DünyaManşet

Kolombiya’ya eski gerilla cumhurbaşkanı: Gustavo Petro ilk turda önde

0
Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda en fazla oyu, eski gerilla hareketinin üyesi solcu aday Gustavo Petro aldı. Petro oyların yaklaşık yüzde 40’ını alırken, 77 yaşındaki milyoner Rodolfo Hernandez‘in oy oranı yüzde 28’de kaldı.

Başkent Bogota’nın eski Belediye Başkanı olan 62 yaşındaki Petro seçilirse, Kolombiya’nın tarihindeki ilk solcu cumhurbaşkanı olacak.

Petro’nun ikinci turdaki rakibi Rodolfo Hernandez ise “Kolombiya’nın Trump’ı” olarak nitelendiriliyor.

Kolombiya’da bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için ilk turda oyların en az yüzde 50’sini alması gerekiyor
Seçimin ikinci turu 19 Haziran’da yapılacak.

İklim vaadi: Fosil yakıttan çıkılacak

Gustavo Petro, başkan seçilirse ilk icraatlarından birinin ülkedeki açlıkla mücadele amacıyla bir “ekonomik olağanüstü hal” ilan etmek olacağını söylemişti.

Gustavo Petro

En iddialı vaatlerinden biri ise,  yürürlükteki bütün petrol projelerinin askıya alınması ve enerjide fosil yakıt dışı kaynaklara geçişin başlatılması. Kolombiya’nin ihracatının yüzde 50’si ve devlet gelirlerinin yüzde 10’u petrol gelirlerine dayanıyor.  

Sağın kaleleri bir bir yıkılıyor

BBC‘nin aktardığına göre, Kolombiya, geleneksel olarak sağcı siyasetçilerce yönetilen bir ülke. 50 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 40’ı yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Dünya Bankası verileri, ülkeyi eşitsizliklerin en yüksek seviyede yaşandığı ülkeler arasında gösteriyor. 

Eski M-19 gerilla hareketinin üyesi Gustavo Petro; yoksulluk, şiddet, kentlerdeki suç oranları ve yolsuzluk karşısında umut veren lider olarak seçmenin karşısına çıkmıştı. Bogota’da oy kullanan Petro, “İki seçenek var: Birisi Kolombiya’da işler nasıl yürüyorsa öyle bırakmak, ki bana göre bu daha çok yolsuzluk, daha çok şiddet ve açlık demek. Diğer seçenek ise Kolombiya’yı değiştirmek, refaha ve demokrasiye kavuşturmak” dedi.

Son bir yıl içinde uzun süredir sağ ve aşırı sağın hakim olduğu Güney Amerika’da iktidarlar birer birer solcuların eline geçmeye başladı. Bolivya, Peru, Nikaragua, Honduras ve Şili‘nin ardından Kolombiya son halka. “Beni iktidardan ancak Tanrı indirebilir” diyen sağcı popülist lider Jair Bolsonaro‘nun yönettiği Brezilya‘da ise, gelecek seçimlerde halkın oy tercihini değiştireceği belirtiliyor.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/silide-sol-ruzgari-eski-ogrenci-lideri-boric-en-genc-devlet-baskani-oldu/
İlgili haber: https://yesilgazete.org/hondurasin-ilk-kadin-devlet-baskani-castro-goreve-basladi-zincirleri-ve-gelenekleri-yikiyoruz/
İlgili haber: https://yesilgazete.org/sandik-cikis-anketlerine-gore-bolivyada-secimin-galibi-morelesin-adayi-arce

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.