DünyaManşet

Keystone XL’de aktivistlerin büyük zaferi: Petrol boru hattı yapılmıyor

0

ABD Başkanı Barack Obama, Keystone XL petrol boru hattı için karar sürecini 2012 seçimlerinin sonrasına bıraktı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada Kanada’nın Alberta eyaletinde çıkarılan zift petrollerini (tar sands) Texas’daki rafinerilere taşımak için inşa edilmesi düşünülen 2350 kilometre uzunluğundaki petrol boru hattı için yeni rota araştırılacağını, bu işlemin de en erken 2013 başlarında yapılabileceğini duyurdu. Bu açıklama, Obama seçim öncesinde böyle bir risk almak istemediği için kararın 6 Kasım 2012’de yapılacak olan başkanlık seçimlerinden sonraya bırakıldığı anlamına geliyor.

Rauters haber ajansı, kararın, petrol boru hattında taşınacak petrolün kullanılmasının yaratacağı sera gazı emisyonunun iklim değişikliğini hızlandıracak olması nedeniyle Keystone XL‘e karşı aylardır kampanya yürüten çevrecilerin zaferi olduğu yorumunu yaptı. Dışişleri Bakanlığı, daha önceki açıklamasında bu yıl sonuna kadar kararın açıklanacağını söylemişti. Reuters’a göre yorumcular bu erteleme kararının fiilen boru hattının hiçbir zaman yapılamaması anlamına gelebileceğini söylüyorlar.

Bill McKibben: “Biz kazandık, siz kazandınız”

Bill McKibben eylem sırasında konuşurken

Keystone XL’e karşı yürütülen “Tar Sands Action” kampanyasının öncüsü yazar, aktivist Bill McKibben kararın ardından yazdığı mektupta bu kararın aktivistlerin zaferi olduğunu söyledi. Bill McKibben, “biz kazandık, siz kazandınız” diye başlayan mektubunda şöyle diyor:

“Karşısında aylardır mücadele ettiğimiz Keystone XL petrol boru hattı sonunda etkili bir biçimde ortadan kaldırıldı. Başkan Keystone XL’i net bir şekilde reddetmedi, ama boru hattının tekrar değerlendirilmesi kararının 2013’e bırakıldığını açıkladı. Analistlerin çoğu aynı fikirde: Keystone XL asla yapılamayacak!

Başkan kararında yeniden değerlendirme ihtiyacı yaratan nedenler arasında boru hattının rotasının yanı sıra net bir şekilde iklim değişikliğine değindi. Dürüst bir inceleme, yeryüzünün en büyük karbon havuzunun tıpasını açmaya yardım edecek bir boru hattının hiçbir çevresel sınavı geçemeyeceğini kabul edecektir.

Bu zaferin ne kadar zayıf bir ihtimalin gerçekleşmesi olduğunu iyi anlamamız gerekiyor. Bir ay önce enerji sektörü içinde yapılan gizli bir anket, bütün herkesin yıl sonuna kadar olumlu karar çıkmasını beklediğini göstermişti. Olup bitmiş gibi görünen bir karar hiç beklenmedik bir şekilde engellendi. Hareketimiz iklim değişikliğine karşı sesini güçlü bir biçimde çıkardı ve Başkan Obama yanıt verdi.”

Bill McKibben mektubunda Başkan Obama‘ya, ama daha da çok hareketin başarıya ulaşmasını sağlayan  aktivistlere teşekkür ediyor. McKibben’a göre bu zafer, mücadelenin asıl şimdi başladığını gösteriyor.

Obama’ya çevrecilerin desteği artabilir

Zift petrollerini Kanada’dan ABD’ye taşıması planlanan petrol boru hattı 7 milyar dolara mal olacak ve Kanadalı TransCanada şirketi tarafından inşa edilecekti. Dünyanın en önemli iklim bilimcilerinden James Hansen, Keystone XL’in inşa edilmesi halinde atmosferdeki karbon dioksit miktarının 500 ppm’e çıkmasının garanti edileceğini açıklamıştı. 350 hareketinin de kurucusu olan Bill McKibben ve arkadaşlarınıın öncülüğünde başlayan eylemlerde Beyaz Saray önünde haftalar süren bir oturma eylemi yapılmış ve aralarında Bill McKibben ve James Hansen’in de olduğu 1200’den fazla kişi tutuklanmıştı.

Son eylem geçen Pazar günü yapılmış, 12 bin kişi “Stop KeystoneXL” yazılı panlartlarla Beyaz Saray’ı kuşatmıştı.

Petrol boru hattını durdurmak için Washington’ın yanı sıra boru hattının geçeceği Nebraska eyaletinde de eylemler yapılıyordu. Kararda iklim değişikliğinin yanı sıra Nebraska‘daki doğal açından hassas Sand Hills‘in korunmasına yönelik itirazlar da etkili oldu.

Bu kararın çevre ve ekoloji harekeleriyle iklim aktivistlerinin 2012 başkanlık seçimlerinde  Başkan Obama’ya olan desteğini artıracağına kesin gözüyle baklılıyor.

Reuters ve Bill McKibben’ın mektubundan derlenmiştir.

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete

Konuyla ilgili diğer haber ve röportajlarımız için TIKLAYIN

Hareketin Facebook sayfası ve eylem fotoğraflarına ulaşmak için TIKLAYIN

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.