‘Katliam Yasası’nın yönetmelik taslağı sızdı: Kediler de toplanacak, sahiplendirme zorlaştırılıyor

Katliam yasası'nın yönetmeliği olduğu ileri sürülen taslak, sahiplenmeyi apartman yönetiminin iznine bağlanıyor, kedilerin toplatılmasının, 'yasaklı ırk'tan tüm köpeklerin öldürülmesinin önünü açıyor.

AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla, 30 Temmuz’da Meclis’ten geçirilen ve 2 Ağustos’ta  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı “Katliam Yasası”nın yönetmeliği yolda.

Yönetmelik taslağı yalnızca sokakta yaşayan köpekleri değil tüm evcil hayvanların yaşam hakkını gasp etmekle yetinmiyor; hayvan sahiplenmeyi de zorlaştırıyor.

Al evinde besle demişlerdi: Sahiplendirme zorlaştırılıyor

Yasa “sahiplendirilemeyecek” hayvanların öldürülmesine alan açarken ilgili yönetmelik taslağı olduğu ileri sürülen belgenin 7. Maddesinin f bendi sahiplendirmeyi zorlaştırıyor: Bu madde barınaktan köpek sahiplenmek isteyen kişilerde apartman  ya da site yönetiminden köpek bulundurabileceğine dair belge almasını şart koşuyor.

‘Sahipli’ hayvanlara tasma, ağızlık ve pasaport zorunluluğu

Yönetmelik taslağının hayvan sahiplerinin görev ve sorumlulukları başlıklı onuncu maddesinin f bendinde  “sahipli” hayvanlara bakım veren kişileri “ev hayvanını, halka açık yerlerde ağızlık ve tasma ile kontrol altında dolaştırmak, hayvanın pasaportunu yanında bulundurmakla” zorunlu tutuyor.

Kediler de toplanacak, ‘yasaklı ırk’ların tamamı öldürülecek

Hayvanların nasıl öldürüleceği yönetmelik taslağının 25. Maddesindeki “ötanazi yöntemi” bölümünde detaylandırıyor. Tehlike arz ettiği düşünülen köpeklerin tamamının öldürüleceği de yine bu maddede açıkça ifade ediliyor.

Taslak olduğu ileri sürülen belgede kediler de unutulmamış: “Hayvan bakımevlerine getirilerek rehabilite edilen kediler hayvan bakımevi ve doğal yaşam alanlarının kapasitesi dahilinde bakılabilir veya yerel yönetimlerin kendi sınırları içerisinde uygun gördükleri alanlara bırakılabilir” maddesiyle sokakta yaşayan kedilerin de toplanabileceği ya da yaşam alanlarından uzaktaki dağlık ve ormanlık alanlara atılabileceği belirtiliyor.

Hayvanlar ehil olmayan belediye çalışanlarınca uyuşturulabilecek

Taslak olduğu ileri sürülen belgede veteriner öldürmek için silah kullanabileceği, sokaklardan hayvan toplanırken ve uyuşturucu ilaç kullanırken, ekipte veteriner hekim bulunması zorunluluğuna son verilmesi de öngörülüyor.

Hak örgütleri ve hayvanseverlerden tepki

Hayvan hakları savunucuları ve hayvanseverler, bakanlığın taslağı olduğu ileri sürülen belgeye karşı büyük tepki gösterdi. Yönetmeliğin “katliam yasası”ndan da vahim olduğunu söyleyen kişi ve örgütler, Anayasa Mahkemesi’ne seslendi:

“CHP’nin başvurusu derhal gündeme alıp görüşün, memlekette hayvan kalmayacak.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR