İklim KriziManşet

Kolombiya daha yeşil bir ekonomi için fosil yakıt araştırmalarını durdurdu

0

Kolombiya’daki solcu hükümet, fosil yakıtlardan uzaklaşıp yeni bir sürdürülebilir ekonomiye geçiş yapmak istediği için yeni petrol ve gaz arama projelerini onaylamayacağını açıkladı.

Maden Bakanı Irene Vélez, Davos‘ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu‘nda dünya liderlerine “And Dağları ulusunun petrol ve gaza olan bağımlılığından uzaklaşma ve ülke tarihinde yeni, daha yeşil bir sayfa açmasının zamanının geldiğini” söyledi.

Geçen perşembe günü Davos’taki bir panelde konuşan Vélez, “Yeni petrol ve gaz arama sözleşmeleri yapmamaya karar verdik ve bu çok tartışmalı olsa da, iklim değişikliğine karşı mücadeledeki kararlılığımızın açık bir işareti. Bu, acil bir karar ve derhal harekete geçilmesi gerekiyor” dedi.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, geçen ağustos ayında ülkenin ilk solcu lideri olmadan önce, seçim kampanyasının önemli bir parçası ülkenin uzun süredir petrole dayalı ekonomik bağımlılığına son verme sözüydü.  Ancak seçimin sonuçlarında parlamentonun çok parçalı biçimde oluşması, ekonomik krizin etkileri ve hükümetin bir dizi U dönüşü, bu iddialı hedefi uygulayıp uygulayamayacaklarının sorgulanmasına yol açmıştı.

Kolombiya’nın yeni Cumhurbaşkanı, eski gerilla Gustavo Petro

Ülkenin maliye bakanı José Ocampo, Petro’nın açıklamaları Kolombiya pezosunun değerini düşürünce mali piyasaları rahatlatmak için birkaç kez devreye girmiş ve gazetecilere defalarca ülkenin büyük ölçüde sektörün gelirine bağlı olduğu için yeni petrol ve gaz projelerine açık olduğunu söylemişti.

Ancak Petro, bu hafta Vélez’in açıklamasını destekleyerek, alternatif ekonomilerin Kolombiya’nın toplam ihracat gelirinin yaklaşık yarısını oluşturan petrolden kaynaklanan kaybı telafi edeceğini söyledi:

“Ülkenin güzelliği, temiz enerji üretme kapasitesi ve potansiyeli göz önüne alındığında, turizme güçlü yatırımın kısa vadede fosil yakıtların bıraktığı boşluğu mükemmel bir şekilde doldurabileceğine inanıyoruz.”

Fosil yakıtçılar ve çevrecilerden farklı gerekçelerle eleştiri

Karar, başta fosil yakıtçılar olmak üzere, yetersiz olduğunu söyleyen çevreciler, hatta eski Çevre Bakanı tarafından da eleştirildi.

Kolombiya Petrol Mühendisleri Derneği eski başkanı Julio Cesa Vera, Kolombiya’nın temiz enerjiye geçmesi gerektiğini ancak “altın yumurtlayan kazı öldürmeden” yapması gerektiğini söyledi.

Çevre uzmanları da kararı, Amazon yağmur ormanlarında ormansızlaşmaya yol açan sığır çiftlikleri ve sürdürülemez tarım gibi ülkenin temel çevre sorunlarının ele alınmadığı gerekçesiyle eksik buldu.

1991’de ülkenin ilk çevre bakanı olan Manuel Rodríguez ise “Kolombiya, kendisini Latin Amerika’da enerji geçişinin şampiyonu yapmak için ekonomik büyümesini feda etmemelidir” diye konuştu:

“Bu, yanlış bir anlatıya dayanan çocukça ve popülist bir fikir çünkü araştırmalara göre, Kolombiya’nın üretimi fosil yakıtların küresel tüketimi üzerinde neredeyse hiçbir etki yapmazken, GSYİH’nın birkaç puanını kaybedeceğiz. Başka bir petrol üreticisi ülke, Kolombiya’nın açığını kapatacaktır.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.