Roya Hakakian‘ın Washington Post için kaleme aldığı haber Yeşil Gazete tarafından çevrildi.
*
Geçtiğimiz sonbahar, İranlı yetkililer iki çocuk babası 45 yaşındaki Alireza Alinejad’ı tutukladı. Hem de onu hapse gönderen görevlilerin dahi onun herhangi bir yasayı ihlal etmediğini söylemesine rağmen.
Birçok haksız tutuklamanın yaşandığı İran’da bu olay bir haber değeri taşımayabilirdi ancak bu seferki farklı olarak erkek kardeşin kız kardeşi için ciddi bir fedakârlıkta bulunduğu olağanüstü bir aile sevgisi içeriyor.
Tahliyesi reddedildi
Yeni koronavirüs salgını ortasındaki İran, ülkenin kalabalık hapishanelerinde hastalığın yayılmasıyla mücadele etmek için geçici olarak 50 binden fazla mahkumu serbest bıraktı. Ancak Alinejad, Tahran‘daki Covid-19 enfeksiyonuna karşı savunmasız olan Evin hapishanesinde kaldı. Geçen haftaki ilk duruşmasında yargıç, aleyhindeki suçlamaları belirtmeyerek şartlı tahliye vermeyi reddetti. Alinejad’ın savunma avukatına göre, hâkimin sorgulaması kız kardeşinin faaliyetlerine odaklandı.
Kardeşi sürgün bir gazeteci
Kız kardeşi, sürgün bir gazeteci ve büro rejiminin insan hakları ihlallerinin önde gelen eleştirmeni olan Masih Alinejad. 2009’da İran’dan kaçtı ve 2014’ten beri Voice of America’nın Farsça hizmetinde bir TV şovuna ev sahipliği yaptığı New York’ta yaşıyor. Yalnızca Instagram’da 3,5 milyondan fazla takipçisi var. Yani, ülke başkanının ve liderinin toplamından daha fazla.
Geçtiğimiz yıllarda, Masih’in İran’daki aile üyeleri kendisiyle iletişiminin kesilmesi için çok fazla hükümet baskısına maruz kaldı. 2018 yılında Masih’in kardeşlerinden biri ulusal televizyona çıkıp kardeşini kınadı.
Masih, ailesinde Alireza hariç kimsenin, annesinin bile kendisiyle iletişim kurmaya cesaret edemediğini söylüyor. Tutuklanmasına doğru Alirezah bir video mesaj kaydederek kardeşine kendisi gözaltına alınsa dahi çalışmalarına devam etmesini söyledi.
Sevgi dolu ve özgürlükçü bir kardeş
Eşinin anlattığına göre Devrim Muhafızları 24 Eylül’de şafak vakti gelerek Alireza’yı 10 yaşındaki kızı ve 6 aylık oğlunun gözü önünde kelepçeledi, gözlerini bağladı ve götürdü. Avukatı Alireza’nın Devrim Muhafızları tarafından yönetilen ve siyasi mahkumlar için özel bir bölüm olan Evin hapishanesinin 2A koğuşunda tutulduğunu söylüyor.
Alireza ve Masih İran’ın fakir, küçük bir kasabasında 1979 devriminde şahı deviren Ayatollah Humeyni’nin sadık destekçisi olan Müslüman bir ailede büyüdüler. Masih, 2018 yılında kaleme aldığı “Saçlarımdaki Rüzgar” isimli anı kitabında kadınların bir alt sınıf olarak muamele gördüğü topluluk içerisinde kardeşi Alireza’nın sevgi dolu ve nazik ideal bir kardeş olduğunu yazmıştı. Alireza kardeşinin zevk aldığı bütün özgürlükleri hak ettiğine inanıyordu.
Masih, şu anda olduğu gibi bağımsız bir ruh ve kadın hakları savunucusu olmasını abisinin kendisini bisiklete benimek, köy nehrinde yüzmek gibi alanlarda kazandığı özgürlüğü desteklemesine borçlu olduğunu söylüyor. Baskıcı başörtüsü yasasının ve kıyafet yönetmeliğinin en tanınmış eleştirmeni olarak bilinen Masih, binlerce kadına hükümete meydan okumaları ve saçlarını örtmeden İran sokaklarında dolaşmaları için ilham verdi.
Hapis kalmasının sebebi kardeşiyle iletişimi
Rejimin propagandası Masih’i ailesine utanç kaynağı olarak göstermeye çalıştı. Ancak Masih, Alireza’nın kendisiyle gurur duyması ve ona inanmasının kendisi için çok rahatlatıcı olduğunu söylüyor. Alireza’yı hapse gönderen olay kardeşiyle iletişimi koparmamada gösterdiği direnç oldu.
Ali geçen hafta Yargıç Muhammed Moghisseh’in önünde mahkemeye çıktı. Yargıç daha önce Hazine Bakanlığı tarafından adalet sağlamadaki başarısızlığı ve din özgürlüğü ihlali gerekçe gösterilerek yaptırıma maruz bırakılmıştı. Alireza’nın savunma avukatı, Saeed Dehghan, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda yargıcın Ali’yi kardeşine olan desteği üzerinden değerlendirdiğini söyledi.
Masif yaptığı açıklamada “Kardeşimin tek suçu benimle olan ilişkisi. Bu acımasız cezaya çarptırılmasının tek sebebi beni susturmak” dedi.
Yeni bir şehit kavramı
Şüphesiz ki, Ali kardeşini kınasaydı serbest bırakılacaktı. Bunu reddederek, şehitliğin kutsallaştırıldığı bir bölgede yeni bir şehit haline geliyor. Kadın haklarını korumak için acı çekiyor ve bunu yaparken birçok İranlı için erkek olmanın ne demek olduğunu yeniden tanımlıyor. Çok uzun süredir, kardeşler, kocalar ve babalar zulümcülere destek olmasa dahi sessizlikleriyle buna güç verdi. Sevgi dolu bir kardeş, erkeklerin de ulusun kadınlarının özgürlüğü için bir rol oynayabileceğini gösterdi.