: Yılda en fazla 2 vaka görülüyor
‣ Hayvan hakları savunucuları Beşiktaş’da taşlı saldırıya uğradı

Belediyelerin hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için ayırması gereken bütçe payının yerinde kullanılıp kullanılmadığının denetleneceğini, bu bütçe farklı amaçla kullanılırsa ceza verileceğini” de  öngören taslağa göre, Tarım ve Orman Bakanlığı da aşılama, kısırlaştırma, sahiplendirme dahil tüm rehabilitasyon süreçlerinde yer alacak.

Para cezaları artırılıyor

Taslakta, kaçak hayvan üretimi yapanlara ve hayvanlarını sokağa terk edenlere uygulanan cezanın artırılarak 50 bin TL’ye kadar çıkarılması; sokakta yaşayan hayvanları kendi bölgelerinden toplayıp başka yere bırakanlara da yüksek para cezaları uygulanması öngörülüyor.

Ayrıca; çip takibi bir sistematiğe bağlanacak, sistemin sağlıklı işlemesi sağlanacak;  barınakların kalitesini artırmak için kapsamlı çalışmalar yapılacak; kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme seferberliği yapılacak.

Muhalefet partilerinin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının teklifin yeni haline itiraz etmeyeceğini düşünen AKP, teklifi cuma günü muhalefet partilerine, önümüzdeki hafta da Meclis’e sunmayı planlıyor. Teklifin üzerinde uzlaşı sağlanması halinde Meclis yaz arası vermeden yasalaşacağı ifade ediliyor.

11 Temmuz’da eylem çağrısı: Köpeklerin tek tüyünü vermeyeceğiz

Hayvan hakları aktivistleri ise yasa taslağına karşı haftalardır sürdürdükleri eylemlerine hız verdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR