DünyaEkolojiManşet

Kolombiya ‘çevre suçlarıyla mücadele stratejisini’ başlattı

0

Kolombiya hükümeti, hafta başında yaptığı açıklamada, yasadışı madencilik ve hayvan kaçakçılığını ülke için en ciddi tehditler arasında göstererek, Kolombiya ulusal polisinin, And ülkesindeki çevre suçlarıyla mücadele stratejisi kapsamında 100 suç istihbaratı ve soruşturma görevlisi görevlendirdiğini söyledi.

Kolombiya kırsal polis şefi Tuğgeneral Jesus Alejandro Barrera, gazetecilere verdiği demeçte, “Çevre suçları sadece Kolombiya’nın mirasını etkilemiyor… doğa tüm insanlığın mirasıdır” dedi.

Ormansızlaşmayla mücadele

Reuters‘in aktardığına göre, on binlerce flora ve fauna türüyle dünyanın en biyolojik çeşitliliğe sahip ülkelerinden biri olan Kolombiya, ormansızlaşma, yasadışı ağaç kesme, hırsızlık gibi çevreye zarar veren suçların önüne bir türlü geçemiyor. 2020’de  çoğunlukla Amazon bölgesinde olmak üzere yaklaşık 171.685 hektarlık bir alan (424.000 akre) ormansızlaştırıldı. Bu,  2019’da kaydedilen yıkım seviyesinin yüzde 8 üzerinde bir artış.

Hükümet, ormansızlaşmanın ana nedenlerinin yaygın sığır çiftliği, kokainin ana maddesi olan koka bitkilerinin ekimi ve yasadışı madencilik olduğunu kaydetti.

Ülkede yaban hayatı ticareti de büyük bir sorun. Geçen hafta iki Alman vatandaşı, endemik türleri yurt dışına çıkarmak isterken suç üstü yakalandı.

Polis istatistiklerine göre, 2021 yılında şimdiye kadar yetkililer 5.801 kuş, 2.472 memeli, 11.290 sürüngen ve 285.237 bitki örneği ele geçirdi.

Risk altındaki çevre aktivistlerine koruma

Kolombiya Çevre Bakanı Carlos Correa, doğayı korumak üzere çaba harcayan çevre aktivistlerinin ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, bakanlıkça onlarla iletişimde kalmak ve korunmalarını sağlamak için web sitesinde yeni bir sayfa açacaklarını söyledi.

Hükümet, BM rakamlarına göre 2018 ve 2020 yılları arasında sekiz çevre aktivistinin, sadece etkinlikleri nedeniyle öldürüldüğünü kabul ediyor. Ancak Global Witness  grubu, yalnızca geçen yıl 65 aktivist cinayet kaydetmiş ve Kolombiya’nın çevreciler için üst üste ikinci yıl dünyanın en tehlikeli ülkesi olduğunu açıklamıştı.

Hükümet de yasadışı silahlı grupları çevre suçları işlemekle ve çevre aktivistlerinin liderlerini öldürmekle suçluyor.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.