Kolombiya’da hedef orman kaybına yol açmadan çikolata üretebilmek

Kolombiya hedefine ulaşır ise yakın zamanda çikolatanızdan suçluluk duymadan zevk alabileceksiniz. Kolombiya, yakın zaman içinde orman kaybına sebep olmayan kakao üretimi yapan dünyadaki üçüncü, Latin Amerika ülkeleri içinde ise ilk ülke haline geldi. Hükümet, bu amacı tüm kakao üretimi yapan uluslara yaymayı kendisine amaç edinen bir hareket olan Kakao ve Ormanlar Girişimi ile bir taahhütname imzaladı. Kolombiyalıların şimdiki gayesi bu ideali sadece 2 yıl içinde gerçekleştirebilmek.

Kolombiya çikolata endüstrisinin önemli markalarından olan Casa Luker şirketi, taahhüde Ulusal Kakao Federasyonu ile birlikte katıldı ve bu girişime Dünya Kakao Vakfı öncülük ediyor. Bu kuruluşlar, 2020 yılı itibariyle Kolombiya’ya ormanlarının kaybına sebep olmadan kakao üretimine yardımcı olma görevini üstlenmiş vaziyette. Kolombiya, bunu başarabilirse üye uluslar olan Fildişi Sahili ve Gana’ya katılarak, ormansızlaşmaya karşı çaba gösteren üçüncü ülke konumuna gelecek.

Kolombiya, 2017 yılında dünya üzerinde ağaç örtüsü kaybının en fazla yaşandığı yer olma durumuyla karşı karşıya kalmıştı. Tropikal ülkeler toplamda neredeyse Bangladeş kadar ormanlık alan kaybettiler. Kolombiya ise 4.250 km2 büyüklüğünde yeşil alan kaybederek, bir önceki takvim yılına göre orman kaybında % 46 oranında bir artış yaşadı.

Bu kötüye gidişatın devam etmesini istemeyen Kolombiya hükümeti, orman kaybı ve bozulmasını engellemek, koruma altına alınmış alanları arttırmak, kakao çiftçilerinin haklarına saygı duymak, olumsuz sosyal ve ekonomik etkileri en aza indirmek, taahhütlere erişme sürecindeki ilerlemeyi raporlamak, şeffaflık ve hesap verilebilirliği garanti etmek ve kakao ürünleri için sürdürülebilir pazarlarda destek sağlamak hedeflerini içeren 11 temel vaat içeren bir Eylem Çerçevesi üzerinde antlaşmaya vardığını da açıkladı.

 

Çeviri Haber: Nilüfer Sezgin Ağaç

(Yeşil Gazete, Inhabitat)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR