Kıbrıs’ta Akkuyu alarmı: Nükleer santraller ve etkileri konferansı

Nükleere Hayır Platformu, Cumartesi günü Kıbrıs’ta “Nükleer Santraller ve Etkileri” konulu uluslararası bir konferans gerçekleştirdi.

Kıbrıs Postası gazetesinden Hasan Yıkıcı konferansa katılan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Mersin Nükleer Karşıtı Platform Yürütme Kurulu üyesi ve Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan ve Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyaları Sorumlusu Devin Bahçeci ile görüştü.

Soldan sağa, Kıbrıs Postası gazetesinden Hasan Yıkıcı, Dr. Ful Uğurhan ve Devin Bahçeci
Soldan sağa, Kıbrıs Postası gazetesinden Hasan Yıkıcı, Dr. Ful Uğurhan ve Devin Bahçeci

Kıbrıslıların mücadeleye tam zamanında başladığını belirten ve Litvanya’nın kendi topraklarına 20 km uzağında Rusya tarafından yapılmak istenen santrali iptal ettirdini anımsatan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, “Siyasilerin de artık saflarını belli etmesi gerekiyor. Burada önemli olan engelleyebilir miyiz engelleyemez miyiz tartışmasından ziyade tavrın ortaya konulmasıdır. Tavrın insandan ve yaşamdan doğru ortaya konulması çok önemlidir” dedi.

Santralden öncelikle Kıbrıslıların etkilenme ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Mersin Nükleer Karşıtı Platform Yürütme Kurulu üyesi ve Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, “Yaşam hakkını savunma adına buna hayır denmelidir. 4 bin sayfaya yakın bir ÇED raporu var ama içi bomboş. Bütün gerçekleri gizliyorlar. Mutlaka sokakta olunmalı. O zaman kitleler hayır dediğinde onlar güçlü durmakta zorlanacaklar. Halkın gücünün karşısında dayanmakta zorlanacaklar.” diye konuştu.

Sokağa çıkıp mücadele etmenin tek koşul durumuna geldiğini söyleyen Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyaları Sorumlusu Devin Bahçeci ise, hep beraber bu santralin yapılmasını engelleyebiliriz dedi ve ekledi, ““Bu santralin her türlü pisliği ile Kıbrıs baş etmek zorunda kalacak ama herhangi bir şekilde bunun karar alma sürecine dahil edilmedi.”

(Kıbrıs Postası)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR