İklim KriziManşet

Kolombiya’da beş yılda 210 bin hektar orman, sığır yetiştiriciliği için yok edildi

0

Kolombiya‘nın uzun yıllar devlet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) arasında yoğun çatışmalara sahne olan Caqueta bölgesi, Kasım 2016’da barış anlaşması imzalanmasından bu yana çevresel sorunlarla mücadele ediyor.

FARC üyelerinin bölgeyi terk etmesinden sonra büyükbaş hayvan ticareti yapmak isteyen yerleşimciler, sığırlarına alan açmak için ormanları yakıyor. Silahlı gruplar ise otorite boşluğundan istifade ederek silah satın almak için ağaçları kesip satıyor.

‣ Kolombiya’da FARC’ın çekildiği bölgelerde ormansızlaşma yüzde 44 arttı!

Çevre Bakanlığına göre ülkede yapılan kereste ticaretinin yüzde 47’si, yasa dışı ağaç kesiminden sağlanıyor.

Basına yansıyan haberlere göre Caqueta’ya bağlı San Vicente del Caguan ve Cartagena del Chaira kasabalarında, FARC’ın silah bırakmasıyla ortaya çıkan çok sayıda silahlı grup, bölge halkını tehdit ettikten sonra arazileri düşük bedellerle satın alarak ormanları talan ediyor.

‣ Kolombiya daha yeşil bir ekonomi için fosil yakıt araştırmalarını durdurdu

Ülkede devletin güvenlik tedbirlerinin ve denetimlerinin yetersiz olması nedeniyle orman arazilerinin talan edilmesi durdurulamıyor.

Yapılan araştırmalar, Caqueta yönetim bölgesinde son beş yılda 210 bin 880 hektarlık ormanda ağaçların, sığır yetiştiriciliğine alan açmak için kesildiğini ortaya koyuyor.

Yerel lider Oswaldo Zafirecudo Kuyoteca, yaptığı açıklamada, yetişmesi 80 ila 100 yıl süren ağaçların belli bir miktar para karşılığında kesildiğini ifade ediyor.

Kuyoteca, silahlı grupların tehdit ve baskıları nedeniyle ata yurtlarını terk etmeye zorlandıklarını belirterek hükümetten yardım beklediklerini vurguluyor.

‣ Kolombiya’da hedef orman kaybına yol açmadan çikolata üretebilmek

‘Ülke topraklarının yarısından çoğu orman alanı’

Orman ve Karbon İzleme Sistemi Başkanı Ederson Carera ise Kolombiya’nın bir orman ülkesi olduğuna dikkati çekerek, “Bu ülke topraklarının yarısından fazlası yani 60 milyon hektarı orman alanı” diyor.

Carera, Choca bölgesinde 10 bin 46 hektarlık alan, Amazon‘da 60 bin 373 hektar, Antioquia‘da 20 bin 582 hektar ve Kuzey Santander‘de ise 4 bin 92 hektar alanın tahrip edildiğini aktarıyor.

‣ İklim krizi: Amazon yağmur ormanları kritik eşiğe yaklaştı
‣ İnsan faaliyeti ve kuraklık Amazon’un üçte birinde bozulmaya yol açıyor

‘Telafisi olmayan zararlara yol açıyor’

Amazon Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jorge Pulecio da Yeşil Çevre dergisine yaptığı değerlendirmede, Caqueta’daki orman alanının sığır yetiştiriciliği için uygun olmadığının, bu faaliyetlerin ekosistemde telafisi olmayan imkansız zararlara yol açtığının altını çiziyor.

Pulecio, ağaçların kesilmesinin bu hızla gittiği takdirde bölgedeki yeşil alanın 50 ila 70 yılda yok olabileceği konusunda uyarıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.