DünyaManşet

Kolombiya’nın yeni Cumhurbaşkanı, eski gerilla Gustavo Petro

0
Kolombiya‘da Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, yüzde 99,88’i açılan sandık sonuçlarına göre Tarihsel Pakt Koalisyonu‘nun solcu adayı Gustavo Petro yüzde 50,46 oy alarak, Kolombiya’nın 60’ıncı cumhurbaşkanı olmaya hak kazandı.

Geleneksel olarak sağcı siyasetçilerce yönetilen ülkede Petro’nun sağcı popülist rakibi Rodolof Hernandez 700 binden fazla oy farkıyla mağlup oldu. Hernandez, “Halkın çoğunluğu diğer adayı seçti. Seçimden önce de dediğim gibi, seçim sonuçlarını kabul ediyorum” dedi.

Yardımcısı Afro-Kolombiyalı kadın

Petro’nun yardımcısı Francia Marquez  ise ülke tarihindeki ilk kadın Afro-Kolombiyalı Devlet Başkan Yardımcısı olacak.

Ülkenin ilk sol hükümetini kuracak olan Petro, başkent Bogota‘da destekçilerine seslenerek zaferinin ülke tarihinde mezhepçilik ve hoşgörüsüzlükten uzaklaştığı yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirtti ve “Bugün sokakların ve meydanların günüdür” dedi.

62 yaşında olan ve Bagota’nın eski belediye başkanı olan Gustavo Petro, yoksulluk, şiddet, kentlerdeki suç oranları ve yolsuzluk karşısında umut veren lider olarak seçmenin karşısına çıkmıştı.

İklim vaadi: Fosil yakıttan çıkılacak

Gustavo Petro, başkan seçilirse ilk icraatlarından birinin ülkedeki açlıkla mücadele amacıyla bir “ekonomik olağanüstü hal” ilan etmek olacağını söylemişti.

En iddialı vaatlerinden biri ise,  yürürlükteki bütün petrol projelerinin askıya alınması ve enerjide fosil yakıt dışı kaynaklara geçişin başlatılması. Kolombiya’nin ihracatının yüzde 50’si ve devlet gelirlerinin yüzde 10’u petrol gelirlerine dayanıyor.

50 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 40’ı yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Dünya Bankası’na göre, Kolombiya eşitsizliklerin en yüksek seviyede yaşandığı ülkeler arasında.

Sağın kaleleri bir bir yıkılıyor

Son bir yıl içinde uzun süredir sağ ve aşırı sağın hakim olduğu Güney Amerika’da iktidarlar birer birer solcuların eline geçmeye başladı. Arjantin, Bolivya, Peru, Nikaragua, Honduras ve Şili‘nin ardından Kolombiya son halka. “Beni iktidardan ancak Tanrı indirebilir” diyen sağcı popülist lider Jair Bolsonaro‘nun yönettiği Brezilya‘da ise, gelecek seçimlerde halkın oy tercihini değiştireceği belirtiliyor.

İlgili haber: https://yesilgazete.org/silide-sol-ruzgari-eski-ogrenci-lideri-boric-en-genc-devlet-baskani-oldu/
İlgili haber: https://yesilgazete.org/hondurasin-ilk-kadin-devlet-baskani-castro-goreve-basladi-zincirleri-ve-gelenekleri-yikiyoruz/
İlgili haber: https://yesilgazete.org/sandik-cikis-anketlerine-gore-bolivyada-secimin-galibi-morelesin-adayi-arce

Petro’nun zaferi bu ülkelerde de sevinçle karşılandı. Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Demokrasiyi tasdik eder nitelikte olan zaferiniz, kardeş halklar arasında azami dayanışma talep ettiğimiz bu zamanda bütünleşmiş bir Latin Amerika’ya giden yolu garanti ediyor” dedi. Bu yılın başlarında seçilen Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ise Petro’nun zaferini “Latin Amerika için bir sevinç” diye tanımladı.

Peru’da Devlet Başkanı Pedro Castillo, müttefikiyle birlikte çalışmak için sabırsızlandığını söyledi ve “Halklarımız için kolektif, sosyal ve bölgesel bütünleşmeyi amaçlayan ortak bir duyguyla birleştik” dedi. Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce de, “Latin Amerika entegrasyonu güçleniyor” yorumunda bulundu.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ise Kolombiya’da 1948’deki seçimlerde solcu devlet başkanı adayı Jorge Eliecer Gaitan‘ın suikast sonucunda öldürülmesine atıfta bulunarak, Petro’nun başarısının siyasi suikastların nadir olmadığı bir ülkede yaraları iyileştirebileceğini “Zafer, bu lanetin sonu ve kardeş ve onurlu halkın uyanışı olabilir” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da sonuçtan memnun kaldı. AFP’nin aktardığına göre Maduro, “Kolombiya halkının iradesi duyuldu. Halkın iradesi demokrasi ve barış yolunu savunmak için yola çıktı” dedi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.